Skapa härlig atmosfär hemma med gröna krukväxter i höst
Gröna krukväxter är bra för hälsan, de ger ett avslappnat intryck och ett hem som är lätt att trivas i. Dessutom kan de göra luften mindre torr. De ger ny energi på flera olika sätt!
Gröna krukväxter är bra för hälsan, de ger ett avslappnat intryck och ett hem som är lätt att trivas i. Dessutom kan de göra luften mindre torr. De ger ny energi på flera olika sätt!
Nu fylls trädgårdsbutikerna med höstväxter och det finns ett stort sortiment med både blommande växter och med bladväxter som har de mest fantastiska bladteckningar och färger. Komplettera gärna arrangemangen med vajande prydnadsgräs. Just på hösten är gräsen extra vackra då många av sorterna blommar med fina vippor. Andra grässorter påverkas av den svalare temperaturen som gör att bladen kan börj
Krysantemum är en robust och enkel utplanteringsväxt som ger planteringar struktur och färg. Den odlades redan för 3000 år sedan och finns i många färger. Krysantemum är lätta att sköta och behöver inte extra näring. Placera dem bredvid entré eller uteplats för att njuta av dem under sensommaren.
Pelargoner som snittblommor
Har inte du heller tänkt på pelargonen som snittblomma? Med sin fantastiska blomningsförmåga och sin mångfald gällande både färg och form är pelargonerna inte bara vackra i krukor och balkonglådor.
Faktum är att de håller bra i vas, de har långa stjälkar och producerar blommor från vår till höst! Ju fler blomstjälkar du klipper, desto mer stimuleras ny blombildn
Det har införts rekordmånga bevattningsförbud i år, i slutet av juni hade man bevattningsförbud i över 40 kommuner, mer än dubbelt så många som den torra sommaren 2018. Brist på vatten gör att intresset ökar för torktåliga växter. Visst vill vi att våra balkonger och uteplatser ska blomma hela sommaren!
Här tipsar vi om några svenskodlade växter som tål torka.
1.Pelargon
2. Kryd
Antalet bin har minskat drastiskt under senare år. Samtidigt vet vi att pollinering av bin är viktig både för ekosystemet och för vår matproduktion. Genom att odla nektar- och pollenrika växter i våra trädgårdar kan vi hjälpa bina.Och visst är det härligt när rabatten surrar av bin och humlor som är på jakt efter nektar och pollen.
Enligt svensk midsommartradition ska man plocka sju sorters blommor under tystnad och klättra över sju gärsgårdar och sedan lägga dem under huvudkudden på midsommarnatten. Den man drömmer om kommer man sedan att gifta sig mig. Sju sorters blommor i all ära men vi vill ha mer och det där med sju gärdsgårdar verkar jobbigt, bjud istället hem din drömpartner på midsommarfest. Här tipsar vi om sve
Svartöga, Thunbergia alata, är en art i släktet akantusväxter, Acanthaceae, från tropiska Afrika. Till Sverige kom den redan 1776, hitskickad av botanisten Carl Peter Thunberg för att tas om hand av kollegor vid Uppsala universitet.
Nemesia, daggsalvia och petunia, lobelia, lavendel, blåkrage, heliotrop och hortensia är med sina blå och lila blommor mångas favoriter i sommarkrukan. Här tipsar vi om olika sorter från ljusaste blått till mörkaste lila och ger vår allra bästa tips för en lång och överdådig blomning.
Daggsalvia och heliotrop planterade i en patinerad järnkorg. Foto: Blomsterfrämjandet
Hortensians fl
Det finns få växter som är så starkt förknippade med våren som just penséerna. Precis när det känns som om vintern aldrig ska ta slut dyker de upp i butikerna och plantskolorna – färgglada, pigga och fulla av vårkänslor.
Skapa härliga vårkänslor inne med pelargon, primula, hortensia och andra fina vårblommor!
Hej!
Nu närmar sig vår och sommar med stormsteg. Det innebär att vi fått tillgång till många nya färgglada bilder på pelargoner.
Pelargoner på uteplatsen, i vas och i kruka och massor med DIY-tips. Ladda gärna ner och sprid budskapet om svenskodlade pelargoner!
Bilderna får användas kostnadsfritt med byline Blomsterfrämjandet.
Fler tips och idéer om pelargoner hittar du p
Färgsprakande nyheter 2023 för såväl rabatt som kruka!
Det är januari och det betyder att tulpansäsongen är i full gång. Nu på söndag den 15 januari firar vi tulpanens dag. Det är ett sätt att uppmärksamma att högsäsongen för denna populära blomma är här. Svenskar är generellt mycket förtjusta i tulpaner. Det finns tulpanodlingar från Malmö i söder till Sundsvall i norr och varje år odlas ca 160 miljoner tulpaner i Sverige.
Denna vinterblomma tillför värme till den industriella stilen. På hösten och vintern adderar julstjärnorna en färgklick. Inför julen antyder dessa färgglada inomhusväxter också julens ankomst med sina magnifika, stjärnformade högblad. Den naturliga inredningen, med bara några få färger ger interiören en grönskande djungelkänsla.
Vad du bör tänka på när du köper julstjärnor
Med sina mustigt gröna blad och intensivt färgade högblad gör julstjärnor vilket rum som helst till ett vackert blickfång under vintern. Med rätt skötsel kan denna vinterblommande skönhet behålla sitt färgstarka utseende långt in på våren, förutsatt att du väljer rätt växt från början. För hur goda utsikterna än är för ett långt liv avgörs de
Finns det något mer stämningsfullt än levande blommor på julen, kanske med lite kuddmossa som sällskap? Julstjärnor, azaleor, hyacinter och amaryllis är alla härliga exempel på svenskodlade växter som blommar i juletid.
Amaryllis är en av våra mest populära vinterblommor och som har ärats med en alldeles egen dag. Amaryllisens dag är den 19 november och det är en lämplig tid att köpa hem amaryllisar i kruka för att de ska blomma lagom till advent och jul.