Gå direkt till innehåll
Trädgårdsmästare Nils-Erik Petersson
Trädgårdsmästare Nils-Erik Petersson

Pressmeddelande -

Trädgårdsmästaren Nils-Erik Peterssons bästa skötseltips på gröna krukväxter

Sedan 1971 har trädgårdsmästare Nils-Erik Petersson på Källgårdens Handelsträdgård odlat gröna växter i sina växthus i Skåne. Intresset för bladväxter har kommit och gått genom åren. -Gullrankan som jag odlat sedan 1970-talet har är lika populär då som nu men även andra växter med mönstrade och marmorerade blad är efterfrågade. Nu när ekonomin har varit sämre för många ser vi en trend att det mindre krukväxter säljer bättre än större som är dyrare, berättar Nils-Erik.

Nils-Eriks bästa tips!

Håll koll på vattenmängden ytterkrukan

Låt jorden torka upp mellan vattningarna, särskilt viktigt är det under vinterperioden. Det är nästan så att rötterna ska lida lite för att arbeta. Överskottsvattnet i ytterkrukan är förödande för växterna eftersom rötterna ruttnar.

Mata dina växter

Ge lite blomsternäring varje gång du vattnar, ju mer mat växterna får desto gladare blir dem. Men man ska inte övergöda, en svag näringslösning är bäst.

Undvik hetta, starkt solsken och julgranar

På sommaren mår växterna inte bra i ett söderfönster som kan bli 50 grader varmt. Värmen i kombination med stark sol kan bränna bladen och jorden torkar snabbt ut. Flytta därför växterna till ett annat fönster under de varma månaderna. Även julgranar och hyacinter kan ge skador på vissa växter om de placeras för nära varandra.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300