Gå direkt till innehåll
Tvåfärgade petunior ger extra glans till sommarens planteringar!

Pressmeddelande -

Tvåfärgade petunior ger extra glans till sommarens planteringar!

Petunia, Petunia x hybrida, är en användbar och omtyckt blomma som finns i en uppsjö av färger. Lite extra roliga är de tvåfärgade sorterna. Det finns tvåfärgade petunior i olika färgkombinationer: klassiskt polkagrisfärgade röda och vita, svarta med lilavita ränder, himmelsblå med vita kanter för att bara nämna några...

Petunior är lätta att använda och de passar fint i olika planteringskärl som balkonglådor, stora krukor och amplar men också i rabatten, som marktäckare och kantväxter. De tvåfärgade sorterna är fina att samplanera med växter som tar upp någon av färgerna alternativt med lite lugnare toner som silver, grönt och vitt.

Petunior har en fin doft och är dessutom mycket blomvilliga. Trivs de blommar de från det att de planteras ut ända tills frosten tar dem. Det finns självrensande sorter, men de flesta behöver rensas från vissna blommor efterhand för att behålla sin fräschör.

Namnet Petunia kommer av det portugisiska ordet petun, som betyder tobak och bladen på petuniorna liknar tobaksplantans. Petunia tillhör familjen potatisväxter.

Alla moderna sorter av petunia är hybrider, oftast korsningar mellan Petunia axillaris och Petunia integrifolia. Petunior är fleråriga växter som främst odlas som ettåriga hos oss.

Placering och skötsel

För att petuniorna ska trivas så bra som möjligt och bjuda på en rik blomning ska de placeras på en solig växtplats, möjligen i lätt skugga och i ett skyddat läge. Jorden ska vara av hög kvalitet och eftersom petunior är känsliga för höga pH värden så välj en jord med neutralt eller lite lägre pH värde. Jorden ska hållas jämt fuktig. Vattna med svag näringslösning till de upprättväxande sorterna och ge lite starkare dos till de starkväxande ampelpetuniorna. Det går också utmärkt att blanda i långtidsverkande näring i jorden när du planterar petuniorna.

Grupper

Det finns mängder av olika namnsorter och serier i odling. Petuniasorterna brukar delas in i grupper efter blommornas storlek och därefter i olika Serier.

Multiflora-sorter av petunia är buskiga och har ca 5 cm stora blommor och de klarar regn och blåst utan problem. Om Multiflora-sorterna blir långa och tunna, klipper du ner dem till 10-12 cm, så blir de snart knubbiga och fina med riklig blomning igen.

Grandiflora-sorter av petunia är storväxta, buskiga och har 6-8 cm stora blommor.  Grandiflorasorterna utvecklas inte så väl under kalla och regniga somrar, men blir däremot helt magnifika varma och soliga somrar.

Praktpetunian är en hybrid från Japan, en rankbildande variant med ca 5 cm stora blommor och med en otrolig växtkraft.Mest känd ärSurfinia-Serien där sorten ’Surfinia’ blivit en typ av varumärke. Serien har följts av liknande från andra förädlare med andra namn, men med samma kraftiga och rankande växtsätt. Om praktpetunian sköts väl och får både rikligt med näring och många soltimmar kan rankorna bli meterlånga. Används med fördel till amplar eller balkonglådor.

Småpetunia har det vetenskapliga namnet Calibrachoa, men de är nära besläktade med Petunia. Av småpetunia finns många sorter i odling t ex Million Bell-Serien.

Nya sorter

Petunia ’Merlin’, ’Rhythm & blues’ och ’Wicked Purple’ är tre nya unika Petunia sorter med härliga blomfärger. De är alla naturligt lågväxande.


Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Presskontakt

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll