Gå direkt till innehåll
Heliotrop och daggsalvia i en vacker mix. Foto: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt
Heliotrop och daggsalvia i en vacker mix. Foto: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Pressmeddelande -

Fyll terrass och balkong med blommande sommarfavoriter i blått och lila

Nemesia, daggsalvia och petunia, lobelia, lavendel, blåkrage, heliotrop och hortensia är med sina blå och lila blommor mångas favoriter i sommarkrukan. Här tipsar vi om olika sorter från ljusaste blått till mörkaste lila och ger vår allra bästa tips för en lång och överdådig blomning.

Daggsalvia och heliotrop planterade i en patinerad järnkorg. Foto: Blomsterfrämjandet

Hortensians fluffiga bollar är ett måste bland de blå sommarblommorna. Foto: Blomsterfrämjandet

Håll utkik efter härliga petunior som finns i flera olika nyanser av blått. Foto: Blomsterfrämjandet

Nemesia är en härlig följeslagare på terrassen eller balkongen under årets varma dagar. Foto: Blomsterfrämjandet

Petunia finns i många olika färgställningar, här är en djupt lila variant samplanterad med en vit. Foto: Blomsterfrämjandet

Lavendeln är en av våra mest omtyckta blommor, kanske för att den doftar så gott. Det tycker även bin och humlor som har lavendeln som en av favoriterna. Foto: Blomsterfrämjandet

Lobelia finns både i hängande form och med upprätt växtsätt, båda är en klassiker i balkonglådan. Foto: Blomsterfrämjandet

Blåkragen är ingen krävande primadonna utan tål regn och blåst bra. De skira blommorna återkommer hela sommaren. Foto: Blomsterfrämjandet

Med en doft av vanilj eller honung lockar heliotropen till sig mängder av fjärilar. Heliotropen har ett buskigt växtsätt som passar lika bra i rabatt som kruka. Foto: Blomsterfrämjandet

Plantera i tillräckligt stora krukor och kärl för maximal blomning

Vilken volym det är på det kärl som sommarblomman ska växa i över sommaren bestämmer till stor del hur lyckad din plantering blir. För liten jordvolym gör det i princip omöjligt att lyckas med planteringen eftersom växternas rotsystem inte kan utvecklas vilket leder till att växten inte får tillräckligt med vatten och näring. Ju mer starkväxande sorten är desto mer utrymme behöver också rotsystemet. För en balkonglåda är en bra riktlinje 20 cm hög x 20 cm djup x bredden. För kärl är ett bra riktmärke att det ska vara i storlek som en säck, dvs ca 40 liter. Det låter kanske stort, men mindre kärl gör planteringarna svårskötta då jorden torkar ut väldigt snabbt.

Måste jag byta jord?

Många undrar om det går att använda fjolårets jord som ofta är kvar och det går utmärkt. Ta först bort alla gamla växtrester, luckra sedan den kvarvarande jorden och fyll på med ny frisk jord och näring, till exempel hönsgödsel.

Placera i sol eller halvskugga

De flesta sommarblommor vill ha ett soligt och ljust läge. Det finns många sorter och för att få den optimala placeringen är det bästa att läsa på om varje enskild sort. Alla har inte möjlighet att välja den bästa placeringen, och har man till exempel bara en skuggig balkong i österläge så är det inte hela världen. De allra flesta sommarblommor fungerar utmärkt även om inte läget är perfekt. Det som främst händer är att blomningen inte blir lika riklig om de står skuggigt.

Vatten – när och hur ofta?

Sommarblommor behöver rikligt med vatten för att utvecklas och blir frodiga. Känn efter med fingret i jorden hur det känns och vattna när jorden känns torr. Många växter visar också tydligt att de vill ha vatten genom att sloka och se ledsna ut. Varma och gassiga dagar behöver man som regel vattna varje dag. Det står ofta att det allra bästa är att vattna på morgonen. Det stämmer, då hinner jorden torka upp under dagen och risken för svampangrepp är minst. Men många har inte tid att vattna på morgonen och då fungerar kvällsvattning lika bra. Enda gången det inte är så bra att vattna är mitt på dagen om det är hett och soligt eftersom då mycket av vattnet avdunstar direkt. En sval och mulen dag fungerar det ypperligt även att vattna på dagen.

Näring – behövs det?

Ja, sommarblommor behöver näring! De blommar rikligt och intensivt under en lång tid och för det krävs näring!

Vad är det för skillnad på näringslösning och långtidsverkande näring?

Blomsterfrämjandet rekommenderar alltid att regelbundet vattna sommarblommor och även krukväxter med svag näringslösning. Anledningen till rekommendationen är att det ger växten ett jämt tillflöde av näring och någon brist uppstår aldrig.

När det gäller näring finns ett alternativ till att vattna med svag näringslösning och det är långtidsverkande näring. Det är små korn av näring som löses ut efter hand när de tillsätts i jord. Många jordblandningar innehåller långtidsverkande näring och det går även att köpa och själv blanda i jorden. Då behövs initialt inte någon näringsbevattning. Det kluriga med långtidsverkande näring är att räkna ut när den tar slut och det är dags att börja vattna med svag näringslösning igen.

Måste jag plocka bort vissna blommor och blad?

De flesta sommarblommor mår bättre av att bli lite putsade då och då. Dels ser växterna fräschare ut, dels gynnas ny knoppsättning och blomningen blir rikare. Dessutom håller sig blommorna friskare. Speciellt vid fuktigt och blött väder är det en fördel att ta bort vissna blommor och blad. Även så kallade självrensade blommor mår bra av att skakas av så att blombladen inte blir liggande på bladen vid regn. Det gör att gråmögel kan bildas vilket skapar fula fläckar på bladen.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300