Gå direkt till innehåll
Tulpanens dag firas den 15 januari
Tulpanens dag firas den 15 januari

Pressmeddelande -

Tulpanens dag firas den 15 januari

Redan på hösten börjar det dyka upp svenska tulpaner i butikerna, och till jul och nyår finns röda och vita tulpaner i de flesta butiker. Men det är ändå nu i början av januari som den riktigt stora tulpansäsongen börjar. Detta firas den 15 januari då tulpanen har tillägnats en alldeles egen dag. 2022 har tulpanens dag firats i över 30 år!

Hur dagen ska firas är naturligtvis upp till var och en, men att ge sig själv eller någon man tycker om en bukett tulpaner är en fin gest. En bukett tulpaner kan också vara en trevlig belöning. Kanske ett alternativ till chokladkakan eller ett glas vin för den som har nyårslöften att infria.

I januari har vi plockat undan alla julsaker och utan adventsljusstakar och julstjärnor i fönstren kan det kännas lite mörkt. Det är då underbart att plocka in en bukett färgglada och krispiga tulpaner som ger bud om ljusare tider. Tulpaner finns i en mängd olika färgnyanser som är härliga att blanda. 

Att välja svenskt känns bra

Att kunna välja lokalt odlade växter har blivit allt viktigare för svenska konsumenter. När det gäller svenska tulpaner finns det goda möjligheter att handla närodlade eftersom svensk tulpanodling pågår från Malmö i söder till Sundsvall i norr. Totalt odlas 160 miljoner tulpaner i Sverige, vilket betyder att ca 8 av 10 tulpaner som säljs i Sverige också har odlats här.

Landets tre största tulpanodlingar är Alverbäcks Blommor på Ekerö, Gustafslund i Eskilstuna och Lagergrens handelsträdgård i småländska Lenhovda. Därutöver finns det flera medelstora och mindre odlare. Största odlaren i Norrland är Målsta Blommor, som både har en odling i Målsta och en grossistverksamhet i Sundsvall.

Svenska tulpaner odlas enligt Svenskt Sigills kvalitetskrav, och merparten av tulpanerna är även märkta med ursprungsmärkningen Från Sverige.

Lästips

Tips på fina buketter till tulpanens dag:

https://tulpanguiden.se/2021/01/14/tips-pa-fina-buketter-till-tulpanens-dag/

100 inspirerande buketter:

https://www.blomsterframjandet.se/100-inspirerande-tulpanbuketter/


Skötselråd

https://tulpanguiden.se/skotse...


Tips från Ernst Kirchsteiger

https://tulpanguiden.se/2021/0...

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818

Relaterat innehåll