Från lök till färdig tulpan...
Nu drar säsongen i gång hos de svenska tulpanodlarna och arbetet med att driva fram tulpaner börjar. Att driva fram tulpaner är ett hantverk som kräver både gedigna kunskaper och fingertoppskänsla.
Nu drar säsongen i gång hos de svenska tulpanodlarna och arbetet med att driva fram tulpaner börjar. Att driva fram tulpaner är ett hantverk som kräver både gedigna kunskaper och fingertoppskänsla.
När hösten kommer och naturen bjuder på ett överdåd av vackra färger i härliga bruna, gula, orange, röda och lila nyanser är det också tid att ge sommarens planteringar ett lyft. Vi ger dig tipsen som gör att du lyckas med höstplanteringen och tipsar om bra växter.
Finns det något härligare än en stund i solen mitt bland blommande sommarblommor, perenner och prydnadsbuskar där fjärilar, bin och humlor flyger runt och surrar? Olika växter attraherar våra insekter i olika grad. Vill man omge sig av fjärilar gäller det att skapa en miljö som de trivs i. Här ger vi några tips på hur man skapar en oas för fjärilar.
Efter tidernas sommar är det dags att förbereda sensommarens och höstens planteringar. Det är en bra tid att njuta av alla fina bär och blommor som finns i trädgården och skogen och piffa upp såväl ute som inne. En mycket användbar och karaktärsfull växt som nu finns i butikerna är prydnadskålen. För att få finaste höstkrukan är det dags att plantera den redan nu!
I augusti dyker de upp i butikerna i mängder av vackra kulörer och med sina charmiga nickande blommor. Cyklamen, Cyclamen persicum, är en riktig favorit att njuta av när kvällarna blir mörkare och dagarna svalare. Fungerar lika bra som krukväxt inomhus som till utplanteringsväxt på sensommaren och hösten.
Att plantera rödbladiga växter är ett enkelt sätt att liva upp högsommarträdgården om det gröna och frodiga helt tagit över. Förklaringen är enkel: rött och grönt står mitt emot varandra i färgcirkeln och är varandras kontrastfärger. En färg framhävs allra bäst av sin kontrastfärg och det är därför det rödbladiga sticker ut så vackert mot en lummig grönska.
Gula och vita blommor mot en blå himmel, svenskare kan det knappast bli. Buskmargerit är en populär växt som använts i Sverige under hela 1900-talet för både inom- och utomhusbruk. Buskmargeriter är härliga att samplantera med andra sommarblommor, men de är också fina i all sin enkelhet utan sällskap. Här ger vi några tips hur de kan användas.
Dahlia bjuder på fantastisk blomning och det finns många olika färgtoner att välja bland. Blommorna kan vara enfärgade, tvåfärgade eller flerfärgade och allt ifrån milda pastelltoner till riktiga färgexplosioner. För alla som är förtjusta i vackra färger finns många fina sorter under namnet Gallery. Det är rikblommande dahlior med fyllda stora blommor i glada toner.
Nu är tiden här för plantering av sommarblommor. Butikerna är fyllda av allsköns växter som ska förgylla balkonger, uteplatser och trädgårdar till långt in på höstkanten. För att få så stor glädje som möjligt av sommarblommorna kommer här några tips:
Hängbegonia, Begonia x tuberhybrida Pendula-Gruppen, är en mycket odlingsvärd blomma. Den bjuder på överdådig blomning, är enormt praktfull och dessutom lättskött! Blommorna är hängande och finns i olika toner av gult, orange, rött, vitt och rosa. Det finns både enkla och dubbla blommor, ofta en av varje bredvid varandra och bladverket har en skimrande lyster.
Petunia, Petunia x hybrida, är en användbar och omtyckt blomma som finns i en uppsjö av färger. Lite extra roliga är de tvåfärgade sorterna. Det finns tvåfärgade petunior i olika färgkombinationer: klassiskt polkagrisfärgade röda och vita, svarta med lilavita ränder, himmelsblå med vita kanter för att bara nämna några...
Att ha egna kryddväxter är något alldeles speciellt. De är vackra och doftar gott samtidigt som de är goda och nyttiga att äta. Flertalet lockar till sig fjärilar och bin, behöver inte mycket skötsel och passar utmärkt både i krukor, rabatten och trädgårdslandet. Som extra bonus kan de skördas och torkas när utomhussäsongen är över.