Gå direkt till innehåll
Pelargoner är en av våra mest torktåliga sommarblommor. Foto: Pelargonium for Europe
Pelargoner är en av våra mest torktåliga sommarblommor. Foto: Pelargonium for Europe

Pressmeddelande -

Sommarblommor som tål torka

Det har införts rekordmånga bevattningsförbud i år, i slutet av juni hade man bevattningsförbud i över 40 kommuner, mer än dubbelt så många som den torra sommaren 2018. Brist på vatten gör att intresset ökar för torktåliga växter. Visst vill vi att våra balkonger och uteplatser ska blomma hela sommaren!

Här tipsar vi om några svenskodlade växter som tål torka.

1.Pelargon

2. Kryddväxter

3. Lavendel

4. Petunia

6. Solhatt

Pelargonen som härstammar från Sydafrika tål torka väl eftersom den har en förmåga att lagra vatten i sina stjälkar och blad. Foto: Pelargonium for Europe

Kryddväxter som timjan, salvia och rosmarin är härliga val för en torr sommar. Foto: Minna Mercke Schmidt


Kryddsalvian bjuder ofta på flerfärgade blad som doftar aromatiskt. Foto: Blomsterfrämjandet

Lavendeln trivs allra bäst i en torr och väldränerad jord, precis som i sina ursprungsländer kring medelhavet. När mycket annat ser torrt och tråkigt ut prunkar lavendeln med sina lila, vita, rosa eller blå blommor. Busken håller sig grön och fin hela säsongen. Doften är aromatisk och de avlånga blommorna drar till sig såväl bin och humlor som fjärilar. Foto: Blomsterfrämjandet

Petunia Silverberry har vackra trumpetformade blommor i vitt med karminröda strimmor.

Den här härliga petunian heter Amazonas Plum Cockatoo

Petunian är en riktig överlevare, en spännande sommarblomma som trivs utmärkt i kruka eller blomlåda. Blommorna finns i massor med härliga färgställningar, flera med fina mönster. Petunian trivs i sol och halvskugga och blommar hela långa sommaren.
Foto: Ulrika Grönlund Blomsterfrämjandet

Solhatten tål både torka och vind bra.

Solhatten älskar värme och vill gärna stå på en solig plats. Den tål torka väl eftersom den härstammar från den amerikanska prärien. Solhatt finns i många olika varianter i färger som rosa, vitt, aprikos, rött och lila.

Tips i torkan!

Plantera i kvalitetsjord.

Plantera i stora kärl som inte torkar ut lika snabbt som små. Se till att växterna täcker jorden, då behåller jorden fuktan längre.

Sätt krukorna i skugga under de allra varmaste dagarna.

Om växterna utsatts för torka och bladen hänger, vattna igenom jorden utan att dränka den. Vattna igen någon dag senare så kommer växten hämta sig igen, även om den varit riktigt torr. Ge inte en näring när växten är torr och bladen hänger, det kan bli för starkt för rötterna. När plantan tagit sig går det bra att gödselvattna igen efter någon vecka.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll