Gå direkt till innehåll
Dahlia Gallery-sorter – rena konstverk...

Pressmeddelande -

Dahlia Gallery-sorter – rena konstverk...

Dahlia bjuder på fantastisk blomning och det finns många olika färgtoner att välja bland. Blommorna kan vara enfärgade, tvåfärgade eller flerfärgade och allt ifrån milda pastelltoner till riktiga färgexplosioner.

För alla som är förtjusta i vackra färger finns många fina sorter under namnet Gallery. Det är rikblommande dahlior med fyllda stora blommor i glada toner. Flera av sorterna har passande nog fått namn efter färgstarka konstnärer och man kan välja bland sorter som ’Gallery Monet’, ’Gallery Pablo’ och ’Gallery Salvador’ för att nämna några.

Det vetenskapliga namnet är Dahlia x pinnata (Dekorativ-Gruppen) och det svenska namnet är dekorativdahlior.  Växtsättet är förgrenat och buskigt och det finns allt ifrån riktigt låga sorter till mer resliga.

Sorterna säljs i kruka i trädgårdsbutikerna och de bjuder på rik blomning ända tills frosten tar dem. 

Skötsel

Plantering görs i näringsrik mulljord som vanlig blom- eller plantjord av bästa kvalitet.

För att utvecklas bäst ska de vattnas med svag näringslösning under hela växtsäsongen. Jorden ska hållas fuktig och bör aldrig torka ut, speciellt inte direkt efter plantering. Bästa placeringen är i sol eller lätt skugga.

Användning

Dahlior är vackra i krukor och lådor av alla de slag. De står fint för sig själva men kan också samplanteras med andra sommarblommor eller perenner. De är lika fina på balkongen som i en kruka under ett träd i trädgården.

I ampel

Kanske är dahlia inte det första man associerar med ampelväxter, men de lågväxande dahliorna gör sig ypperligt i ampel. Samplantera gärna med någon hängande växt som t.ex. murgröna eller silvernjurvinda.

I rabatten

Dahlior är utmärkta i rabatten. Deras karaktärsfulla växtsätt gör dem lämpliga till moderna planteringar. Den vita ’Gallery Art Fair’ tillsammans med ett grönt prydnadsgräs passar ypperligt till entréplantering.  De är även fina i perenn- eller sommarblomsrabatten.

Som snitt

Dahlians lite styvare stjälkar och goda hållbarhet gör den också användbar som snittblomma. Bästa tiden att ta in snittblommor är tidigt på dagen.  Stjälkarna sätts direkt i ljummet vatten, gärna tillsammans med näring för snittblommor. Det är också effektfullt att lägga blommorna i en skål med vatten och låta dem flyta runt som små tavlor.

När hösten kommer...

När dagarna blir kortare och temperaturen lägre kan dahlian bilda rotknölar som kan sparas till nästa år.

Om man vill kan man vinterförvara knölarna. Innan frosten kommer ska de då grävas upp försiktigt, grenar ska klipps bort och det mesta av jorden runt knölarna skakas bort. Knölarna förvaras sedan i lådor med torv. Om dahlian odlats i kruka, kan hela krukan tas in. Under vintern ska knölarna ligga torrt, mörkt och svalt på ett frostfritt ställe.

Till våren tar man fram knölarna och planterar om dem. De ska stå grunt, bara täckta av någon cm jord. När skotten är ca 15 cm kan de toppas för att plantan ska bli väl förgrenad och buskig. Vänta tills frostrisken är över innan plantorna flyttas ut, dahlior tål inte frost!


Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Presskontakt

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll