Gå direkt till innehåll
Trendig tantblomma

Pressmeddelande -

Trendig tantblomma

Julstjärnorna har fört en lite bortglömd tillvaro under de senaste åren, men nu är de nästa tantblomma på tur att sätta sin prägel på svenskarnas hem och julfirande. Tillsammans med pelargoner och hortensior är de mer rätt än någonsin tidigare.

I de av oss svenskar så älskade ”vita” hemmen lyser de upp som de stjärnor de är och i mer ombonade hem höjer de trivselfaktorn markant.

Vi ger här tips och inspiration hur julstjärnan kan användas för att skapa advents- och julstämning samt några enkla knep som gör att de står vackra hela julen.

Det finns dessutom få blommor som är så tacksamma ett experimentera med som julstjärnan, så för den intresserade välkomnar vi naturvetenskapen mitt i julstöket. 

Det vita hemmet

Många svenska hus har stora fönsterpartier och övervägande vit inredning. Här ser lätt en ensam julstjärna bortkommen ut. För att skapa effekt är det bättre att placera ett antal julstjärnor, gärna i större storlekar, tillsammans. Julstjärnornas färger kan med fördel förstärkas med starka färger på krukorna. Ställ julstjärnorna i rad eller i grupper!

Det går också utmärkt att leka med julstjärnorna genom att placera dem i tex en presentförpackning eller mer oväntat, i den varmaste vinterfällen.

Lite mer glamour och kitsch fås genom att smycka julstjärnorna med glitter i guld eller silver.

Pyssel med julstjärnor

  • Att sätta en julstjärna i en strut är både oväntat och charmigt. Strutarna kan hängas på en gren, i fönstret eller i julgranen. I strutarna kan julstjärnan antingen placeras i en liten glaskruka eller i ett litet rör som snitt.
  • Stickade eller virkade krukor till julstjärnan – helt oemotståndligt! Att sticka och virka är en perfekt avkoppling som också har lite mormorsstämpel. Passar perfekt till julstjärnor.
  • Placera julstjärnan tillsammans med omtyckt pyssel under en glasskål – ren, tomte, ängel… Här är det detaljerna och kombinationerna som är det viktigaste, blanda det som gör dig glad och gärna det lite galna.
  • Ställ julstjärnor tillsammans på en tavellist, hyllkant eller ett bord tillsammans med ljus. Det blir personligt och spännande att blanda krukor i olika material och storlekar, olika färger på julstjärnorna och kanske även sätta någon julstjärna som snitt i en vacker glasskål.
  • Snitt – julstjärnor gör sig väldigt bra som snitt. Placera stjärnorna i vackra glas och vaser och ställ där du vill tillägga lite julstämning.
  • Strö glitter på julstjärnorna. Inget för den sparsmakade, men det är roligt för barnen och passar perfekt för den som vill ha lite mer spektakulära julstjärnor.

Kort om julstjärnan

Julstjärna heter på latin Euphorbia pulcherrima, och det betyder en buske med mjölksaft som är mycket vacker. Julstjärnans blommor är, i motsatt till vad många tror, inte den färggranna stjärnformade toppen utan de små runda knopparna i mitten på toppen.  De röda bladen, som liknar kronblad, är i själva verket något som kallas för högblad. Julstjärnan finns i mängder av olika färger; röd, vit, rosa, aprikos, marmorerad samt tvåfärgad samt i många olika kvaliteter.

Främst används julstjärnan i advent och jul som stämningshöjare, men det är fullt möjligt att behålla julstjärnan även när säsongen är över, men då främst som grön växt.

Skötsel

Julstjärnan tycker inte om att stå i vatten och det är bättre att jorden är lite torr än att plantan står i vatten. Törstsymptom, såsom slokande blad, botas snabbt med en liten skvätt vatten.  Under blomningstiden är det lagom att vattna julstjärnan några gånger i veckan.

Inköp

Att välja rätt planta är viktigt. Välj en julstjärna som inte har några synliga skador och som har ett friskt och tätt bladverk samt fina blomknoppar. Välj också en julstjärna som är ordentligt vattnad och har stått skyddad i butiken. När julstjärnan är betald slår du in den i papper som skydd mot drag och kyla på vägen hem.

Den rätta placeringen

Julstjärnor kan placeras nästan överallt i huset där du vill ha färg och liv. Tänk bara på att julstjärnor inte tycker om drag, vare sig om det är kallt eller varmt drag, som tex från ett oisolerat fönster eller ett element.

Allra bäst trivs julstjärnor om de placeras ljust och i en temperatur mellan 15 och 22 grader Celsius.

Experimentera mera

I trenden Experimentera mera som presenteras av Blomsterfrämjandet och Elmia på Elmia Garden berättar vi om det växande intresset för naturvetenskap och önskan att veta mer om växter och hur de fungerar. Det finns få växter som passar bättre att experimentera med än julstjärnan!  Så för den riktigt intresserade… 

Historia

Julstjärnor kommer ursprungligen från Mexico, där de kallas "Flores de la Noche Buena", den heliga nattens blommor. Enligt den aztekiska mytologin fick julstjärnan sin klassiska röda färg när en gudinna dog av brustet hjärta. Hennes blod droppade ner på julstjärnans blad och färgade dem röda. Rött var aztekernas heliga färg och julstjärnan symboliserade för dem renhet, ansågs helig och var knuten till flera tabun.

Julstjärnans ”blod” är dock inte rött utan består av en vit mjölksaft. Den vita mjölksaften är mycket fantasieggande hos barn och kan användas för att väcka deras intresse för naturvetenskap.

Den vita växtsaften är dock irriterande för huden, så engångshandskar i plast rekommenderas när blomman ska undersökas!

Tips på olika experiment

Botanik

Vad är blomma och vad är högblad? Undersök julstjärnan och lär dig se skillnad på växtens olika delar.

Undersök julstjärnans ”blod”

Det är spännande att se att det droppar mjölksaft från julstjärnan. Använd som exempel när du på ett illustrativt och enkelt sätt vill förklara fotosyntesen.

Undersök rotsystemet

Ställ julstjärnan direkt i ett litet glas så kan man se hur deras rötter ser ut och hur de suger upp vatten. Obs! Sparsam vattning så inte julstjärnan kvävs!

Få din julstjärna att blomma om

Den riktigt ambitiöse kan försöka få sina julstjärnor att blomma om. När julstjärnan blommat över sköter man den över sommaren som en grön krukväxt med regelbunden vattning och regelbunden näringstillförsel. För att den ska blomma om till nästa jul behöver julstjärnan ett speciellt förhållande mellan ljus och mörker. 6-7 veckor före önskad blomningstidpunkt behöver den 14 timmars obruten natt och ljusa dagar. Med 14 timmars obruten natt, menas 14 timmar av kompakt mörker. Inte helt lätt att lyckas med!

Vill du veta mer om julstjärnor?

Hemsida för konsumenter: www.julstjaerna.info

Hemsida för journalister: www.stars-for-europe.info

 

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll

Relaterade event