Gå direkt till innehåll
Krysanteumum i vackert sällskap Foto: Annika Christensson
Krysanteumum i vackert sällskap Foto: Annika Christensson

Pressmeddelande -

Härlig höstfägring med krysantemum

Krysantemum, Chrysanthemum är en klassiker som finns i mängder av glada färger och som passar fint i eldiga planteringar eller som solitärer i kruka. Krysantemum hittar man numera i princip året om men för den som vill följa de naturliga säsongerna är sensommaren helt rätt tid. Bollkryss, de badbollsstora plantorna med mängder med blommor finns i många olika färgnyanser. Krysantemum är särskilt fina tillsammans med prydnadsgräs, alunrot och prydnadskål och kan blomma ända in i november, beroende på temperatur. Vattna en till två gånger i veckan och plocka bort vissna blommor så att ny knoppsättning stimuleras.

Foto: Annika Christensson

Prydnadsgräs är som allra vackrast på sensommaren och hösten då flera av sorterna hunnit utveckla dekorativa vippor och ax. En del grässorter påverkas av svalare temperaturer och skiftar i olika färgnyanser. När gräsen rör sig i vinden skapar de liv och rörelse i planteringen och de är enormt dekorativa när snö och rimfrost fastnar i ax och vippor. Dessutom skapar gräsen volym och höjd, vilket är en av grunderna för alla lyckade planteringar.

Det finns både ettåriga och fleråriga gräs, men du kan inte räkna med att perenna gräs klarar vintern i en kruka.

Krysanteumum, alunrot och några vallmokapslar. Foto: Åsa Myrberg

Alunrot, Heuchera

Alunrot är en av favoriterna för höstplanteringar. Det finns ett enormt utbud av olika alunrotsorter i gröna och vinröda nyanser, limefärgade och bärnstensfärgade! Flera av sorterna har marmorerade blad med vackra teckningar i avvikande färg. Speciellt den sticklingsförökade alunroten ger mycket volym och är en superbra utfyllnadsväxt. Även solitärt är den fin och att blanda flera olika sorter av alunrot är effektfullt.

Krysantemum och kål. Foto: Peter Carlsson

Prydnadskål, Brassica oleracea var. acephala

Prydnadskål är en formstark och tålig växt som kan klarar sig ända fram till jul. Finns i en mängd olika färgnyanser och gör sig bra både som ett formstarkt element i en plantering med andra växter eller ensam i kruka. 

Krysantemum finns i flera olika färgställningar som passar fint till olika gröna nyanser. Foto: Peter Carlsson

Använd gärna krysantemum i rabatten tillsammans med exempelvis dahlior. Foto: Peter Carlsson

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll