Gå direkt till innehåll
En söt ranunkel är perfekt att inleda våren på fönsterbrädan med. Foto: Ida Magntorn/Blomsterfrämjandet
En söt ranunkel är perfekt att inleda våren på fönsterbrädan med. Foto: Ida Magntorn/Blomsterfrämjandet

Pressmeddelande -

Vår på fönsterbrädan

Våren och ljuset närmar sig med stormsteg och i södra delar av landet tittar redan snödroppar, krokus och vintergäck upp. Det är hög till att tjuvstarta våren inomhus! Här tipsar vi om vårazalea, ranunkel, hortensia, pelargon och primula som passar utmärkt i ett ljust fönster redan nu!

Foto: Blomsterfrämjandet

Vårazalea har unika egenskaper för att kunna blomma länge under den mörka årstiden. Den sätter sina knoppar och lagrar energi för blomningen redan på sommaren. Ställ azalean i ett fönster eller på ett bord, ju knoppigare azalea desto ljusare placering. Undvik heta element och direkt solljus. Vattna azalean regelbundet, häll lite vatten i botten på ytterkrukan och låt den torka upp mellan vattningarna. Använd rumstempererat vatten och det behövs ingen näring när azalean blommar.

Foto: Blomsterfrämjandet

Mårbackapelargonen är en klassiker och mycket omtyckt inte minst för sin milda rosa färg som går att kombinera med de flesta andra blommande växter. Alla pelargonen är älskare av sol och värme, vare sig de placeras inomhus eller utomhus. De önskar jämn vattning och svag näringslösning vid varje vattning under sin tillväxt- och blomningsperiod.

Foto: Blomsterfrämjandet

Några av årets första pelargoner är de engelska pelargonerna som du känner igen på de stora blomklasarna som både kan vara enkla och fyllda. Kronbladen är ibland vågiga, fransiga eller krusiga. Färgerna på bladen finns i flera dekorativa nyanser av grönt och blommorna i olika nyanser av rosa och rött, många är flerfärgade.

Engelska pelargoner vill ha mycket ljus och vatten men låt jorden torka upp mellan vattningarna. När blomningen är över liksom frostrisken vill de engelska pelargonerna gärna flytta ut. Ge en svag näringslösning vid varje vattning och nyp av vissna blommor.

Foto: Blomsterfrämjandet

De härliga hortensiabollarna finns nu på våren i vitt, rosa och blått och hortensian kan med fördel planteras ut i kruka när det blir lite varmare. Om plantan producerar många blommor kan man använda dem i arrangemang på middagsbordet tillsammans med andra växter eller varför inte till en fin krans! Blommorna är även superfina som torkade, klipp av blomstängeln när blommorna precis slagit ut och häng dem upp och ner på ett varmt, torrt och mörkt ställe. Plantera dem gärna med slideranka, Muehlenbeckia spp.

Håll hortensians jord fuktig genom att vattna flera gånger i veckan. Ge en svag näringslösning vid varje vattning.

Foto: Åsa Myrberg/Blomsterfrämjandet

Namnet Primula betyder vårens första ört och är en av våra tidigaste blommande krukväxter som finns i många olika färger och former. Jordvivan, Primula vulgaris är den vanligaste primulan och är lägre än släktingen fönstervivan Primula obconica som är något högre med lite större blommor.

Foto: Åsa Myrberg/Blomsterfrämjandet

Olika arter av primula vill stå ljust och gärna i ett lite svalare fönster. Ovanför ett element eller i direkt sol blommar de över snabbare. Håll jorden fuktig och vattna några gånger i veckan, beroende på placering. Nyp av vissna blommor ge svag näringslösning vid varje vattning. När primulan slutat att blomma och frostrisken är över kan man prova att plantera ut den i rabatten.

Foto: Blomsterfrämjandet

Ranunkelns blommor är fyllda och de finns i mängder av olika glada kulörer - gult, orange, vitt, rött och rosa och flerfärgade. Riktigt härliga färger som ger vårkänsla! Inomhus håller sig ranunkel längst om den står ljust och svalt. Ranunculus betyder liten groda, och namnet syftar på att ranunkler trivs vid vattnet. Det är därför viktigt att de vattnas ofta och att jorden hålls fuktig, placera den någonstans där du ser den och inte glömmer att vattna den!

Foto: Blomsterfrämjandet

Ranunkel kan man ha både inomhus och utomhus. Så snart temperaturen ligger över 0°C kan plantorna planteras ut i lådor, krukor och balkonglådor.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300
Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818

Relaterat innehåll