Gå direkt till innehåll
Tips vid plantering av sommarblommor!

Pressmeddelande -

Tips vid plantering av sommarblommor!

Nu är tiden här för plantering av sommarblommor. Butikerna är fyllda av allsköns växter som ska förgylla balkonger, uteplatser och trädgårdar till långt in på höstkanten. För att få så stor glädje som möjligt av sommarblommorna kommer här några tips:

Plantera om

Alla sommarblommor ska planteras om i större krukor när de kommer hem från butiken. Den lilla krukan plantan står i vid inköpstillfället är ofta genomvävd av rötter och plantan har förbrukat den näring som fanns i jorden. Innan växterna sätts i ny kruka ska rotklumpen genomvattnas ordentligt, eftersom rötterna annars kan få svårt att få kontakt med den nya jorden. Har jorden hunnit bli torr kan man sänka ner hela krukan i en hink med vatten och vänta tills alla luftbubblor har kommit upp.

Jorden

Sommarblommor växer mycket under en kort period och fordrar därför mycket näring för att orka. Valet av jord är därför viktigt. De billiga jordarna kan innehålla dåligt med näring och den som finns förbrukar växterna snabbt. För att få den där riktiga frodigheten på sommarblommorna är det lämpligt att kosta på dem en lämplig och bra jord. Till växter som behöver lågt pH väljs lämpligtvis en rododendronjord.

Vatten

Vattning är grunden för att lyckas med odling, vare sig den sker i kruka eller på friland. Vid varmt och torrt väder förbrukar växterna stora mängder vatten.
 Frodiga växter klarar sig bättre om de är planterade i stora krukor/amplar som rymmer stor jordvolym och därför kan hålla större vattenmängd. 
Tänk på att amplar och krukor som står precis intill husväggen sällan får vatten även om det ösregnar.

Krukan ska ha dräneringshål för att överflödigt vatten ska kunna rinna bort. För att få extra bra dränering kan man lägga ett lager lecakulor eller krukskärvor i botten på krukan. Vid kallt och regnigt väder ska man vara uppmärksam på att dräneringshålen fungerar så inte växterna blir stående i vatten. Regnar det mycket kan det vara bra att försöka lyfta undan växterna från de mest utsatta platserna.

Ett annat enkelt sätt att justera fuktigheten är att tänka på faten under krukorna. En regnig period är det bra att ta bort faten så slipper växterna stå med blöta fötter. Är det torrt och soligt är det däremot en fördel om krukorna står på fat för då behålls fuktigheten bättre.

Semestertips

Är man bortrest flera veckor under sommaren kan sommarblommorna i många fall klippas ner innan man åker iväg. Mindre bladverk gör att de kräver mindre vatten och beskärningen ger ny kraftig tillväxt som man kan njuta länge av när man kommer hem igen.

Lycka till!



Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll