Gå direkt till innehåll
Anna Starrén inspirerar med svenska tulpaner. Foto: Mika Ågren
Anna Starrén inspirerar med svenska tulpaner. Foto: Mika Ågren

Pressmeddelande -

Skapa magi med tulpaner

Det finns personer som har förmågan att skapa mysiga och vackra miljöer. Personer som kan förvandla en stökig uteplats till en avkopplande oas, eller det tristaste matbord till en vacker dukning. Anna Starrén är en sådan person. Anna är kreatör och florist och med förmågan att trolla fram det vackra. Själv menar hon att det viktigaste är att det vi skapar blir härligt och att vi förverkligar det vi drömmer om.

I samband med den stora tulpansäsongens start skapade Anna en blomstrande oas med svenskodlade tulpaner i ett av växthusen i Slottsträdgården i Malmö. Följ med på en tur och ta del av Annas tips. Sedan kan du skapa magi på egen hand med tulpaner!

Lila är trendigt 2022

Den som vill hålla sig a-jour med rådande inredningstrender väljer med fördel tulpaner i lila nyanser 2022. Lila är en bubblare som syns på både möbler och inredningsdetaljer, allra helst i ljuslila lavendelnyans. Några lila tulpaner i vasen så är du trendmässigt hemma.

Ton i ton

Utgå gärna från de kulörer som du redan har hemma och förstärk dem. Tycker du tex om lugna beige och vita nyanser är det fint att även ösa på med vita tulpaner och porslin i mjuka nyanser. I början av året är det många som älskar vitt! Tulpaner i olika pastellnyanser är också härligt.

Lågt vid bordsdukning

Tulpaner är unika på så sätt att de fortsätter växa efter att du har placerat dem i vasen. Det ger ett vilt och lite rufsigt utseende. Men ibland har du kanske begränsat med plats och vid det lilla bordet kan det vara mer praktiskt med en låg bukett. Här tipsar Anna om att använda en fakir som håller tulpanerna på plats. En soppterrin eller såsskål är alternativ till klassiska vaser.

Många små vaser tillsammans

Genom att placera många små vaser tillsammans blir upplevelsen av tulpanerna annorlunda mot om alla står i en vas. Det går utmärkt att ställa tulpanerna i flaskor istället för vaser. På ett litet bord eller en bricka blir det ett tjusigt arrangemang. Passar ypperligt i tex ett fönster som behöver fyllas ut.

Krans på dörren

Välkomna dina gäster med en krans på dörren. Du behöver en stomme som du fäster tulpanerna vid. Att göra en krans av tulpaner är inte särskilt svårt men resultatet blir vackert. Hållbarheten är dock begränsad så om du vill ha kvar dekorationen när gästerna har gått hem är ett tips att lägga kransen på en stor bricka eller i en rund skål. Rätta till tulpanerna så att snittytorna ligger i vatten.

Blanda med körsbär och vide

Tulpaner är vackra i sig själva men också i sällskap med andra växter. En vacker kombination är rosa tulpaner och rosa videkissar. Körsbärskvistar och andra grenar från trädgården förhöjer ytterligare. Ett oväntat tips är att rota lite i komposten och se vad du hittar. I Slottsträdgårdens kompost fanns till exempel grenar från ek och grästuvor.

Bukett direkt i en skål eller på ett fat

Om du köper din tulpanbukett hos en florist eller om du lyckas binda den riktigt hårt själv är en trevlig exponering att ställa buketten direkt på ett fat eller i en skål utan vas. Om stjälkarna är rakt avskurna och du behåller snöret runt tulpanerna kommer den att stå fint av sig själv. Eventuellt kan du dra lite i stjälkarna för stabilitet. Fyll på med vatten i skålen så att tulpanerna aldrig står torrt. 

Tulpaner på lök

Numera går det i vissa butiker även att köpa tulpaner som säljs direkt i lådorna från odlarna med löken kvar. Det är festligt att få plocka sina egna tulpaner i butiken. Det gläder även många esteter som tycker att det ger tulpanerna en extra dimension och att tulpanen är än vackrare med löken kvar. Tulpaner på lök håller nästan lika länge som snittade tulpaner inomhus. Vattna sparsamt så att rötterna får vatten, men att löken står ovanför vattenytan. Ute däremot håller sig tulpaner på lök mycket bra. Speciellt om temperaturen håller sig någon grad över nollan. Blir det flera minusgrader kan tulpanerna blir lite sladdriga.

Här tipsar Anna om några installationer med tulpaner på lök

Piffa upp julkransen

Har du en krans kvar från julen? Fäst några tulpaner på lök i kransen och vips så får du en ny vårkrans!

Gren i taket

Har du ett svalt utrymme, kanske ett uterum eller en inglasad balkong är det vackert att hänga upp en gren. Fäst några tulpaner i grenen och du har en oslagbar installation i ögonhöjd. Denna installation går givetvis även att göra inomhus, men livslängden för tulpanerna blir då begränsad. Spreja vatten på rötterna.

I en terrakottakruka vid entrén

Plantera en grupp tulpaner på lök i en kruka och placera vid entrén. Då blir du glad varje gång du går ut eller kommer hem.


Ta en titt i växthuset

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818

Relaterat innehåll

Bli glad av svenska tulpaner 🌷

Bli glad av svenska tulpaner 🌷

I den här filmen får du följa med på en tur med svenska tulpaner. Florist Anna Starrén har skapat en blomstrande oas i ett av växthusen i Slottsträdgården i Malmö. Följ med och låt dig inspireras!

Under 2022 har Blomsterfrämjandet ett samarbete med Simon Olsson som älskar att skapa med tulpaner.

Om att välja glädje

Under 2022 har Blomsterfrämjandet ett samarbete med Simon Olsson, för många kanske mer känd som instagramprofilen simonolsson.officiell. Simon beskriver sig själv som en regnbågsfärgad 23-årig herre som älskar hus och att renovera. Hans profil flödar av sköna bilder från renovering, trädgård och härliga inredningsprojekt.

Tulpanens dag firas den 15 januari

Tulpanens dag firas den 15 januari

Redan på hösten börjar det dyka upp svenska tulpaner i, och till jul och nyår finns röda och vita tulpaner i de flesta butiker. Men det är ändå nu i början av januari som den riktigt stora tulpansäsongen börjar. Detta firas den 15 januari då tulpanen har tillägnats en alldeles egen dag.

Karl Fredrik Gustafsson tycker mycket om svenska vårhyacinter. Foto: Emilia Ahlgren

Karl Fredrik tipsar om årets bubblare

Länge har hyacinten varit en typisk advents- och julblomma för oss svenskar. Men nu börjar hyacinter även dyka upp i allt större utsträckning på våren. Hyacinter i ljuva pastellnyanser såsom rosa, ljusgult och aprikos är omåttligt populära och kallas ofta vårhyacinter. Karl Fredrik Gustafsson tycker mycket om svenska vårhyacinter.