Gå direkt till innehåll
Julstjärnor i röda nyanser är de mest klassiska och de som många förknippar allra mest med jul.
Julstjärnor i röda nyanser är de mest klassiska och de som många förknippar allra mest med jul.

Pressmeddelande -

Fira en annorlunda jul med traditionella blommor

I år är det på många sätt en annorlunda jul. Många kommer för första gången att fira jul hemma och traditionen att samla hela släkten får pausa. Vi träffas i mindre sällskap och reser mindre. Inte heller kommer advent att vara lika full av mingel och avslutningsfester. Istället får vi mysa hemma och göra det bästa möjliga av situationen. Ett sätt att pigga upp sig är att göra det julfint hemma. En julstjärna är ett perfekt sätt att skapa julstämning och tack vare dess långa tradition som julblomma kommer den att tillföra traditionell julstämning, när mycket annat är nytt. Här ger vi lite tips och idéer hur du kan använda julstjärnor samt hur du ska sköta om din stjärna för att den ska må bra hela julen.

Välj färg och storlek efter humör och användningsområde

Det finns julstjärnor i klassiskt rött, men också i vitt, aprikos, rosa och med skiftningar på högbladen. Kort sagt, färger för alla smaker. Även storleken på julstjärnorna varierar stort. De flesta livsmedelsbutiker erbjuder standardstorlekar, men besöker du ett mer välsorterat garden center eller en blomsterbutik kan du hitta allt ifrån små minisar till riktigt stora exemplar med flera stammar och till och med uppstammade exemplar. Rent generellt är de lite större exemplaren lättare att sköta eftersom deras rotsystem är större och bättre utvecklat.

Små eller mindre storlekar är mycket användbara i olika typer av pyssel och installationer, standardplantan gör sig ypperligt i en kruka på fönsterbrädan eller i en samplantering med flera plantor tillsammans och de större storlekarna är perfekta när det finns stora fönster och ytor som ska fyllas.

Julstjärnor i röda nyanser är de mest klassiska och de som många förknippar allra mest med jul. Här är ett tydligt exempel på hur olika stjärnor kan användas beroende på vilken storlek de har. Tillsammans utgör de en harmonisk blandning med en uppstammad stjärna i fokus, en större storlek i en rymlig korg, standardplantor i fönstret och små minisar i kaffekopparna.

Vita julstjärnor är vackert och tidlöst. Här bildar svenskodlade julstjärnor ett litet stilleben med andra växter i gråa och vita nyanser, stämningshöjande ljusstakar och julgranspynt i taket. Genom att använda vita julstjärnor både i fönstret och på bordet förstärks intrycket.

Modernt, romantiskt och mycket inbjudande blir det när julstjärnor i olika rosa nyanser ackompanjeras av kuddar i matchande färger och levande ljus. Att vira ett vackert tyg runt krukorna och knyta ett vackert band runt blir pricken över i:et.

Aprikosfärgade julstjärnor har blivit omåttligt populära och de är både moderna och skapar en varm stämning på samma gång. Passar fint till kalla svarta och grå toner.

Skötselråd

Oavsett färg eller storlek på julstjärnan, följ våra skötselråd så kommer din planta att trivas!

Så ser du att plantan är av bra kvalitet

Titta redan i butiken extra noga på hur plantan ser ut. Friska gröna blad under de färgrika högbladen samt knoppiga gulgröna blommor visar att det är ett bra exemplar. Blommorna på julstjärnan är inte de färgglada högbladen utan de små gula blommorna i dess mitt. Kontrollera om plantan är väldigt torr eller genomblöt. I båda fallen har växten inte blivit regelbundet vattnad och rotskador kan ha uppstått. Det viktigaste av allt är att stjärnorna står väl skyddade från kyla och drag. Om julstjärnorna har stått kallt och dragigt i butiken kan det orsaka skador som, även om det inte syns i början, kan göra att julstjärnorna släpper sina blad efter hemkomsten. Glöm inte heller att slå in dem i papper om det är kallt på vägen hem.

Julstjärnor älskar värme och ljus

Ljus är livsviktigt för denna växt. En plats nära ett fönster är bra och även direkt solljus fungerar fint under vintern på våra breddgrader. Ska den placeras längre in i rummet krävs någon form av växtbelysning. Normal rumstemperatur fungerar bra, då den ideala temperaturen ligger på 15 till 22°C. När du vädrar, se till att växten inte hamnar i kallt drag. Så länge som fönstret är öppet är det bäst att flytta din julstjärna till en säkert plats.

