Gå direkt till innehåll
Ernst må bra tips: Kör ner näsan i tulpaner, ta dig tid och njut av den naturliga doften. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger
Ernst må bra tips: Kör ner näsan i tulpaner, ta dig tid och njut av den naturliga doften. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger

Pressmeddelande -

Ernst Kirchsteiger ”En bukett tulpaner i blandade färger är som en orkester i samklang”

Att välja färger på tulpanerna och lämplig vas att sätta dem i gör mycket för hur buketten ter sig. I vår sista del i artikelserien om Ernst Kirchsteiger delar Ernst med sig av tips hur du kan inreda med tulpaner. Dessutom avslöjar Ernst hur han själv använder tulpaner på ett lite udda, roligt sätt, bara för att njuta.

Val av vas

Ernst Kirchsteigers egen design Ernst är en kollektion av lågmälda och jordnära produkter och många av dem passar fint till färgstarka tulpaner. Själv väljer Ernst också gärna gamla bruksföremål och hantverk för att lyfta sina buketter.

- Tulpaner är väldigt fina i olika typer av glasvaser. Ibland vill jag ha dem som de växer ute i naturen och då får de gärna stå i en cylinder, där står de bara rakt upp och det räcker fint. Tulpanen är också otroligt vacker och uttrycksfull i keramik, gärna någon antik variant eller handdrejad. Den gröna vackra krukan här är från Gysinge Byggnadsvård. Det är gött när det blir lite oväntat. För ett par år sedan fick jag en fin plåthink med öron - en annan favorit för mina tulpaner. Den ser ut som ett gammalt bruksföremål från 1924 och passar ypperligt. Det ger ett spännande intryck när det uppstår en motsättning mellan tulpaner och kärlet, tycker Ernst.

Tulpaner i blandade färger gör sig ypperligt i en kruka från  Gysinge Byggnadsvård. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger

Val av färg på buketten

En enkel tulpanbukett med alla tulpaner i samma nyans eller en bukett i blandade färger som verkligen syns? För Ernst Kirchsteiger är det som att välja vilken mat han ska äta, ibland är han sugen på det ena, ibland på det andra.

-För mig är det en humörsfråga. Vanlig enkel husmanskost, som stuvade makaroner, passar vissa dagar, andra dagar vill jag ha massor av smak. Det är likadant med tulpaner.

Ernst påpekar att rent generellt smyger sig en enfärgad bukett lättare in i inredningen, och blir som en lätt smekning. En blandad bukett ställer oftast högre krav på uppmärksamhet.

-Olika färger förstärker varandra och buketten blir mer komplex. Ungefär som i en orkester, där olika instrument samverkar. Jag tycker egentligen att blandade buketter är mer spännande, fortsätter Ernst.


För det mesta väljer Ernst buketter i blandade färger, men här har han valt en bukett med bara orange.
 Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger

Försonas med tanken att det inte är perfekt

Ernst påpekar att det inte måste vara en exakt jämn spridning av tulpanernas färger i buketten för att man ska känna sig nöjd.

-Det kan också vara lite härligt avantgarde. Stoppa ner och så blev det så här, lite estetiskt nonchalant och inte så nervöst. Buketten måste inte vara perfekt, den är fin nog ändå, menar Ernst.

Han jämför med trädgården som han beskriver som en estetisk fristad. Blommor fungerar för det allra mesta fint tillsammans. Och om de inte gör det, ja, då blommar de en begränsad tid och sedan kommer något annat.

-Det är viktigt att försonas med tanken att allt inte måste vara så perfekt. Blombuketter följer ju med oss hela livet. Från att vi föds med den lilla mamma/baby buketten, till studentfirande, födelsedagar, giftermål, krya-på-dig och slutligen, begravningen. Blommor betyder oerhört mycket för oss rent mänskligt. Släpp tanken på att det måste vara perfekt. Jag är förresten övertygad om att redan stenåldersmänniskorna höll små blommor i händerna när de ville säga förlåt, säger Ernst.

-Det är viktigt att försonas med tanken att allt inte måste vara så perfekt, tycker Ernst. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger

Ernst Kirchsteiger med sina egna ord

Vi avslutar samarbetet med Ernst på samma sätt som vi började, då fick Ernst beskriva tulpanen med några ord. Nu ger vi honom chansen att istället beskriva sig själv.

-Glad, eftertänksam och kärleksfull, blir svaret som kommer efter en stunds tvekan.

-Jag slarvar sällan med relationer och tycker att det är härligt att träffa och prata med människor. Jag tror alla om gott tills motsatsen är bevisad. Någon har beskrivit mig som sympatisk, ett ord som jag faktiskt fick slå upp. Det betyder att får andra människor i sin närhet att må bra. Det betyder väldigt mycket för mig. Jag blir upplyft i människors sällskap, och skulle beskriva mig själv som en obotlig humanist. Sen är jag också en äkta lantis, jag är så oerhört glad över att bo på landet, kunna räfsa löv och vända rabatterna! avslutar Ernst.

Ernst må bra tips:

  • Många säger att tulpaner inte doftar något, men tulpaner doftar faktiskt rent syre. Kör ner näsan i tulpaner, ta dig tid och njut av den naturliga doften. Har du dykt tillräckligt långt ner så får du svart pollen på näsan – då kanske du till och med kan skratta åt dig själv!

Testa Ernst må bra tips och stoppa ner näsan i en bukett tulpaner. Det doftar rent och natur, och kanske får du också tillfälle att skratta lite åt dig själv. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden

Relaterat innehåll