Gå direkt till innehåll
Inred med gröna växter

Pressmeddelande -

Inred med gröna växter


Nu när hösten är här med regnrusk och lägre temperaturer är det trevligt att göra det mysigare hemma. När du inreder med växter känns rummen varmare och mer välkomnande men de skapar inte bara trivsel utan förbättrar även inomhusluften genom att tillföra syre och ta upp skadliga ämnen. Det finns en stor bredd i utbudet av gröna växter både vad gäller utseende, skötselbehov och funktion. Alla växterna som beskrivs här går att få från svenska odlare, fråga i din butik om du är osäker på varifrån växten kommer.

Titta efter flaskor i gröna nyanser på loppis, de blir fina vaser till de gröna växternas blad. Foto: Lina Arvidsson


Monstera, Monstera deliciosa

Monstera är en av våra populäraste växter. De tydliga bladformerna, dekorativa luftrötterna och det frodiga växtsättet gör monsteran till ett måste i varje växtälskares hem. Monstera dricker relativt mycket vatten så vattna regelbundet. Växten visar dock tydligt när den vill ha vatten och även om den får utstå perioder av torka hämtar den sig snabbt igen när den vattnas på nytt. Monstera klarar sig utmärkt en bit in i rummet eller på fönsterbrädan men undvik helst fönster i gassiga söderlägen. Får plantan för lite ljus reagerar den genom att producera hela eller nästa hela blad. Foto: Emilia Ahlgren


Ormbunkar, t.ex. fågelbobräken, Asplenium nidus, palmbräken, Blechnum gibbum, grottbräken, Microlepia speluncae, spjutbräken, Nephrolepis exaltata, och vingbräken, Pteris tremula

Ormbunkarnas spridning över nästan hela jordklotet visar på en enastående anpassningsförmåga. I hemmet är ormbunkar fina i inredningen med sitt gröna och frodiga bladverk. Det finns ett flertal olika ormbunkar i odling och generellt trivs de flesta bäst på skuggiga platser och absolut inte i stark sol. Normal rumstemperatur eller något svalare och regelbunden vattning passar de flesta arter som säljs som krukväxter, vilket i Sverige främst är olika arter av bräken. Foto: Peter Carlsson

Ormbunkar vid sängen? ja gärna! Foto: Minna Mercke Schmidt

Gröna växter skapar en levande atmosfär hemma. Foto: Lina Arvidsson

Murgröna, Hedera helix

Murgröna kan användas både som krukväxt och för utomhusplantering. Det finns många olika sorter med skiftande härdighet och utseende. Bladens form kan vara allt ifrån rund till finflikig och bladfärgen är grön, gulbrokig eller vitbrokig. Murgrönan är fin att placera i ampel så att rankorna kan hänga fritt eller på en hylla så att rankorna får hänga ned. Alternativt kan murgrönan spaljeras eller rankorna bindas upp på andra sätt.

Murgröna trivs bäst i ett öster- eller västerfönster, även ett ljust norrfönster går bra. Brokbladig murgröna är mer ljuskrävande. Murgröna trivs i normal rumstemperatur under vår och sommar. Vintertid helst svalare. Bäst trivs murgrönan om jorden hålls lätt och jämnt fuktig. Om växten står svalt vintertid kan man låta jorden torka upp lite mellan vattningarna. Foto: Lina Arvidsson

Fikus, Ficus spp.

