Gå direkt till innehåll
​Fixa entrén inför hösten

Pressmeddelande -

​Fixa entrén inför hösten

När hösten kommer är det dags att liva upp planteringarna utanför entrén och ge både dig själv och dina besökare ett varmt välkomnande! För få saker gör att ditt hem känns lika välkomnande som växter. Kombinera gärna med en vacker lykta och några färgglada pumpor.

När du planterar växter på hösten ska de planteras så tätt att arrangemanget ser färdigt ut redan från början eftersom låga temperaturer och svagt ljus gör att tillväxten blir obetydlig. Välj också växter med blommor som redan är lite utslagna. Blommorna håller sig länge i de svalare hösttemperaturerna och mycket knoppiga växter kan ha svårt att slå ut i blom om ljuset är för svagt och värmen för låg.

Även höstplanteringar behöver vattnas, men ju svalare vädret blir, desto mindre vatten behövs. Känn efter hur jorden känns. Näring behövs inte.

Använd gärna lite oväntade planteringskärl. Gamla trälådor eller zinkbaljor från loppisen är både fina och lätta att flytta. Planteringskärl i betong ställs med fördel på plats innan de planteras och vattnas, annars blir de väldigt tunga.

Det är också fint att skapa en liten grupp av växter i olika krukor och kärl. Botanisera i förrådet och använd det du har hemma! Några pumpor, äpplen eller andra frukter och en ljuslykta intill sätter pricken över i:et.

Tips på växter i entrékrukan

Bollkryss

Bollkrysantemum är en formstark växt som numera finns i mängder av olika nyanser. Namnet är mycket talande och deras växtsätt är precis som en boll, modell badbollsstorlek. Eftersom bollkryssen är så karaktäristiska kan de vara lite svåra att blanda med andra växter, men genom att plantera två bollkryss bredvid varandra i en lite större låda fås en fin ”pareffekt”. En matta runt bollkryssen med t.ex. murgröna eller alunrot är också fint.

Prydnadsgräs

Prydnadsgräs är som allra vackrast på hösten då flera av sorterna hunnit utveckla dekorativa vippor och ax. En del grässorter påverkas av svalare temperaturer och skiftar i olika färgnyanser. När gräsen rör sig i vinden skapar de liv och rörelse i planteringen och de är enormt dekorativa när snö och rimfrost fastnar i ax och vippor. Dessutom skapar gräsen volym och höjd, vilket är en av grunderna för alla lyckade planteringar. Ett måste i någon av höstkrukorna!

Alunrot

Alunrot är en av de allra mest användbara växterna för höstplanteringar eftersom de har så vackra och levande bladverk. Det finns ett enormt utbud av olika alunsorter på marknaden som har blad i gröna, limefärgade, bärnstensfärgade och olika nyanser av vinrött. Flera av sorterna har marmorerade blad med vackra teckningar i avvikande färg. Speciellt den sticklingsförökade alunroten ger mycket volym. Alunrot kan användas för att fylla ut i samplanteringar, men fungerar också utmärkt på egen hand, gärna flera olika nyanser tillsammans.

Ljung

Det finns flera olika arter och sorter av ljung till försäljning under hösten.

Höstljungen, Erica gracilis, är en flerårig art, men i svenskt klimat är den ettårig. Den blommar i rosa, vita eller purpurfärgade nyanser. Höstljungen klarar ett par minusgrader och passar utmärkt att samplantera i höstarrangemang. För att plantorna ska hålla sig fina är det viktigt att de inte torkar ut. Däremot gör det inget om de fryser ner, de står sig ändå fina över vintern, och torkar först in på våren.

Ljung, Calluna vulgaris, är en flerårig art som växter vild på svenska hedar. Det finns många olika namnsorter i handeln med såväl fyllda som enkla blommor. Färgskalan på blommorna är främst rosa, vit, purpur, men det finns även sorter med infärgade blommor för den som gillar det. Även bladfärgen kan variera kraftigt, från grönt till grått och lime. Passar bra att använda i mellersta och norra Sverige.

Cyklamen

Cyklamen trivs bäst i svala temperaturer och med jämn tillförsel av vatten. Faktum är att cyklamen med fördel kan användas ute! Cyklamen trivs i utekrukan och klarar utmärkt ett par frostgrader. Genom att plantera många tillsammans blir effekten imponerande. Cyklamen finns i en mängd olika former och storlekar, och i ett brett färgspektrum från rött, cerise, rosa till vitt. 

Prydnadskål

Läcker, tålig, formstark och lätt att kombinera, ja prydnadskålen har många fördelar! Den finns i olika nyanser av grönt, vitt och purpur och passar utmärkt att samplanera med till exempel cyklamen, prydnadsgräs och ljung. Tack vare sitt starka formspråk är prydnadskål också mycket lämplig att använda för sig själv och skapa vackra mönster av.

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll