Gå direkt till innehåll
Tips vid plantering av sommarblommor!

Pressmeddelande -

Tips vid plantering av sommarblommor!

Nu är tiden här för plantering av sommarblommor. Butikerna är fyllda av allsköns växter som ska förgylla balkonger, uteplatser och trädgårdar till långt in på höstkanten. För att få så stor glädje som möjligt av sommarblommorna kommer här några tips:

Plantera om

Alla sommarblommor ska planteras om i större krukor när de kommer hem från butiken. Den lilla krukan plantan står i vid inköpstillfället är ofta genomvävd av rötter och plantan har förbrukat den näring som fanns i jorden. Innan växterna sätts i ny kruka ska rotklumpen genomvattnas ordentligt, eftersom rötterna annars kan få svårt att få kontakt med den nya jorden. Har jorden hunnit bli torr kan man sänka ner hela krukan i en hink med vatten och vänta tills alla luftbubblor har kommit upp.

Jorden

Sommarblommor växer mycket under en kort period och fordrar därför mycket näring för att orka. Valet av jord är därför viktigt. De billiga jordarna kan innehålla dåligt med näring och den som finns förbrukar växterna snabbt. För att få den där riktiga frodigheten på sommarblommorna är det lämpligt att kosta på dem en lämplig och bra jord. Till växter som behöver lågt pH väljs lämpligtvis en rododendronjord.

Vatten

Vattning är grunden för att lyckas med odling, vare sig den sker i kruka eller på friland. Vid varmt och torrt väder förbrukar växterna stora mängder vatten.
 Frodiga växter klarar sig bättre om de är planterade i stora krukor/amplar som rymmer stor jordvolym och därför kan hålla större vattenmängd. 
Tänk på att amplar och krukor som står precis intill husväggen sällan får vatten även om det ösregnar.

Krukan ska ha dräneringshål för att överflödigt vatten ska kunna rinna bort. För att få extra bra dränering kan man lägga ett lager lecakulor eller krukskärvor i botten på krukan. Vid kallt och regnigt väder ska man vara uppmärksam på att dräneringshålen fungerar så inte växterna blir stående i vatten. Regnar det mycket kan det vara bra att försöka lyfta undan växterna från de mest utsatta platserna.

Ett annat enkelt sätt att justera fuktigheten är att tänka på faten under krukorna. En regnig period är det bra att ta bort faten så slipper växterna stå med blöta fötter. Är det torrt och soligt är det däremot en fördel om krukorna står på fat för då behålls fuktigheten bättre.

Semestertips

Är man bortrest flera veckor under sommaren kan sommarblommorna i många fall klippas ner innan man åker iväg. Mindre bladverk gör att de kräver mindre vatten och beskärningen ger ny kraftig tillväxt som man kan njuta länge av när man kommer hem igen.

Lycka till!



Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll

Tre stilar, en växt

Tre stilar, en växt

Hängbegonia, Begonia x tuberhybrida Pendula-Gruppen, är en mycket odlingsvärd blomma. Den bjuder på överdådig blomning, är enormt praktfull och dessutom lättskött! Blommorna är hängande och finns i olika toner av gult, orange, rött, vitt och rosa. Det finns både enkla och dubbla blommor, ofta en av varje bredvid varandra och bladverket har en skimrande lyster.

Tvåfärgade petunior ger extra glans till sommarens planteringar!

Tvåfärgade petunior ger extra glans till sommarens planteringar!

Petunia, Petunia x hybrida, är en användbar och omtyckt blomma som finns i en uppsjö av färger. Lite extra roliga är de tvåfärgade sorterna. Det finns tvåfärgade petunior i olika färgkombinationer: klassiskt polkagrisfärgade röda och vita, svarta med lilavita ränder, himmelsblå med vita kanter för att bara nämna några...

Kryddväxter – gläder alla sinnen!

Kryddväxter – gläder alla sinnen!

Att ha egna kryddväxter är något alldeles speciellt. De är vackra och doftar gott samtidigt som de är goda och nyttiga att äta. Flertalet lockar till sig fjärilar och bin, behöver inte mycket skötsel och passar utmärkt både i krukor, rabatten och trädgårdslandet. Som extra bonus kan de skördas och torkas när utomhussäsongen är över.

Nyhet! Verbena, Glandularia Lanai® Twister Red

Nyhet! Verbena, Glandularia Lanai® Twister Red

En härlig nyhet bland vårens utplanteringsväxter är den prisbelönta verbenan Lanai® Twister Red. I tävlingen FleuroStar Awards fick verbenan pris för högsta ”wow”-faktor bland nyheterna. Sorten är riktigt ögongodis och bjuder på en oemotståndligt läcker färgkombination med vita, rosa och röda toner på en och samma blomma.

Årets Pelargon 2013: Pelargon 'Velvet Red', Pelargonium x hortorum Tango-serien 'Velvet Red'

Årets Pelargon 2013: Pelargon 'Velvet Red', Pelargonium x hortorum Tango-serien 'Velvet Red'

Blomsterfrämjandet har glädjen att presentera pelargonen ’Velvet Red’ som 2013 erövrat den hedersfyllda utmärkelsen Årets Pelargon! ’Velvet Red’ är en helt ny pelargonsort som passar perfekt både till den Medelhavsinspirerade trädgården och som klassisk mormorsväxt. Pelargonen ’Velvet Red’ har fått utmärkelsen tack vare sin helt oslagbara färgkombination

Ny salttålig skönhet: Heliotroprisp, Limonium perezii 'Salt Lake'

Ny salttålig skönhet: Heliotroprisp, Limonium perezii 'Salt Lake'

En härlig nyhet bland sommarens utplanteringsväxter är den fina heliotroprispen, Limonium perezii 'Salt Lake'. Heliotroprispen har ett friskt och lite svalt utseende som skänker elegans och flärd åt trädgården. Det är en perfekt växt för utomhuskrukorna, till rabatten, som snittblomma och den passar även ypperligt att använda som eternell.

Dahlia Gallery-sorter – rena konstverk...

Dahlia Gallery-sorter – rena konstverk...

Dahlia bjuder på fantastisk blomning och det finns många olika färgtoner att välja bland. Blommorna kan vara enfärgade, tvåfärgade eller flerfärgade och allt ifrån milda pastelltoner till riktiga färgexplosioner. För alla som är förtjusta i vackra färger finns många fina sorter under namnet Gallery. Det är rikblommande dahlior med fyllda stora blommor i glada toner.

En svensk klassiker...

En svensk klassiker...

Gula och vita blommor mot en blå himmel, svenskare kan det knappast bli. Buskmargerit är en populär växt som använts i Sverige under hela 1900-talet för både inom- och utomhusbruk. Buskmargeriter är härliga att samplantera med andra sommarblommor, men de är också fina i all sin enkelhet utan sällskap. Här ger vi några tips hur de kan användas.

Rödbladigt bra kontrast

Rödbladigt bra kontrast

Att plantera rödbladiga växter är ett enkelt sätt att liva upp högsommarträdgården om det gröna och frodiga helt tagit över. Förklaringen är enkel: rött och grönt står mitt emot varandra i färgcirkeln och är varandras kontrastfärger. En färg framhävs allra bäst av sin kontrastfärg och det är därför det rödbladiga sticker ut så vackert mot en lummig grönska.