Fikussläktet omfattar ca 800 arter och består av både träd och buskar. Några av arterna odlas som prydnadsväxter, t.ex. benjaminfikus och fönsterfikus. De flesta fikusar vill placeras ljust men inte i direkt sol. De trivs bäst i rumstemperatur, men på vintern kan temperaturen gärna vara lite lägre, dock inte under 16°C. Den vanligaste fikusen bland de småbladiga arterna är benjaminfikus Ficus benjamina, och den kan böjas och formas i stort sett helt efter eget behag. Fönsterfikus, Ficus elastica, tål torr inomhusluft bättre än de övriga fikusarna och passar därför ypperligt i moderna hem och på kontor. Foto: Blomsterfrämjandet


Gullranka,Epipremnum aureum

Gullranka är en klätterväxt med hjärtformiga, blanka, gröna blad med gula strimmor i. Placeras gullrankan i stark sol blir bladen bleka och står den mörkt blir bladen helgröna. Växten kan behöva någon form av stöd att klättra kring, alternativt en ampel så rankorna kan hänga fritt. Gullranka trivs på ljusa till halvskuggiga växtplatser men undvik skarp sol. Vill ha rumstemperatur året om och aldrig under 15°C. Håll jorden jämnt fuktig utan att det står överskottsvatten i ytterkrukan. Foto: Emilia Ahlgren


Peperomia, Peperomia spp.

Det finns många arter inom släktet Peperomia att välja på. Bladen på de olika arterna varierar i färg och mönster och även växtsättet varierar stort inom släktet. Det finns arter med hängande växtsätt, andra har upprätt och en del är rosettbildande. Peperomia är en tacksam växt eftersom den klarar många olika placeringar.

Allra bäst trivs peperomia på en ljus växtplats, men i skydd för den starkaste solen. För stark sol gör att bladen blir bleka. Peperomia växer också bra där ljustillgången är begränsad och trivs i normal rumstemperatur.

Växten vattnas rikligt vid varje vattning och tillåts torka upp däremellan, särskilt viktigt är detta vintertid. Foto: Peter Carlsson

Skötsel

Våra krukväxter härstammar från olika delar av världen där det är skiftande klimat. När växterna sedan placeras hemma hos oss har de olika krav vad det gäller temperatur, vattentillgång och ljus.

I vår hemmiljö kan vi inte helt leva upp till växternas krav när det gäller klimatet och därför blir de inte lika stora som de blir när de växer i sin naturliga miljö. Tack vare att våra krukväxter är så anpassningsbara när det gäller klimatet bjuder många ändå på ett högt prydnadsvärde och glädjer oss under lång tid.

Generellt mår alla krukväxter bäst av att få näring. Vattna därför gärna växterna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle (1 promille = 1 kryddmått till en liter vatten) så utvecklas de bäst. Tidigare har man rekommenderat att främst ge näringslösning under sommarhalvåret men nyare forskning har visat att växter mår bäst av att få näring året om.

Att då och då duscha av krukväxterna är också bra, både för att skölja av allt damm som med tiden samlas på dem samt för att förbättra luftfuktigheten. Speciellt viktigt är det för fuktälskare som till exempel ormbunkar och kalateor.

Tips! Det är inte många krukväxter som uppskattar för mycket vatten. Ca 20 minuter efter att du har vattnat dina växter kan med fördel överskottsvattnet i ytterkrukan eller på fatet hällas bort. Jorden har då absorberat så mycket vatten som växten behöver. Det är betydligt vanligare att växter dör av att de vattnas för mycket än för lite!

Om du placerar dina växter inne i ett rum istället för i fönstret behöver de extra ljus. Numera finns det ljuskällor till växter med E27-sockel som är en av de vanligaste, vilket betyder att du säkert redan har lampor hemma som du bara kan byta ut ljuskällorna i.

Omplantering

Har du en gammal krukväxt som stått länge i samma kruka kan det vara läge att plantera om den. Knacka försiktigt ut växten ur krukan och om du bara ser rötter och ingen jord är det definitivt läge för ny jord. Februari och mars är bra månader för detta. Välj en planteringsjord av hög kvalitet och en något större kruka. Vill du inte plantera om dina krukväxter är det ingen katastrof, men desto viktigare är det då att du tillsätter en svag näringslösning vid varje vattning.

Lycka till med dina gröna växter!

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300
Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818

Relaterat innehåll