Gå direkt till innehåll
Rosa i olika toner och röda blad skapar en fin färgpalett på hösten. Foto: Åsa Myrberg/Blomsterfrämjandet
Rosa i olika toner och röda blad skapar en fin färgpalett på hösten. Foto: Åsa Myrberg/Blomsterfrämjandet

Pressmeddelande -

Höstfägring i krukorna

Nu fylls trädgårdsbutikerna med höstväxter och det finns ett stort sortiment med både blommande växter och med bladväxter som har de mest fantastiska bladteckningar och färger. Komplettera gärna arrangemangen med vajande prydnadsgräs. Just på hösten är gräsen extra vackra då många av sorterna blommar med fina vippor. Andra grässorter påverkas av den svalare temperaturen som gör att bladen kan börja skifta i rikligt med höstlika färgnyanser.

Cyklamen och alunrot i en härlig höstmix. Foto: Åsa Myrberg/Blomsterfrämjandet



Muehlenbeckia, alunrot, prydnadsgräs, murgröna, hebe och cyklamen, en hållbar mix i höstkrukorna. Visste du att Muehlenbeckia "plättar i luften" ofta går att övervintra utomhus i skyddade lägen i södra Sverige? Foto: Emilia Ahlgren/Blomsterfrämjandet

Alunroten har blivit trendig eftersom många tycker om de dekorativa bladen. Foto: Blomsterfrämjandet

Prydnadskål fyller upp fint i höstkrukan och håller sig fin länge. Foto: Blomsterfrämjandet

En mix av olika färger gör cyklamenkrukorna till en höstfavorit. Foto: Åsa Myrberg/ Blomsterfrämjandet

Krysantemum och alunrot är en annan mix som ger en fin höstkänsla, några vallmokapslar skapar höjd i arrangemanget. Foto: Åsa Myrberg/Blomsterfrämjandet

Prydnadsgräs i alla dess former ger liv och rörelser till höstens planteringar. Foto: Blomsterfrämjandet

Hortensia, alunrot och gräs i fin komination. Foto: Blomsterfrämjandet

Foto: Blomsterfrämjandet

Exempel på växter i det blommande sortimentet som är tåliga på höstkanten är: brunört, Prunella, med rosa blommor, aster, Aster, i blålila och rosa nyanser, kärleksört, Hylotelephium, i rosa nyanser, blåblomma Ceratostigma plumbaginoides, där blommorna har en fantastiskt blå färg och bladverket skiftar i röda höstfärger när det blir kallare och sedan har vi lysingar, Lysimachia, som har små, vita blommor på uppstickande ax.

Att blanda de blommande tillsammans med växter som har vackert tecknade blad är en bra idé. Bland bladväxterna hittar vi alunrot, Heuchera, som beroende av sort kan ha gröna, limefärgade, bärnstensfärgade och olika nyanser av vinröda blad som inte sällan har vackra teckningar i avvikande färg.

Andra hösttåliga växter som har vackra blad hittar vi bland törelsläktet, Euphorbia, och hos kryddsalvia, Salvia officinalis, och ajania, Ajania pacifica.

När färgrika växter blandas behövs det ibland något som lugnar ner arrangemanget och då är gråbladiga växter ett perfekt alternativ. De grå bladen gör att starka och fler färger kan blandas och sättas ihop utan att planteringen upplevs som rörig för ögat. Gråbladiga växter som klarar sig bra på hösten är bergeternell, Helichrysum thianschanicum, silvergirland, Leucophyta brownii, och grå helgonört, Santolina chamaecyparissus.

I höga krukor blir det väldigt effektfullt att plantera växter som hänger ut över krukkanten. Revsuga, Ajuga reptans, penningblad, Lysimachia nummularia, murgröna, Hedera helix, gulplister, Lamium galeobdolon, och stor slideranka, Muehlenbeckia complexa, är exempel på växter som är vackra och tåliga för detta ändamål.

Nu är krukan nästan klar men med hjälp av prydnadsgräs tillförs höjd och en annan bladform till arrangemanget vilket kan komma väl till pass. Gräsen är tåliga och vajar vackert med i vinden när vädret blir lite bistrare. I starrsläktet, Carex, återfinner vi många, lite lägre gräs som gör sig fint i krukorna och bland borstgrässläktet, Pennisetum, återfinner vi lite högre gräs.

Alla växter som nämns går bra att plantera i krukor och balkonglådor. Tänk bara på att jordvolymen blir väldigt begränsad i balkonglådan och växterna måste därför passas mer med vatten eftersom jorden runtomkring inte kan fungera som en buffert. I balkonglådor passar även prydnadsgräs fint, speciellt de lägre sorterna.

Vid plantering i kruka och balkonglåda på höstkanten blir resultatet bäst om växterna sätts tätare jämfört med plantering under vår och sommar. Det svalare vädret gör att tillväxten inte blir lika stor och arrangemanget får istället bli färdigt redan vid planteringen. Naturligtvis måste krukan och balkonglådan passas med vatten, men det svalare vädret gör att det inte behöver vattnas lika ofta.

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll