Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Kolla efter Från Sverige märkningen när du väljer din växt. Foto: Erika Wallin

Utmärkta val i september och oktober: Svenskodlade växter för ditt hem!

Från Sverige-märket samarbetar med utmärkta växter odlade i Sverige för att hjälpa konsumenter att välja inhemskt odlade produkter. Blomsterfrämjandet vill lyfta fram svenska växter i säsong, som tulpaner, höstbegonior, gröna växter, höststjärnor, höstglöd och cyklamen.

Upptäck magin med höst- och julstjärnor - inspireras nu!

Upptäck magin med höst- och julstjärnor - inspireras nu!

Blomsterfrämjandet deltar i Stars for Europe-projektet för att främja julstjärnor. Vi arbetar främst mot press och media men du som konsument kan även hitta tips, inspiration och ideer här på vår hemsida. Stars for Europe är ett marknadsföringsinitiativ som stöds av EU i sju europeiska länder.

Kungaparet besökte Blomsterfrämjandets växthus som var fyllt med svenskodlade pelargoner.

Pelargondrömmar på Sollidens Slott

Utställningen pågår fram till den 30 september och erbjuder besökarna en unik möjlighet att låta sig inspireras och drömma om egna trädgårdsidéer. Missa inte detta!

2024 års bröllopstrender har svenska tulpaner i brudbuketten

2024 års bröllopstrender

2024 års bröllopstrend har svenska tulpaner i brudbuketten På jakt efter den perfekta brudbuketten? Blomsterfrämjandet tipsar om svenska tulpaner till brudbuketten.

Rosa i olika toner och röda blad skapar en fin färgpalett på hösten. Foto: Åsa Myrberg/Blomsterfrämjandet

Höstfägring i krukorna

Nu fylls trädgårdsbutikerna med höstväxter och det finns ett stort sortiment med både blommande växter och med bladväxter som har de mest fantastiska bladteckningar och färger. Komplettera gärna arrangemangen med vajande prydnadsgräs. Just på hösten är gräsen extra vackra då många av sorterna blommar med fina vippor. Andra grässorter påverkas av den svalare temperaturen som gör att bladen kan börj

Namnet Chrysanthemum kommer från det grekiska chrysos som betyder guld och anthemon som betyder blomma, guldblomma. Foto Annika Christensen

Krysantemum - en klassiker i många färger och enkel att sköta

Krysantemum är en robust och enkel utplanteringsväxt som ger planteringar struktur och färg. Den odlades redan för 3000 år sedan och finns i många färger. Krysantemum är lätta att sköta och behöver inte extra näring. Placera dem bredvid entré eller uteplats för att njuta av dem under sensommaren.

Att använda pelargon som snittblomma är en bra idé!  Foto: Pelargonium for Europe/Blomsterfrämjandet

Pelargoner som snittblomma

Pelargoner som snittblommor
Har inte du heller tänkt på pelargonen som snittblomma? Med sin fantastiska blomningsförmåga och sin mångfald gällande både färg och form är pelargonerna inte bara vackra i krukor och balkonglådor.
Faktum är att de håller bra i vas, de har långa stjälkar och producerar blommor från vår till höst! Ju fler blomstjälkar du klipper, desto mer stimuleras ny blombildn

Pelargoner är en av våra mest torktåliga sommarblommor. Foto: Pelargonium for Europe

Sommarblommor som tål torka


Det har införts rekordmånga bevattningsförbud i år, i slutet av juni hade man bevattningsförbud i över 40 kommuner, mer än dubbelt så många som den torra sommaren 2018. Brist på vatten gör att intresset ökar för torktåliga växter. Visst vill vi att våra balkonger och uteplatser ska blomma hela sommaren!
Här tipsar vi om några svenskodlade växter som tål torka.

1.Pelargon
2. Kryd

Hjälp bina - bjud på en mångfald av växter!

Hjälp bina - bjud på en mångfald av växter!

Antalet bin har minskat drastiskt under senare år. Samtidigt vet vi att pollinering av bin är viktig både för ekosystemet och för vår matproduktion. Genom att odla nektar- och pollenrika växter i våra trädgårdar kan vi hjälpa bina.Och visst är det härligt när rabatten surrar av bin och humlor som är på jakt efter nektar och pollen.

Mer än sju sorters blommor att drömma om.

Mer än sju sorters blommor att drömma om till midsommar


Enligt svensk midsommartradition ska man plocka sju sorters blommor under tystnad och klättra över sju gärsgårdar och sedan lägga dem under huvudkudden på midsommarnatten. Den man drömmer om kommer man sedan att gifta sig mig. Sju sorters blommor i all ära men vi vill ha mer och det där med sju gärdsgårdar verkar jobbigt, bjud istället hem din drömpartner på midsommarfest. Här tipsar vi om sve

Svartöga fick sitt namn tack vare den först upptäckta plantan, där den otroligt vackra gulorange blomman begåvats med ett synnerligen distinkt, svart centrum. Alla sorter bär dock inte på detta karaktäristiska svarta centrum.

Årets sommarblomma 2023- Svartöga, Thunbergia alata

Svartöga, Thunbergia alata, är en art i släktet akantusväxter, Acanthaceae, från tropiska Afrika. Till Sverige kom den redan 1776, hitskickad av botanisten Carl Peter Thunberg för att tas om hand av kollegor vid Uppsala universitet.

Visa mer