Gå direkt till innehåll
En bostad med levande växter vill man gärna komma hem till. Foto: Blomsterfrämjandet/Ida Magntorn
En bostad med levande växter vill man gärna komma hem till. Foto: Blomsterfrämjandet/Ida Magntorn

Pressmeddelande -

En grön vår med svenska krukväxter

Våren är i antågande och lusten att göra fint hemma brukar infinna sig när solen börjar titta fram. Helt plötslig upptäcker man att en fönsterputs inte hade skadat och några av de gamla krukväxterna har kanske sett sina bästa dagar? Nu är det högsäsong för svenskodlade krukväxter. Här ger vi tips på många fina och lättodlade sorter och några bra knep för hur du får dina krukväxter att må bra.

Foto: Blomsterfrämjandet/Ida Mangtorn

PARASOLLPILEA

Parasollpilea, Pilea peperomioides, eller som den ofta kallas, elefantöra, kan stå i både soliga och lite mörkare lägen. Den är lätt att lyckas med och kräver inte mycket skötsel.

Foto: Blomsterfrämjandet/Ulrika Grönlund


MONSTERA

Monstera deliciosa är en av våra allra populäraste växter på grund av de dekorativa bladformarna också för sitt djungelliknande växtsätt.

Lär känna dina växter. Titta på bladen, när de börjar se trötta ut är det dags att vattna. Det är dock vanligt att man övervattnar krukväxter så känn gärna på jorden innan du vattnar.

Tillsätt 1-2 ml näring per liter vatten vid varje vattning under hela året. Monsteran vill inte stå i gassande sol, en bit in i rummet är perfekt. När plantan får för lite ljus producerar den inte ett lika flikigt bladverk och bladen får en jämnare form.

Monstera härstammar från de tropiska trakterna av Mexiko där den växer vid stora träd och klättrar upp i trädkronorna.
Hålen och inskärningarna i bladen är till för att motverka vindskador eftersom det blåser kraftigt i dessa trakter.

Foto: Blomsterfrämjandet/Ida Mangtorn

En monsteraplanta blir stor och kraftig och sätter en grön och skön prägling på rummet.


Foto: Blomsterfrämjandet/Ulrika Grönlund

SLIDERRANKA

Muehlenbeckia axillaris, sliderranka kallas även för Plättar på tråd eller Plättar i luften. Det dekorativa växtsättet med de små runda bladen har gjort den väldigt populär, både inne och ute. I södra Sverige kan de till och med övervintra utomhus och bli mycket stora.

Sliderrankan vill inte torka ut helt. Vet man med sig att man brukar glömma att vattna så plantera den i en större kruka med mer jord som håller fukten.

Foto: Blomsterfrämjandet/Ulrika Grönlund


ORMBUNKAR


Det finns ett flertal olika ormbunkar, främst olika arter av bräken i svensk odling. Placerar man dem i solen kommer de inte att trivas, nära ett fönster i väster- eller norrläge är en bra plats. Ormbunkar vill ha regelbunden vattning för att utvecklas optimalt. Tillsätt 1-2 ml näring per liter vatten vid varje vattning under hela året.

Ormbunkarna tillhör den grupp av växter som saknar ståndare och pistiller, och som Linné kallade för kryptogamer. Hit hör också till exempel mossor och lummer. Kryptogamer förökar sig med hjälp av sporer, som skiljer sig från frön genom att de inte är befruktade och således inte har något embryo. Befruktning av frön sker under blomning genom pollinering, medan befruktning av sporer sker efter sporbildningen.

Foto: Blomsterfrämjandet/Ida Magntorn


MARANTA

Maranta är en krukväxt med härlig personlighet med sina mönstrade blad i olika gröna nyanser och lilarosa linjer.

Foto: Blomsterfrämjandet/Ida Magntorn

Här en maranta med en annan typ av mönstrade blad som gör sig fin i en helt vanlig lerkruka.

Foto: Blomsterfrämjandet/Ida Magntorn

PARAPLYARALIA

Paraplyaralians stammar kan flätas ihop till en vacker form. Lite större krukväxter ger en fin atmosfär till vilket rum som helst.

Foto: Blomsterfrämjandet/Ida Magntorn

AMPELLILJA Chlorophytum comosum 'Variegatum' ger en härlig energi med sina gröna blad med vita ränder. De hängande skotten blir dekorativa i en lite vas och kan sedan plantras i en egen lite kruka.



Tre tips som gör att dina växter kommer att växa och frodas

1. Läget - det är inte många växter som trivs i en fönsterkarm i gassande sol och ovanför ett varmt element. Hitta en bra plats i rätt väderstreck så har du kommit en bra bit på vägen.

2. Vattning - vatten är en förutsättning för att växterna ska kunna leva, men genom att välja växter som inte behöver så mycket vatten blir det jobbet en minimal insats. Välj en veckodag som blir vattningsdagen, då är det enklare att komma ihåg. Känn med fingertoppen i jorden, är den blöt eller fuktig behöver den inte vatten. Hur mycket vatten som krävs beror på hur stor din växt är. Ju större bladmassa desto mer vatten. Övervattna inte, då är det lätt att rötterna börjar ruttna.

3. Jord och gödning - Om man vet med sig att man ofta glömmer att vattna kan man redan vid växtinköpet plantera om i en större kruka med mer jord som håller fukten längre. Om man ger sina krukväxter ny jord en gång om året kommer de att belöna dig med ett frodigt växtsätt. Vi rekommenderar att ge gröna krukväxter näring regelbundet, 1-2 ml näring per liter vatten vid varje vattning under hela året. Har man flaskan med näring bredvid vattenkannan är det lätt att komma ihåg. Eller så kan man köpa pinnar med näring som man sticker ner i jorden. Tänk på att växterna behöver vatten även när du åker på semester. Fyll en liten petflaska med vatten och stick ner den, uppochnervänd, i jorden. Då droppar vatten sakta ut och håller jorden fuktig.

Vi på Blomsterfrämjandet finns här för dig och delar gärna med oss av vår kunskap och ger våra bästa tips på lättskötta favoriter i krukväxtdjungeln. På vår hemsida www.blomsterframjandet.se kan du hitta massor med kunskap och inspiration om såväl gröna växter som andra växter i kruka som är i säsong.

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll

Satsa på lättskötta krukväxter 2024!

Gröna växter som inte kräver gröna fingrar

Har du inga gröna fingrar? Inga problem. Bara för att man misslyckats någon gång med sina gröna växter betyder det inte att man inte kan försöka igen! Läs på lite innan köpet och ta reda på vilka växter som passar just dig och dina förutsättningar för att lyckas med att få ditt hem att sjunga i gröna toner.

Inred med gröna växter

Inred med gröna växter

Nu när hösten är här med regnrusk och kallare temperaturer är det trevligt att göra det mysigare hemma. När du inreder med växter känns rummen varmare och mer välkomnande men de skapar inte bara trivsel utan förbättrar även inomhusluften.