Gå direkt till innehåll
Fyll hemmets alla rum med levande grönt!
Fyll hemmets alla rum med levande grönt!

Pressmeddelande -

Skapa härlig atmosfär hemma med gröna krukväxter i höst

Gröna krukväxter är bra för vårt välmående, de ger ett avslappnat intryck och ett hem som är lätt att trivas i. Dessutom kan de göra luften mindre torr. De ger ny energi på flera olika sätt!

Skapa en grön oas med monstera, gullranka, ormbunke, muehlenbeckia, parasollpilea och peperomia som alla finns i svensk odling.

Monstera deliciosa är en av våra allra populäraste växter på grund av de dekorativa bladformerna men också för sitt djungelliknande växtsätt.

Lär känna dina växter. Titta på bladen, när de börjar se trötta ut är det dags att vattna.

Tillsätt 1-2 ml näring per liter vatten vid varje vattning under hela året. Monsteran vill inte stå i gassande sol, en bit in i rummet är perfekt. När plantan får för lite ljus producerar den mindre flikiga blad.

Monstera härstammar från de tropiska trakterna av Mexiko där den växer vid stora träd och klättrar upp i trädkronorna.
Hålen och inskärningarna i bladen är till för att förhindra vindskador eftersom det blåser kraftigt i dessa trakter.

Ormbunkar
Det finns ett flertal olika ormbunkar, främst olika arter av bräken i svensk odling. Placerar man dem i solen kommer de inte att trivas, nära ett fönster i väster- eller norrläge är en bra plats. Ormbunkar vill ha regelbunden vattning för att utvecklas optimalt. Tillsätt 1-2 ml näring per liter vatten vid varje vattning under hela året.

Ormbunkarna tillhör den grupp av växter som saknar ståndare och pistiller, och som Linné kallade för kryptogamer. Hit hör också till exempel mossor och lummer. Kryptogamer förökar sig med hjälp av sporer, som skiljer sig från frön genom att de inte är befruktade och således inte har något embryo. Befruktning av frön sker under blomning genom pollinering, medan befruktning av sporer sker efter sporbildningen.

Parasollpilea, Pilea peperomioides, eller som den ofta kallas, elefantöra, kan stå i både soliga och lite mörkare lägen. Den är lätt att lyckas med och kräver inte mycket skötsel.

Vattna regelbundet men låt jorden torka upp mellan vattningarna. Tillsätt 1-2 ml näring per liter vatten vid varje vattning under hela året. Omplanteras vid behov i krukväxtjord av bra kvalité.

Muehlenbeckia axillaris, sliderranka kallas även för Plättar på tråd eller Plättar i luften. Det dekorativa växtsättet med de små runda bladen har gjort den väldigt populär, både inne och ute. I södra Sverige kan de till och med övervintra utomhus och bli mycket stora.

Vattna regelbundet och se till att jorden inte torkar upp helt annars gulnar bladen och faller av. Tillsätt 1-2 ml näring per liter vatten vid varje vattning under hela året. Man kan forma de långa rankorna runt en ställning eller klippa dem som runda bollar.

När sliderrankan vuxit ur sin kruka kan man antingen dela den på mitten och plantera om i två krukor eller plantera om i en större kruka i krukväxtjord av bra kvalité.

Gullranka Epipremnum aureum är en klätterväxt med hjärtformiga, blanka, gröna blad med gula strimmor i. Placeras gullrankan i för stark sol blir bladen alldeles bleka och står den mörkt blir bladen helgröna vilket även det kan vara dekorativt.

Gullrankan behöver någon form av stöd att klättra kring, alternativt en ampel så rankorna kan hänga fritt. Gullranka trivs på ljusa till halvskuggiga växtplatser, undvik skarp sol. Vill ha rumstemperatur året om och aldrig under 15°C.

Håll jorden jämnt fuktig utan att det står överskottsvatten i ytterkrukan.Tillsätt 1-2 ml näring per liter vatten vid varje vattning under hela året. Omplanteras vid behov i krukväxtjord av bra kvalité.

Peperomia, Peperomia spp. Det finns många arter inom släktet Peperomia att välja på. Bladen på de olika arterna varierar i färg och mönster och även växtsättet varierar stort inom släktet. Det finns arter med hängande växtsätt, andra har upprätt och en del är rosettbildande. Peperomia är en tacksam växt eftersom den klarar många olika placeringar.

Allra bäst trivs Peperomia på en ljus växtplats, men i skydd för den starkaste solen. För stark sol gör att bladen blir bleka. Peperomia växer också bra där ljustillgången är begränsad och trivs i normal rumstemperatur.

Växten vattnas rikligt vid varje vattning och tillåts torka upp däremellan, särskilt viktigt är detta vintertid.

Tillsätt 1-2 ml näring per liter vatten vid varje vattning under hela året.

Ormbunke, gullranka och peperomia ger liv till vilket rum som helst.

Samtliga foto:

Foto: Ulrika Grönlund/Blomsterfrämjandet

Från Sverige-märkning på svenskodlade växter

Den 3-11 oktober kommer märkningen Från Sverige att lyftas fram extra mycket i butiker runt om i Sverige. Märket hjälper konsumenter att väja produkter som är odlade och producerade i Sverige. Våra duktiga odlare ser till att det finns gröna växter från Sverige, året runt.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll