Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Att ge bort svenska tulpaner är ett sätt att visa kärlek och omtanke. Foto: Åsa Myrberg

Alla hjärtans dag – en dag att visa kärlek

Den 14 februari firas Valentindagen eller Alla hjärtans dag som dagen ofta kallas i Sverige. Sankt Valentins dag och vändagen är andra benämningar som också förekommer.  Dagen anses ha sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England samt i en vårfest med rötter i antiken.

Välkomna till ett hav av gröna växter!

Visste du att det odlas många olika gröna växter i Sverige? Trädgårdsmästare Maria Lundgren på Arvidssons i Fjärås odlar ett brett sortiment av gröna växter och i den här filmen berättar hon om fördelarna med dem. Varför är det bra att ha gröna växter inomhus? Ökar trivseln både hemma och på jobbet Luftfuktar hälsosamt Avstressande effekt

Zonalpelargon Estelle är en bedårande nyhet. Foto: Hörnhems

Estelle – en ny prinsesslik pelargon

I vår lanseras den ljuvliga pelargonen Estelle av Hörnhems i Kristianstad. Trädgårdsmästare Anna Unné arbetar på Hörnhems och berättar om sorten för Blomsterfrämjandets läsare. Anna är själv oerhört förtjust i sorten och hon tror att den kommer att bli en favorit hos svenska folket.

Hemma omger sig Ernst gärna av tulpaner och pelargoner. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger

Ernst Kirchsteiger: Tulpanens spännande historia ger en extra dimension

Ernst Kirchsteiger blir inspirerad av växter som har en historia att berätta och i hans hem hittar du klassiker som olivträd, Mårbacka-pelargoner och tulpaner. Om tulpanen finns mycket att berätta och blomman är en av Ernst personliga favoriter, även om det finns vissa tulpansorter som han fortfarande inte riktigt kommer överens med. Färgen på tulpanbuketten varierar Ernst beroende på humör.

Jag saknar kramar och att träffa människor, berättat Ernst om sitt liv under pandemin. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger

Ernst Kirchsteiger: När jag umgås med växter blir jag en bättre inredare

​Ernst Kirchsteiger är känd från TV som en glad och positiv person, ständigt fylld av energi och nya idéer. Han har ett smittsamt skratt och hans leende är aldrig långt borta. Blomsterfrämjandet tar pulsen på Ernst nu, hur gör han för att behålla humöret i en tid full av Corona stress och sociala restriktioner och var hittar han inspiration till sin aldrig sinande ström av idéer?

Blomsterfrämjandets mobila växthus sprider glädje i mörkret. Foto: James Johansson

Idag är det Tulpanens dag!

​Den 15 januari firas Tulpanens Dag! Det finns svenskodlade tulpaner redan till jul och nyår, men det är nu i januari som den riktiga tulpanfrossan börjar. De färgglada och underbart krispiga tulpanerna symboliserar ljusets återkomst och att våren är i antågande. Det finns nog ingen blomma som är så förknippad med vår och ljus som svenska tulpaner!

Den 15 januari firas Tulpanens Dag och i år infaller dagen på en fredag. Foto: Åsa Myrberg

Tips på fina buketter till Tulpanens Dag

​Tulpanen är en av de allra mest omtyckta blommorna i Sverige och en av få växter som har tilldelats en alldeles egen dag. Den 15 januari firas Tulpanens Dag och i år infaller dagen på en fredag. Vi tipsar här om fina tulpanbuketter som piggar upp i vintermörkret. Alla förslagen baseras på en eller två buntar tulpaner, mer behövs inte för att skapa ett vackert arrangemang.

- Jag tycker att tulpaner låter underbart och gosar gärna med dem. När jag trycker på dem så gnäller och gnisslar de på ett så där gött sätt! säger Ernst. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger

Ernst Kirchsteiger: Jag har en livslång vänskap med tulpaner

​I januari börjar den viktigaste säsongen för svenskodlade tulpaner. Julen har städats ut och istället för adventsljus tar vi in fräscha krispiga tulpaner som ger färg och ljus i vintermörkret. Blomsterfrämjandet har träffat inredaren och tv-profilen Ernst Kirchsteiger som ger sin syn på hur tulpaner, glädje och inredning hänger ihop.

En klassisk svensk juldukning när den är som allra vackrast. Foto: Åsa Myrberg

​7 dukningar för små sällskap

Lite gammalt, lite nytt, lite lånat, lite bytt – så kan man tänka när det är dags att göra mysigt inför julen 2020. Att duka till fest för hela tjocka släkten och stora kompisgänget passar inte i år. Istället har vi samlat sju dukningsidéer som passar utmärkt för de små sällskapen. Vissa idéer är helt nya, andra har vi dammat av och recyklat från tidigare år. Hoppas att du hittar lite inspiration!

Svenskodlad julros från Frillesås Handelsträdgård känner du igen på den utmärkta kvalitén samt att den är märkt med ursprungsmärkningen Från Sverige. Foto: Emilia Ahlgren

​Svenskodlad julros – vackraste växten för entrén!

Frillesås Handelsträdgård utanför Varberg levererar växter av hög kvalitet och inför jul har de som en av få svenska trädgårdsmästare julros i sortimentet. Julrosen är en perenn växt och den kan användas både ute och inne.

I coronatider har vi inte möjlighet att anordna pressträffar. Istället minns vi guldkorn från de senaste åren. Foto: Lina Arvidsson

Återvinning av guldkorn - Karl Fredrik julpysslar på Katrinetorp landeri

​Någon pressvisning av julens blommor blir det inte år. Det är väldigt tråkigt tycker vi på Blomsterfrämjandet, men istället för att deppa över det presenterar vi här en kavalkad över guldkorn från de senaste åren. Vi har samarbetat med många fantastiska kreatörer på fantastiska platser.

Julstjärnor i röda nyanser är de mest klassiska och de som många förknippar allra mest med jul.

Fira en annorlunda jul med traditionella blommor

I år är det på många sätt en annorlunda jul. Många kommer för första gången att fira jul hemma och traditionen att samla hela släkten får pausa. Vi träffas i mindre sällskap och reser mindre. Inte heller kommer advent att vara lika full av mingel och avslutningsfester. Istället får vi mysa hemma och göra det bästa möjliga av situationen. Ett sätt att pigga upp sig är att göra det julfint hemma.

Visa mer