Blogginlägg -
Hjälp bina - bjud på en mångfald av växter!
Antalet bin har minskat drastiskt under senare år. Samtidigt vet vi att pollinering av bin är viktig både för ekosystemet och för vår matproduktion. Genom att odla nektar- och pollenrika växter i våra trädgårdar kan vi hjälpa bina.Och visst är det härligt när rabatten surrar av bin och humlor som är på jakt efter nektar och pollen.
Effektiva driftsmetoder i lantbruket och odling av monokulturer har gjort att antalet viktiga pollen- och nektarkällor minskat för våra bin. Bina går från perioder med överflöd, till exempel när höstrapsen blommar, till perioder nästan helt utan blommande växter. Om det inte finns andra nektar- och pollenkällor i närheten kan bina svälta mitt på sommaren.
Med våra trädgårdar kan vi skapa gröna sammanhängande stråk mellan stad och landsbygd och förbättra binas livschanser. Genom att odla pollen- och nektarrika växter och undvika gifter kan våra trädgårdar bli insektsvänliga biotoper.
Binas betydelse
Honungsbin och vilda bin har en nyckelroll för den biologiska mångfalden. Den ökade frukt- och frösättning som följer av binas pollineringsarbete förbättrar villkoren för både fåglar, däggdjur och andra insekter.
Flitiga bin och humlor förbättrar skörden av frukt och bär i våra trädgårdar.En bra pollinering vid äppelblomning kan till exempel öka skörden med upp till 70 procent. Många kommersiella grödor ger ökad avkastning då bin finns tillgängliga för pollinering. Även om binas verksamhet oftast förknippas med honung, så är det pollineringen som har den största betydelsen för människan.
Blommande växter från vår till höst
Bina har två näringskällor; nektar som framför allt innehåller kolhydrater och pollen som framför allt innehåller protein. För att det ska finnas mat hela säsongen behövs växter som blommar och erbjuder nektar och pollen från vår till höst.
Växter som blommar tidig vår eller på andra tidpunkter när det inte finns så många andra blommande växter är betydelsefulla även om de inte är de mest pollen- eller nektarrika. Tidigt på våren är vintergäck, snödroppar, scilla, krokus, sippor, sälg, hassel och lönn attraktiva för nyvaknade bin och humlor. I maj finns i regel gott om mat då maskrosor, fruktträd och raps blommar. Men både under juni månad och under sensommaren kan det vara ont om mat. Här kan trädgårdens sommarblommor och perenner fylla en viktig funktion. Att överhuvudtaget tänka blomning istället för ökenlika stensatta ytor med några få vintergröna växter är ett steg i rätt riktning.
Sommarblommor - nektar och pollenkälla till våra bin
Sommarblommor ger mycket odlarglädje för insatsen då de oftast erbjuder en riklig och lång blomning. De flesta sommarblommor trivs i ett soligt läge men det finns även sorter som utvecklar sig bra i ett skuggigare läge.
Vissa sorter trivs i mager jord men de flesta växer och blommar bättre om de vattnas och gödslas regelbundet.
Sommarblommor som uppskattas av bin är till exempel blåklint, heliotop, jätteverbena, solros, ageratum, rosenskära, sommarrudbeckia, sommaraster, fänkål, honungsört, sommarflox, ampelskära, tagetes, daggsalvia och blåsalvia.
Generellt sett föredrar bina enkla blommor som inte är alltför förädlade då de fyllda sorternas nektarier och ståndare ofta är ombildade till blomblad och därmed ger mindre eller ingen pollen och nektar. Tänk på det när du väljer sort!
Ageratum – Ageratum houstonianum
Ageratum blommar med täta blomställningar av lila, blålila, rosa eller vita blommor från juni till september. Bladen har en fin balsamdoft. Det finns många sorter, lägre som är fina som kantväxt eller marktäckare och högre som är fina som snitt. Använd i rabatt, kruka eller balkonglåda. Ageratum trivs bäst i sol men fungerar även i halvskugga.
Rosenskära – Cosmos bipinnatus
Rosenskäran är en mycket användbar sommarblomma som har ett buskigt växtsätt och ett vackert finflikigt bladverk. Den är fin att använda i rabatt, som solitär i kruka eller som en ettårig häck. Rosenskäran blommar med stora, rosa, röda eller vita blommor från juli till oktober. Den blir 50-120 cm hög beroende på sort. Rosenskäran trivs bäst i fuktighetshållande och näringsrik jord i soligt läge.
Solros – Helianthus annus
Solrosen är en älskad växt och något somrigare än solrosen är svårt att hitta. Det finns många sorter att välja på och växtens höjd och blomkorgens utseende varierar. Vissa sorter har bara en stor blomkorg medan andra är mer förgrenade med flera mindre korgar. Solrosor finns i olika gula, röda och rödbruna nyanser och blommar från juli till september. De trivs i soligt läge och behöver näringsrik och fuktighetshållande jord för att utvecklas bra.
Sommarrudbeckia – Rudbeckia hirta var. pulcherrima
Sommarrudbeckior har strålblommor i olika gula eller rödbruna nyanser, ofta med en mörk disk i mitten. De blir 40-100 cm hög beroende på sort och blommar från juli till september. Sommarrudbeckian kan användas i rabatt, i kruka och som snittblomma. Den trivs i soligt läge i näringsrik och väldränerad jord.
Blåsalvia – Salvia patens
Blåsalvian blommar med nästan overkligt intensivt blå, ljusblå eller vita blommor. Blomningen sker i juli till september. Den blir 50-80 cm hög beroende på sort och är fin att använda i rabatt, kruka och som snittblomma. Den trivs bäst på varm växtplats i väldränerad och näringsrik jord.
Tips! Blåsalvian har rotknölar som kan tas upp på hösten och förvaras frostfritt, likt dahliaknölar, för att planteras ut på nytt kommande sommar.
Jätteverbena – Verbena bonariensis
Jätteverbenan är en trendig och omtyckt blomma. Den har ett upprätt sirligt växtsätt och lila blomställningar som nästan svävar ovan plantan. Den kan bli hög, uppemot en och en halv meter. Jätteverbenan är mycket dekorativ och effektfull vid samplantering med till exempel prydnadsgräs och är en riktigt bi- och fjärilsmagnet. Den blommar från juli tills frosten tar den. Jätteverbenan är flerårig och kan övervintra eller fröså sig i de varmaste delarna av landet men kan betraktas som en sommarblomma i övriga delar av landet. Trivs i väldränerad jord i full sol.
Precis som fjärilar så gillar bin även kryddväxter som har mycket nektar. Bra sorter är olika sorters mynta, timjan, rosmarin, oregano, lavendel och citronmeliss.
Fler sätt att locka bina till trädgården
Även tillgång på vatten är viktigt för bina. Är det brist på vatten får bina lägga energi till vattenletande istället för pollinering. En vattenspegel i form av en damm eller ett fågelbad kan ordna detta.
Ytterligare sätt att locka vilda bin till trädgården är att ge dem en bostad.
Rörformade hål, till exempel bambupinnar med varierande diameter är bra boplatser för vildbin. Ett ”bibatteri” görs enkelt genom att bunta ihop avsågade bambupinnar eller ihåliga vinterståndare. Utrymmet inuti pinnarna använder bina för att lägga ägg och lagra pollen i. Ett annat sätt är att borra djupa hål i avsågade trädstammar.
Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.
Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.