Vattna rätt

Julstjärnor trivs bäst när de har en jämn fuktighet i jorden. Att lyfta krukan ger dig en känsla för hur mycket fukt det är i den. Om den känns lätt, så är det dags att vattna igen. Man kan också sticka ner ett finger och känna hur jorden känns. Det är bättre att jorden är lite torr än för fuktig. Undvik att dränka din stjärna för då får inte rötterna luft och den kvävs. Hemska tanke! Ge därför aldrig stjärnan mer vatten än vad jorden kan absorbera och häll bort överflödigt vatten från krukan eller från fatet ca en kvart efter vattning. Det finns tyvärr ingen tumregel för vattning av julstjärnor, utan du får lära dig att känna av växten. Om luften i rummet är torr eller om växten står i närheten av ett element kan det vara nödvändigt att vattna varje dag. Vanligtvis är det tillräckligt att ta fram vattenkannan varannan eller var tredje dag. Krukans storlek spelar också en roll: små krukor behöver vattnas oftare än stora. Minijulstjärnor bör vattnas dagligen och kan gärna planteras om i en lite större kruka. Julstjärnor föredrar rumstempererat vatten, så fyll gärna vattenkannan och låt den stå framme en stund innan du vattnar.

I odling vattnas julstjärnor underifrån och om din julstjärna står i en vattentät ytterkruka går det utmärkt att vattna julstjärnan genom att hälla vatten i ytterkrukan, ca ett glas vatten till en normalstor planta. Kolla efter ca 15 minuter om det finns vatten kvar i ytterkrukan, i så fall, häll bort det överflödiga vattnet.

Stars for Europe

Stars for Europe (SfE) är ett marknadsföringsinitiativ grundat av de europeiska julstjärneodlarna Dümmen Orange, Selecta One, Beekenkamp och Syngenta, med stöd av MNP Flowers. Initiativet inleddes under 2000 med målet att främja och säkra långsiktig försäljning av julstjärnor i Europa. SfE-aktiviteter äger för närvarande rum i 16 europeiska nationer.

Innehållet i detta pressmaterial återspeglar endast författarens (SfE) åsikter, som är ensam ansvarig för innehållet. Europeiska kommissionen och genomförandeorganet för konsument, hälso-, jordbruks-och livsmedelsfrågor (CHAFEA) ansvarar inte för hur informationen som finns i pressmaterialet används.

Presskontakt

Blomsterfrämjandet

malin@blomsterframjandet.se

erika@blomsterframjandet.se

www.blomsterframjandet.se

www.stars-for-europe.eu

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll

Grönt är skönt julen 2020 och vi hämtar inspiration och idéer från växtriket. Foto: Stars for Europe

20 tips på hur du skapar julstämning

En avskalad och naturlig inredning med inspiration från naturen är trenden julen 2020. Att använda växter som inredningsdetaljer får hemmet att kännas både mysigare och lugnare. Här delar vi med oss av tips hur du kan skapa julstämning med hjälp av olika inslag från naturen i kombination med julens stjärna. Oavsett om du tycker om en mer traditionell eller en mer nyskapande jul finns idéer för dig

En klassisk svensk juldukning när den är som allra vackrast. Foto: Åsa Myrberg

​7 dukningar för små sällskap

Lite gammalt, lite nytt, lite lånat, lite bytt – så kan man tänka när det är dags att göra mysigt inför julen 2020. Att duka till fest för hela tjocka släkten och stora kompisgänget passar inte i år. Istället har vi samlat sju dukningsidéer som passar utmärkt för de små sällskapen. Vissa idéer är helt nya, andra har vi dammat av och recyklat från tidigare år. Hoppas att du hittar lite inspiration!

I coronatider har vi inte möjlighet att anordna pressträffar. Istället minns vi guldkorn från de senaste åren. Foto: Lina Arvidsson

Återvinning av guldkorn - Karl Fredrik julpysslar på Katrinetorp landeri

​Någon pressvisning av julens blommor blir det inte år. Det är väldigt tråkigt tycker vi på Blomsterfrämjandet, men istället för att deppa över det presenterar vi här en kavalkad över guldkorn från de senaste åren. Vi har samarbetat med många fantastiska kreatörer på fantastiska platser.