Pressmeddelande -
Julstjärnan, en internationell blomma som överbryggar kulturella och traditionella skillnader
Julstjärnan härstammar från centrala
och södra Amerika, men används numera i många olika länder på vitt skilda
kontinenter. Julstjärnan hittar vi till exempel i Egypten,
Australien, Kina, Indien, Japan, Sydkorea, Sydafrika, Taiwan, Turkiet och de flesta
europeiska länderna. Oavsett om den benämns “Julstjärna” eller “Atatürks
blomma”, om den används vid det kinesiska nyåret eller den judiska ljusfesten,
så finns det få växter som överbryggar skillnader mellan människor, kulturer
och traditioner över kontinenter så som julstjärnan gör.
I sitt hemland Mexiko kallas julstjärnan 'La Flor de Noche Buena' - den heliga nattens blomma - och där har den associerats med julen sedan 1500-talet. Dess internationella roll som julblomma började tidigt på 1900-talet. Den tyska familjen Ecke som invandrat till USA sålde då för första gången julstjärnekvistar som “Julblommor” på självaste Los Angeles Hollywood Boulevard. På 1950-talet blev det möjligt att odla julstjärnor som inomhusväxter och på så sätt spred sig julstjärnor till människor i många olika länder. I Europa blev julstjärnan känd som 'Adventsstern', 'Christmas star' och 'Stella di natale’.
Idag används julstjärnan för att skapa en festlig atmosfär över hela världen, särskilt i Europa men även i USA och Canada, samt på senare tid även i Sydafrika och Australien. I Indien dekoreras kyrkor med ljus och julstjärnor enligt traditionen.
Julens budbärare, nyårsväxt och 'Atatürk's blomma'
På vintern dekoreras husen i många länder världen över med julstjärnan. Vinterblomman ökar också i popularitet i östasiatiska länder som Kina, Japan, Taiwan och Sydkorea där julfirande på västmanér blir alltmer populärt, särskilt bland yngre och i städer. Som en del av den västerländska julkulturen har julstjärnan spridit sig till dessa länder.
Julstjärnan syns dessutom som dekoration och gåva vid det japanska nyårsfirandet och det kinesiska nyåret, som firas mellan den 21 januari och den 21 februari enligt traditionen.
I Turkiet och Egypten är julstjärnorna sedan länge en tradition utan anknytning till julen. Den attraktiva vinterväxten odlades här redan innan den blev känd i Europa. I Turkiet är den känd som Atatürks blomma. Den är uppkallad för att hedra minnet av generalen Kemal Mustafa, grundaren av det som vi kallar Turkiet idag. Denne ledare, som folket kallade Atatürk (turkarnas fader), hade julstjärnan som en av sina favoritväxter. Det var under hans namn som julstjärnan blev utbredd i Turkiet.
I Egypten odlades julstjärnan redan på 1860-talet. Med referens till USAs förste ambassadör i Mexiko, Joel Poinsett, som också var julstjärnans officielle “upptäckare”, kallade egyptierna den 'Bent El Consul', konsulns dotter. Julstjärnor är populära att använda som dekoration både i Egypten och Turkiet.
En stjärna förenar människor från många nationer
Idag finns julstjärnor i mängder av färger, former och storlekar och nya variationer tillkommer varje år. Klassiskt julröda, ljuvt rosa, knallrosa, ljusgula eller ståtligt krämvita, tvåfärgat marmorerade eller spräckliga, med rundade eller tandade blad, från späda miniatyrer till överdådiga buskar – det finns en julstjärna för alla, oavsett tycke och smak.
Dess mångfald avseende färg och form och dess mångsidiga användbarhet har gjort det möjligt för julstjärnan att bli en del av varierande traditioner, kulturer och heminredningsstilar. Vem vet var julstjärnan hittar ett nytt hem nästa vinter – historien är långt från slut...
För publicering i november-december
Fler bilder kan laddas ner från från www.stars-for-europe.com
Ämnen
Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.
Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.