Gå direkt till innehåll
Sensommaren är en härlig tid. Två favoriter är krysantemum och alunrot. Foto: Åsa Myrberg
Sensommaren är en härlig tid. Två favoriter är krysantemum och alunrot. Foto: Åsa Myrberg

Pressmeddelande -

Sensommarfavoriter

Sensommaren är en härlig tid för alla som gillar mustiga färger. Det finns många växter i varma nyanser som gifter sig fint med löven ute som skiftar från grönt till nyanser av gult, rost och brunt. Samtidigt kan nätterna vara kalla och för utomhuskrukan och balkonglådan gäller det att välja växter som är tåliga. Två favoriter i september är krysantemum och alunrot.

Krysantemum är en växt som numera finns nästan året om, men det är nu på hösten som plantorna är som allra finast. Formstark bollkrysantemum passar den som vill ha tydlig struktur och klotformade plantor, medan de lite mindre och busigare exemplaren passar till samplaneringar och mindre krukor.

Ett perfekt sällskap till krysantemum är alunrot som finns i mängder av olika former och färgskiftningar. Alunrot väljer vi främst för bladens skull, även om de ibland också bjuder på söt blomning. Den som tycker om harmoniska planteringar väljer en alunrot i en färgton som passar med omgivningen. Växter som går ton i ton gör att planteringen känns lugn. Det är också trevligt att blanda flera olika sorter av alunrot och låta bladverken stå för hela showen.

Lätta att sköta

Både krysantemum och alunrot är lätta att lyckas med. Plantera dem på det avstånd du vill ha dem, eftersom du inte kan räkna med att de växter till sig under hösten. Vattna om det blir torrt och varmt, och placera dem nära entré och uteplats så att du kan njuta av dem under sköna septemberdagar. Näring behöver du inte tillsätta. 

Många av de växter som du hittar i butikerna är odlade i Sverige. En av alla duktiga trädgårdsmästare är Henrik Jönsson. Henrik har arbetat som trädgårdsmästare hela livet och besitter stor kunskap och erfarenhet. Här delar han med sig av sina odlingstips när det gäller bollkrysantemum, eller bollkryss som trädgårdsmästarna själva kallar dem.


Lycka till!

Inredningstips:


Välj växter som går ton i ton så får du en harmonisk och vilsam miljö. Rosa, rost och silver är underbara på hösten och påminner om färgskiftningarna i naturen. Foto: Åsa Myrberg


Bollkrysantemum är en formstark växt som finns i många olika färger.  Foto: Åsa Myrberg


Alunrot och krysantemum gör sig bra i en låg och vid kruka. Några fröställningar av vallmo blir pricken över i. Foto: Åsa Myrberg


Variationsrikedomen är stor när det gäller alunrot och det finns en sort för alla smaker. Foto: Blomsterfrämjandet

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll