Gå direkt till innehåll
Svartöga fick sitt namn tack vare den först upptäckta plantan, där den otroligt vackra gulorange blomman begåvats med ett synnerligen distinkt, svart centrum. Alla sorter bär dock inte på detta karaktäristiska svarta centrum.
Svartöga fick sitt namn tack vare den först upptäckta plantan, där den otroligt vackra gulorange blomman begåvats med ett synnerligen distinkt, svart centrum. Alla sorter bär dock inte på detta karaktäristiska svarta centrum.

Blogginlägg -

Årets sommarblomma 2023- Svartöga, Thunbergia alata

JURYNS MOTIVERING

Multifunktionella prydnadsväxter kan man kalla växter, som är användbara på så olika sätt, att det bara är kreatören och den som planterar, som sätter gränser för variationerna.

Med årets val vill vi inspirera till att skapa rum i din vardagliga utemiljö. Det frodiga växtsättet kan både avgränsa och skapa skydd och därmed ge dig en egen, personlig vrå.

Men växten kan också användas som de i de omtalade, berömda Hängande Trädgårdarna i Babylon. Då planterar du växten i en stor ampel, som från hög höjd låter de karakteristiska rankorna bilda ett "vattenfall", som ramar in, skapar miljö.

I dina personligt arrangerade Miniträdgårdar i kruka, använder du Svartöga på ytterligare ett sätt. Där låter du växtens långa rankor slingra sig uppåt i en ståltrådsobelisk, där den briljerar i all sin glans och blir konstverkets utropstecken.

Svartöga fick sitt namn tack vare den först upptäckta plantan, där den otroligt vackra gulorange blomman begåvats med ett synnerligen distinkt, svart centrum. Alla sorter bär dock inte på detta karaktäristiska svarta centrum. De blomfärgerna har i stället andra kvaliteter, som gör dem uppskattade.

Före köp tittar du noga på alla sorterna. Välj din favoritfärg, i din personliga stil.

Mästers goda råd - så här får du Svartöga att trivas


Växten trivs och utvecklas bäst på en ljus och solig plats.
Planterar du i kruka, får du ett lysande resultat med Urnjord.

Om du planterar växten direkt i marken, blandar du jorden, där du gräver, med minst 20% ny planteringsjord av bästa kvalitet Krukjorden håller du hellre lite torr än blöt och ger svag dos näring i vattnet varje vecka. Kanske ser plantan lite spretig ut när den växer fram, när toppskotten letar stöd. Ingen fara, du behöver inte hjälpa till, lianen roterar brett, för att snurra sig fast
Lite om växtens ursprung
Svartöga, Thunbergia alata, är en art i släktet akantusväxter, Acanthaceae, från tropiska Afrika. Till Sverige kom den redan 1776, hitskickad av botanisten Carl Peter Thunberg för att tas om hand av kollegor vid Uppsala universitet.

Artepitetet alata betyder vingad, vilket syftar på bladskaftens tunna lister.

Numera finns växten förvildad i många tropiska och subtropiska länder.

Renata, trädgårdsmästare

”Det är så inspirerande att få odla Svartöga, som är en av de mest kraftigväxande sommarblommor jag har i min odling. Vi snurrar och binder upp rankorna eller rättare sagt, lianerna mot en pyramid skapad av träpinnar. Den är så snabb att vi går över hela odlingen för att binda till varje dag.”

För mer information gällande Årets Sommarblomma 2023 kontakta Patrik Vilsmyr på Sydgrönt.
Detta är text plockat ur deras pressmeddelande. Alla bilder är fotograferade av Annika Christensen.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300