Gå direkt till innehåll
Julstjärnans dag 12/12-2012

Pressmeddelande -

Julstjärnans dag 12/12-2012

Den 12 december firas Julstjärnans Dag runt om i hela Europa. Det är en dag då vi ägnar julens populära stjärna extra uppmärksamhet; en dag att ge bort en julstjärna till den vi håller kär. Det är också en fin present att ge till sig själv, en stjärna som lyser och piggar upp i vintermörkret. Det finns julstjärnor i många olika färger och former, så alla hittar en favorit att njuta av. 

Att fira julstjärnans dag är en tradition som har anor långt bak i tiden, ända sedan början av 1800-talet. I början 1800-talet fanns nämligen en amerikansk ambassadör stationerad i Mexico. Han hette Joel Poinsett och han var en passionerad botaniker. I Mexico upptäckte han vildväxande julstjärnor. Mexicos subtropiska klimat gör att julstjärnorna där utvecklas till stora buskar som kan bli fyra meter höga. Joel Poinsett blev mycket förtjust i de vackra julstjärnebuskarna och tog med sig växten hem till USA.

Till hans ära gav man växten namnet Poinsettia, vilket fortfarande är julstjärnans namn i många länder. I USA har man sedan mitten av 1800-talet uppmärksammat den 12 december, dagen då Joel Poinsett dog. Man firar Poinsettia day och som tradition ger man varandra en julstjärna, en trevlig sed som blir mer och mer populär även i Europa.

Det vetenskapliga namnet fick julens stjärna i Berlin, där hon blev katalogiserad och fick namnet Euphorbia pulcherrima som betyder den vackraste Euphorbian.

Vill du veta mer om julstjärnor?

Hemsida för konsumenter: www.julstjaerna.info

Hemsida för journalister: www.stars-for-europe.info



Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll

Relaterade event