Gå direkt till innehåll
Att ge bort svenska tulpaner är ett sätt att visa kärlek och omtanke. Foto: Åsa Myrberg
Att ge bort svenska tulpaner är ett sätt att visa kärlek och omtanke. Foto: Åsa Myrberg

Pressmeddelande -

Alla hjärtans dag – en dag att visa kärlek

Den 14 februari firas Valentindagen eller Alla hjärtans dag som dagen ofta kallas i Sverige. Sankt Valentins dag och vändagen är andra benämningar som också förekommer.
Dagen anses ha sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England samt i en vårfest med rötter i antiken. Som dagen firas nu är till stor del inspiration av traditioner i Amerika.

En undersökning från svensk handel visar att fyra av tio svenskar uppmärksammar Alla hjärtans dag på ett eller annat sätt. Enligt undersökningen är det vanligaste sättet att fira Valentines dag att gå på restaurang. Andra köper en present eller ordnar middag hemma.

– Försäljningen av blommor, choklad och smycken får ett uppsving i samband med Alla hjärtans dag. Handeln laddar upp med varor och blommor som kan bidra till att visa omtanke till de vi tycker om, berättar Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Unga firar mest

Enligt undersökningen är det de yngre målgrupperna som uppmärksammar Alla hjärtans dag i större utsträckning än de äldre. Sex av tio bland 18-25 åringarna planerar inför dagen, jämfört med endast cirka tre av tio bland de som är över 50 år.

Drygt fyra av tio, 44 procent, av de som uppmärksammade Alla hjärtans dag planerade att köpa en present till sin partner enligt svensk handels undersökning från 2020. Foto: Åsa Myrberg

Svensk handels undersökning om attityder gjordes 2019 och publicerades i februari 2020. Förra året gjordes ingen rapport om Alla hjärtans dag på grund av både avtalsrörelsen och coronapandemin. Däremot har svensk handel följt detaljhandelns ackumulerade utveckling från januari t.o.m. november 2020. Där framgår att trädgårds- och blomsterhandeln har haft en stark omsättningstillväxt jämfört med samma period 2019 med +8,1% i löpande priser.

Coronapandemins påverkan på firandet

Hur coronapandemin påverkar firande av Alla hjärtan Dag 2021 återstår att se, men en gissning är att blomsterbranschen står sig starkt. Ett mycket uppskattat sätt att visa kärlek och omtanke är med en bukett blommor. Rosor är en klassisk present som förknippas med romantik och ofta saluförs till Valentin. Den som vill välja svenskodlade blommor som odlas av trädgårdsmästare i Sverige kan istället satsa på tulpaner.

Det odlas ca 160 miljoner tulpaner i Sverige och det finns tulpanodlare från Malmö i söder till Sundsvall i norr så möjligheten att välja en hyfsat närodlad tulpanbukett är god. Svenska tulpaner är odlade enligt svenskt sigills certifiering och en majoritet av dem är klimatcertifierade. Tulpaner märkta med ursprungsmärkningen Från Sverige garanterar att de är odlade, hanterade, förpackade och kontrollerade i Sverige.

Inför Alla hjärtans dag är tulpaner i rosa och röda färgnyanser mycket populära. Foto: Åsa Myrberg

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818