Gå direkt till innehåll
Julstjärnor i olika röda och rosa nyanser tillsammans med glittrande kulor - en superfin kombination på julen. Foto: Stars for Europe
Julstjärnor i olika röda och rosa nyanser tillsammans med glittrande kulor - en superfin kombination på julen. Foto: Stars for Europe

Pressmeddelande -

En blommande jul

Finns det något mer stämningsfullt än levande blommor på julen, kanske med lite kuddmossa som sällskap? Julstjärnor, azaleor, hyacinter och amaryllis är alla härliga exempel på svenskodlade växter som blommar i juletid.

Azalean kan växa som ett miniträd, så fint tillsammans med lite mossa i krukan. Foto: Anna Ramstedt

Azalean blommar oftast så flitigt på julen att man kan kosta på sig att norpa några blommor till jul- eller nyårsdukningen. Foto: Anna Ramstedt


Den här fina kransen är gjord av julstjärnor i olika nyanser som snittats och satts ner i en ring av stickmassa. Foto: Stars for Europe

Kanske den ståtligaste julblomman av dem alla - amaryllisen. Så vacker med sina stora klockformade blommor och kraftfulla stjälkar. Foto: Lina Arvidsson

Röda julstjärnor hör julen till! Varför inte göra en hängande dekoration med ett par skridskor och lite ris, kottar och bär. Foto: Stars for Europe



Härliga hyacinter! Här tillsammans med tulpaner och julrosor. Visste du att svenska hyacinter är doftkodsmärkta? Välj mellan svag, medel eller fyllig. Foto: Blomsterfrämjandet/Ibulb




Vit julbegonia i en kransstomme gjord av lärkträdsgrenar. Foto: Lina Arvidsson


Julbegonia i ett rustikt krus skapar härlig julkänsla. Foto: Lina Arvidsson




För att dina julblommor ska hålla sig fina länge tipsar vi här om några skötselråd.

Hyacint

Hyacint i kruka bör vattnas sparsamt men regelbundet så att inte jorden torkar ut. Undvik att vattna direkt på löken. Ju svalare hyacinterna står desto längre håller de. Långa hyacinter kan stöttas med en blompinne eller skäras av för att sätta som snitthyacint i vas tillsammans med en kvist av t.ex. gran, tall, en eller idegran.

Amaryllis

Vattna din amaryllis sparsamt för att få bäst resultat. Löken tycker inte om att bli blöt så det bästa är att vattna på fatet eller i krukkanten, ett snapsglas med vatten i veckan är lagom. Jorden kan gärna torka upp mellan vattningarna. Tillsätt inte näring eftersom löken är laddad med allt som behövs för blomningen.

Amaryllisen vill gärna stå ljust, annars är risken att stänglarna blir långa och rangliga. Ju varmare amaryllisen står desto snabbare går det att driva den i blom. Vill du påskynda blomningen är därför en varm plats att föredra, medan en svalare placering gör att knopparna och blommorna håller längre. Vrid krukan lite då och då så växer den rakt, eftersom blommorna vänder sig mot ljuset riskeras annars att stängeln blir sned och lättare tippar. Stötta gärna upp din amaryllis innan blommorna slår ut med ett stöd speciellt avsett för amaryllis som finns att köpa i blomsterbutiken. Blir stänglarna för tunga, skär av dem och placera i vas tillsammans med andra vackra blommor.

Azalea

Azalean växer naturligt på bergssluttningarna i Himalaya och Japan där dagliga regnmoln kommer och släpper regn över sluttningarna. Azalean får då regelbundet vatten, men står aldrig i vatten eftersom det rinner undan.

Konsten att lyckas med azaleor är att försöka efterlikna de naturliga förhållandena. Vattna därför regelbundet. Lite vatten varje dag i botten på ytterkrukan är det lättaste, ca 1-1,5 dl vatten. Kontrollera att azalean inte står i vatten hela tiden. Den ska torka upp lite mellan vattningarna. Är azaleajorden våt, ge inget vatten den dagen. Näring behöver inte tillsättas under blomningstiden.

Bäst trivs azalean om den placeras i fönster eller på ett bord i rummet. Undvik starkt solsken eller placering över heta element. En knoppig azalea behöver stå ljusare än en utslagen.

Julstjärna

Det vanligaste sättet att ta död på sina julstjärnor är att ge dem för mycket vatten. Som en tropisk växt behöver julstjärnor inte mycket vatten - lite och ofta är nyckeln. Varannan till var tredje dag behöver en julstjärna i kruka av standardstorlek (cirka 13 cm) ungefär 1 dl.

Julstjärnor gillar inte drag och vill inte stå kallare än 12°C. Välj därför exemplar som stått väl skyddade i butiken. Se till att dina julstjärnor är insvepta i papper när du tar hem dem.

Julstjärnan är känslig för låga temperaturer och drag, välj därför exemplar som stått väl skyddade i butiken. Köp aldrig plantor som säljs utomhus.

Titta redan i butiken extra noga på hur plantan ser ut. Friska gröna blad under de färgrika högbladen samt knoppiga gulgröna blommor visar att det är ett bra exemplar. Blommorna på julstjärnan är inte de färgglada högbladen utan de små gula blommorna i dess mitt.

Kontrollera om plantan är väldigt torr eller genomblöt. I så fall har plantan inte blivit regelbundet vattnad och rotskador kan ha uppstått.

En julstjärna som placeras för mörkt trivs dåligt. Istället vill den stå ljust och i normal rumstemperatur. Söder-, väster- och österfönster fungerar utmärkt. Den ideala temperaturen är plus 20°C.

Ska julstjärnan placeras långt in i rummet kan det vara bra att ge lite extra ljus från en växtlampa.

Snittade julstjärnor håller sig fräscha upp till 2 veckor om du tar hand om dem på rätt sätt. Efter du skurit av en stjälk doppar du den i varmt vatten i några sekunder, ställ dem sedan i kallt vatten. Ställ dem sen i rent vatten i en ren vas.

Julbegonia

För att blomningen ska vara så länge som möjligt ska växtplatsen vara ljus. Rumstemperatur året om är lämpligt. Begonian ska placeras långt från fruktfatet eftersom etylen som avges av frukten kan orsaka knoppfall.

Begonian vill stå relativt torrt och jordytan ska torka upp lätt mellan vattningarna. Svag näring varannan vecka under blomningen ger bäst resultat.

För att blomman ska vara riktigt vacker bör vissna blommor plockas bort.

Välj växter märkta med Från Sverige

Det finns flera anledningar till varför det är en god idé att välja växter som är odlade i Sverige. Vägen från växthus till konsument är kort och mindre transporter är bättre för såväl miljön som för växterna.

En annan aspekt är att genom att stödja svensk odling lever hantverket att odla vidare i Sverige och arbetstillfällena stannar här.

Titta därför efter ursprungsmärket Från Sverige. Det garanterar att produkterna är odlade i Sverige och av hög kvalitet.





Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300
Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818

Relaterat innehåll