Gå direkt till innehåll
Lyckas med dina julstjärnor!

Pressmeddelande -

Lyckas med dina julstjärnor!

Julstjärnor är robusta och lätta att sköta. Likväl finns det några grundläggande regler att komma ihåg när du ska köpa och sköta dina julstjärnor för att de ska frodas och förbli vackra.


I affären

Titta efter en tjock bas med friska gröna blad under de färgrika högbladen. Högbladen är de som skapar själva stjärnformen. Ihoprullade, gula eller skadade blad eller knoppar visar att blomman har blivit dåligt skött.

De gulgröna knopparna mellan de färgade högbladen är ett tecken på plantans fräschhet. De ska vara i knopp.

Kontrollera om plantan är väldigt torr eller genomblöt. I så fall har plantan inte blivit regelbundet vattnad och rotskador kan ha uppstått.

Julstjärnor är känsliga för kalla temperaturer, men reaktionen på en köldchock syns först efter några dagar. Bladen börjar då falla av tills plantan är helt bar. Se därför till att plantan är väl inpackad under transporten hem. Köp aldrig plantor som säljs utomhus!

Hemma

Placera julstjärnan ljust och i normal rumstemperatur. Den ideala temperaturen är 20ºC. Julstjärnan klarar att stå nära värmekällor som element, men undvik att ställa dem i direkt drag.

Vattna julstjärnan endast när jorden är näst intill torr och använd gärna ljummet vatten. Undvik "våta fötter" där kvarstående vatten finns kvar i krukan.

Näring behöver inte tillföras under blomningstiden. Efter blomning vattnar du med näring en gång i månaden om du vill behålla julstjärnan som grön krukväxt.

Att få tillbaks de färgrika högbladen till nästa jul är ganska avancerat. För att blomma om behöver julstjärnan få s.k. kortdagsbehandling, vilket innebär att plantan måste ha komplett mörker minst tolv timmar om dygnet under flera veckor. En stor pappkartong kan användas till att skapa en "kort dag".

Våra fem inredningsfavoriter

Enkelt och stilrent på fönsterbrädan. Ett par röda julstjärnor i fönstret är en klassisk och vacker juldekoration som gör sig lika bra i det moderna hemmet som i 1800-talsfönstret.

Många julstjärnor tillsammans. Ställ flera ihop i en stor vid kruka, korg eller direkt på en bricka. Mycket snyggt är också att ställa en grupp julstjärnor tillsammans i en trälåda. Gamla trälådor som tidigare använts till förvaring av socker, champagne eller vinflaskor passar perfekt tillsammans med julstjärnor för att få en naturlig känsla.

Julstjärnor som snitt. Nyp av en blomma och sätt den i en liten vas på handfatet, tallriken eller någon annanstans där du vill få in julkänsla.  För att inte växtsaften ska sippra ut är det bra att snabbt doppa snittytorna i kokande vatten eller hålla dem över en ljuslåga.

Låt det glittra och glimma. Strö massor av glitter på julstjärnorna om du vill ha det festligt. Julstjärnor är inte bara vackra och juliga, med glitter blir de också roliga, festliga och lekfulla. Vill du inte själv glittra dina julstjärnor kan de köpas färdigglittrade i många affärer.

Duka till fest. Duka med julstjärnor och komplettera med andra blommor som du tycker om. Vita julstjärnor passar till exempel fint tillsammans med murgröna, mühlenbeckia och hyacinter, rosa julstjärnor gifter sig med amaryllisar i rosaröda toner och röda julstjärnor är härliga att blanda med kottar och röda tulpaner.  Tänk gärna på att dekorera i olika nivåer, tårtfat och glasskålar på fot är perfekta för att skapa höjd.


Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll

Relaterade event