Gå direkt till innehåll
Bästa tipsen för fina julstjärnor!

Pressmeddelande -

Bästa tipsen för fina julstjärnor!

Julstjärnor är robusta och lätta att sköta. Likväl finns det några grundläggande regler att komma ihåg när du ska köpa och sköta dina julstjärnor för att de ska frodas och förbli vackra.

I affären

Titta efter en tjock bas med friska gröna blad under de färgrika högbladen. Högbladen är de som skapar själva stjärnformen. Ihoprullade, gula eller skadade blad eller knoppar visar att blomman har blivit dåligt skött.

De gulgröna knopparna mellan de färgade högbladen är ett tecken på plantans fräschhet. De ska vara i knopp.

Kontrollera om plantan är väldigt torr eller genomblöt. I så fall har plantan inte blivit regelbundet vattnad och rotskador kan ha uppstått.

Julstjärnor är känsliga mot kalla temperaturer, men reaktionen på en köldchock syns först efter några dagar. Bladen börjar då falla av tills plantan är helt bar. Se därför till att plantan är väl inpackad under transporten hem. Köp aldrig plantor som säljs utomhus!

Hemma

Placera julstjärnan ljust och i normal rumstemperatur. Den ideala temperaturen är 20 grader Celsius. Julstjärnan klarar att stå nära värmekällor som element, men undvik att ställa dem i direkt drag.

Vattna julstjärnan endast när jorden är näst intill torr och använd gärna ljummet vatten. Undvik "våta fötter" där kvarstående vatten finns kvar i krukan.

Tillför inte näring under blomningstiden. Efter blomning vattnar du med näring en gång i månaden om du vill behålla julstjärnan som grön krukväxt.

Att få tillbaks de färgrika högbladen till nästa jul är ganska avancerat. För att blomma om behöver julstjärnan få s.k. kortdagsbehandling, vilket innebär att plantan måste ha komplett mörker minst tolv timmar om dygnet under flera veckor. En stor pappkartong kan användas till att skapa en "kort dag".

Fem inredningsfavoriter

Många julstjärnor tillsammans är effektfullt. Ställ flera ihop i en stor vid kruka, korg eller direkt på en bricka. Mycket snyggt är också att ställa en grupp julstjärnor tillsammans, linda in dem i en jutesäck och avslutningsvis knyta ett vackert band om.

Nyp av en blomma och sätt den som snittblomma i en liten vas på handfatet, tallriken eller någon annanstans där du vill få in julkänsla.  För att inte växtsaften ska sippra ut är det bra att snabbt doppa snittytorna i kokande vatten eller hålla dem över en ljuslåga.

Bygg på höjden! Mindre modeller av julstjärnor är mycket fina att hänga upp, t.ex. i strutar eller glaskrukor. De kan hängas i en bukett av grenar från trädgården, i gardinstången eller kanske i julgranen.

Julstjärnor i stickade och virkade krukor är oemotståndligt!

Strö glitter på julstjärnorna – kul för barnen och plockar fram festkänslan!

 

 

 

 

 

        

 

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll

Relaterade event