Gå direkt till innehåll
Att sikta mot de rätta stjärnorna

Pressmeddelande -

Att sikta mot de rätta stjärnorna

Vad du bör tänka på när du köper julstjärnor


Med sina mustigt gröna blad och intensivt färgade högblad gör julstjärnor vilket rum som helst till ett vackert blickfång under vintern. Med rätt skötsel kan denna vinterblommande skönhet behålla sitt färgstarka utseende långt in på våren, förutsatt att du väljer rätt växt från början. För hur goda utsikterna än är för ett långt liv avgörs detta redan när du köper den. Experterna på Stars for Europe (SfE) avslöjar hur man känner igen friska, hälsosamma julstjärnor och vad man mer ska hålla utkik efter när man köper dem.

Tätt bladverk och spirande blommor

Du kan känna igen en fräsch, frisk julstjärna på dess täta, oskadade bladverk som inte har några missfärgningar eller deformerade blad, och på sina spirande blommor. Om en växt redan tappar blad, välj inte den. En annan viktig indikator på friskhet är blommorna. De är små och oansenliga och sitter mitt i de färgade högbladen. På en färsk julstjärna blir de gulgröna och i knopp.

En ljus, varm och skyddad plats

Julstjärnor behöver ljus för att trivas. De gillar inte kyla och drag. I en butik bör växterna placeras på en ljus, varm plats skyddad från drag. Håll dig undan från julstjärnor som står uppställda i ett dragigt entréområde eller utomhus i blåsiga förhållanden och temperaturer under 15°C, eller i ett mörkt hörn av butiken. De kan ha fått skador som först kommer synas en vecka senare när bladen faller av.


Vattna regelbundet men måttligt – Ett champagneglas är perfekt

Jorden runt en julstjärna bör aldrig blötläggas helt. Det är bättre att vattna mindre, men oftare, än i stora mängder. För en julstjärna i standardstorlek, i en kruka på cirka 13 cm, använd cirka 100 ml vatten per vattning - ungefär lika mycket som ryms i ett champagneglas. Å andra sidan behöver en julstjärna i miniatyr, i en 6 cm kruka, bara ett halvt snapsglas med vatten. En bra riktlinje för växter i standardstorlek är att vattna på detta sätt varannan till var tredje dag. Om de förvaras i ett mycket varmt rum eller nära ett element kan de också behöva vattnas oftare. Minijulstjärnor kan behöva vattnas dagligen på grund av dess lilla volym jord.

Väl skyddad på vägen hem

För att säkerställa att dina julstjärnor klarar sig oskadda och överlever resan till sitt nya hem i vinterväder måste de packas väl för transport. Butiken bör vara utrustade för detta och ha nödvändiga förpackningsmaterial i lager, till exempel papper att slå in din blomma i.

Kan man få den att blomma igen?

Teoretiskt går det att få en julstjärna att blomma igen, dock kräver det mycket ansträngning och plantan ser sällan så imponerande ut som den gjorde första året. Men även om du inte vill få din växt att blomma igen behöver du inte göra dig av med den. Efter beskärning i slutet av blomningsperioden förvandlas julstjärnor till frodiga gröna växter som klarar sig mycket bra utomhus under de varmare månaderna.

För mer information om julstjärnor och fler idéer hur man kan dekorera med dem, besök https://www.starsuniteeurope.eu/sv/


Stars for Europe

Stars for Europé är ett marknadsföringsinitiativ från de europeiska julstjärneförädlarna Dümmen Orange, Selecta One, Beekenkamp Plants och Syngenta Flowers. Initiativet grundades år 2000 med syftet att främja och säkra en långsiktig försäljning av julstjärnor i Europa. SfE-aktiviteter äger för närvarande rum i 22 europeiska länder. Från 2021 till 2024 stöds marknadsföringsaktiviteter av EU som en del av kampanjen "Stars Unite Europe" i sju länder: Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Polen, Sverige och Spanien.

Användande av bilder är kostnadsfritt med byline Stars for Europe. Skicka gärna en kopia.

Presskontakt:

Blomsterfrämjandet
Malin Hidesäter malin@blomsterframjandet.se
Jenny Ivarsson jenny@baskern.se

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818

Relaterat innehåll