Gå direkt till innehåll
Jag saknar kramar och att träffa människor, berättat Ernst om sitt liv under pandemin. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger
Jag saknar kramar och att träffa människor, berättat Ernst om sitt liv under pandemin. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger

Pressmeddelande -

Ernst Kirchsteiger: När jag umgås med växter blir jag en bättre inredare

Ernst Kirchsteiger är känd från TV som en glad och positiv person, ständigt fylld av energi och nya idéer. Han har ett smittsamt skratt och hans leende är aldrig långt borta. Blomsterfrämjandet tar pulsen på Ernst nu, hur gör han för att behålla humöret i en tid full av Corona stress och sociala restriktioner och var hittar han inspiration till sin aldrig sinande ström av idéer?

-Jag är faktiskt fortfarande en stöllig och glad värmlänning, inleder Ernst när han får frågan om hur hans humör påverkas, men fortsätter efter en liten stund.

-Men jag har blivit mer fundersam och tänker mer på vem är jag i det stora hela. Men eftertänksam har inget med deppighet att göra, det handlar mer om att jag unnar mig att tänka lite djupare på livet än vad jag gjorde när jag var yngre. Det som jag tycker är svårt med situationen med Corona är att det inte finns något slutdatum. Om det gör ont en stund och sedan går över är det lättare att hantera. Jag saknar kramar och att träffa människor, som vi lever nu är ett påtvingat förhållningssätt.

Förlora sig själv

En sak som Ernst upplever som både otroligt avkopplande, avstressande och inspirerande är att vara i trädgården. Han kan dra ut i trädgården på morgonen och komma in först fram på kvällen, och helt ha tappat känslan för både tid och rum, och utan att ens känna hunger.

-Trädgård är mer än vad ögat ser – det finns ingen plats där jag förlorar mig själv så som i trädgården. När jag umgås med växter så blir jag också en bättre inredare, eftersom det skärper mina estetiska sinnen. Personligen blir jag mer inspirerad av en trädgård än en konstutställning, avslöjar Ernst.

Återta barnasinnet

För att hitta inspiration försöker Ernst att tänka som när han var barn och hade långtråkigt, långt innan datorspelens och netflixerans tid.

-När jag var liten och inte hade något att göra tog jag det som fanns hemma, kanske en virknål eller papper och penna och underhöll mig med det, berättar Ernst.

Ernst har tecknat och målat sedan barndomen. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger

Just tecknandet och målandet har sedan följt honom hela livet och för Ernst är det en självklarhet. Ernst menar att blommor är bra att börja med om man vill lära sig att teckna. De bär på en estetik och de sitter stilla! Kanske upptäcker du till och med att du är riktigt duktigt, eller så behövs mer träning.

-För mig handlar tecknandet mycket om formgivning. Jag målar en blomma och funderar på vilken vas som skulle passa till den, vilken vas blomman förtjänar, säger Ernst.

När jag umgås med växter så blir jag en bättre inredare, eftersom det skärper mina estetiska sinnen, avslöjar Ernst. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger

I Ernst kollektion finns tex en rund vas som ger tulpanerna stöd lite högre upp. Tanken är att vasen ska förmedla samma känsla som när man håller en bukett med händerna, det blir som en kaskad av blommor. Att vasen dessutom är gjord av glas gör att man lätt ser när tulpanerna behöver vatten, och man kommer inte undan sina åtaganden. En rak cylindervas däremot, förmedlar mer känslan av tulpaner ute i rabatten stående i givakt. Det ger en annan bild, lika fin, men annorlunda.

Tulpanbuketten får olika uttryck beroende på vasens form. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger

Vad inspirerar dig till att börja skissa och måla?

-Naturen är den bästa arkitekten! Har jag bara sett byggnader och städer så längtar jag efter naturen. Om jag till exempel jämför två timmar i skogen mot två timmar i affärer, så känner jag mig oerhört mycket mer renad av att vara i naturen. Det är ett element som varje fiber i kroppen känner igen som djupt mänskligt, säger Ernst.

Ernst är känd för sina många citat och ett klassiskt som tryckts på många ljusstakar och handdukar är ”Det är de små ljuspunkterna i vardagen som gör den stora skillnaden”. En tulpanbukett kan vara en sådan ljuspunkt.

-Om det ligger en katt i ett vardagsrum så finns inget för inredningsarkitekten att göra. Lite så är det med tulpanbuketten. Allra helst när huset är nystädat, det doftar gott av såpa och så faller allt på plats när en ny fräsch tulpanbukett avslutar arbetet och helgen kan börja, ler Ernst nöjt.

Varför inte testa att teckna en tulpan nästa gång du har långtråkigt? Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden

Relaterat innehåll