Gå direkt till innehåll
En svensk klassiker...

Pressmeddelande -

En svensk klassiker...

Gula och vita blommor mot en blå himmel, svenskare kan det knappast bli. Buskmargerit är en populär växt som använts i Sverige under hela 1900-talet för både inom- och utomhusbruk.

Buskmargeriter är härliga att samplantera med andra sommarblommor, men de är också fina i all sin enkelhet utan sällskap. Här ger vi några tips hur de kan användas.

Tips!

Buskmargerit är en tacksam snittblomma som gör sig utmärkt tillsammans med såväl trädgårdens blommor som vildväxande blommor från ängen. Det är dessutom mycket bra att med jämna mellanrum klippa av blommor från sin buskmargerit eftersom den då förgrenar sig bättre och därigenom blommar rikligare.

Inför Midsommarhelgen är buskmargeriten utmärkt att använda som snitt i stället för prästkragar. Festligt är också att dekorera den med svenska flaggor och sätta den i en vacker kruka på bordet. När helgen är över går det fint att plantera ut den i trädgården eller på balkongen.

Klipp av några blommor och lägg dem i vattenbad. Blanda gärna med några andra blommor. Blommor som seglar runt i ett vattenbad är lika festligt ute i fågelbadet som i en liten skål inne på handfatskanten.

En underbar bordsdekoration fås genom att avklippta blommor formas till ett hjärta, romantiskt och somrigt.

Har man möjlighet att övervintra sina buskmargeriter kan man göra små träd av dem. En trädformad margerit kan sedan förslagsvis samplanteras med någon hängande sommarblomma som hänglobelia eller silvernjurvinda.

Lite fakta

Namn: Buskmargeritens vetenskapliga namn är Argyranthemum frutescens.

Ursprung: Ursprungligen kommer buskmargeriten från Kanarieöarna, men de flesta exemplar i handeln idag är hybrider, korsningar.

Användning: Buskmargerit används ofta som en ettårig sommarplanta hos oss, men precis som många andra sommarblommor är den flerårig om den får växa i rätt klimat. Om margeriten övervintras på ett svalt och frostfritt ställe fungerar den utmärkt att använda år efter år. På våren kan man ta sticklingar från den övervintrande plantan. Vill man forma ett margeritträd gör man det genom att låta ett skott växa upp och efterhand klippa bort alla sidoskott på stammen.

Växtplats: Buskmargerit är en tålig växt som kan stå i vilket väderstreck som helst. Allra rikligast blomning fås dock på en ljus plats utan brännande södersol.

Plantering: Plantera i lucker och näringsrik mulljord.

Skötsel: Jorden ska hållas jämnt fuktig. Vattna med svag näringslösning hela sommaren.

Kuriosa: Det finns en sort som heter ’Sofiero’. Sorten härstammar från början av 1900- talet då kronprinsessan Margareta tog med det första exemplaret till Sverige från sitt hemland England. Detta exemplar har sedan blivit sammankopplat med Sofiero Slottsträdgård där kronprinsessan lagt grunden till en fantastisk visningsträdgård.


Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll