Gå direkt till innehåll
Målsta Blommor är den största tulpanodlingen i Norrland.
Målsta Blommor är den största tulpanodlingen i Norrland.

Pressmeddelande -

Tulpaner till Alla Hjärtans Dag odlas i hela Sverige

Den 14 februari firar vi Alla Hjärtans Dag och en alltid lika uppskattad gåva är en bukett tulpaner.

Att kunna välja lokalt odlade växter har blivit allt viktigare för svenska konsumenter. När det gäller svenska tulpaner finns det goda möjligheter att handla närodlade eftersom svensk tulpandrivningen pågår från Malmö i söder till Umeå i norr. Totalt odlas 160 miljoner i Sverige, vilket betyder att ca 8 av 10 tulpaner som säljs i Sverige också har odlats här.

Landets tre största tulpanodlingar är Alverbäcks Blommor på Ekerö som odlar 30 miljoner, Gustafslund i Eskilstuna som odlar 25 miljoner och Lagergrens handelsträdgård i småländska Lenhovda som odlar 23 miljoner tulpaner varje år. Därutöver finns det flera medelstora och mindre odlare. Största odlaren i Norrland är Målsta Blommor, som både har en odling i Målsta och en grossistverksamhet i Sundsvall.

Familjeföretag som expanderat

Blomsterfrämjandet har besökt Målsta Blommor och träffat Andreas Nilsson som driver företaget tillsammans med sin syster Caroline, grundaren Bertil Johansson och ytterligare 3 medarbetare.

-Vi har lång tradition av att odla tulpaner och mycket odlingskunskap finns samlad i företaget. Den äldre generationen har överfört sina kunskaper till den yngre och de i sin tur har bidragit med nya idéer. Idag kan du köpa tulpaner nästan överallt, i allt från välsorterade blomsterbutiker till bensinmackar och mataffärer. Vi har nischat in oss på att odla växter av hög kvalitet som vi servar fackhandelskunder i norr med, berättar Andreas.

Geografiskt finns Målsta Blommors kunder från Hudiksvallsområdet i söder till Pajala i norr och västerut upp till Åre/Järpen samt till Ådalen. Att vara duktiga på logistik och lyhörda för kundernas önskemål är viktigt för att kunna bedriva odling så långt norr upp i landet.

Tulpaner är den största kulturen den här tiden på året och de står för ungefär tio procent av företagets omsättning, som ligger runt 40 miljoner kronor. Det betyder en produktion på ca 2 miljoner tulpaner årligen.

Andreas Nilsson på Målsta Blommor. 

Alla Hjärtans Dag är en stor tulpandag

-Alla hjärtans Dag är en av årets höjdpunkter när det gäller tulpaner och veckan inför dagen skördar vi ca 40% fler tulpaner än en vanlig vecka. Efterfrågan på framförallt rosa och röda sorter är stor, berättar Andreas.

Målsta Blommor driver en grossistverksamhet inne i Sundsvall. När tulpanerna är färdiga för skörd plockas, sorteras och packas de efter kundernas önskemål. Merparten buntas och säljs hinkvis färgsorterade. Vissa lite mer exklusiva sorter, tex fyllda, fransiga och spännande nyheter säljs i tjugopack och märkta med sitt sortnamn.

-Allra populärast nu inför Alla Hjärtans Dag är en röd fylld sort som heter Largo, berättar Andreas.

Tulpansorten Largo är populär inför Alla Hjärtans Dag.

Tulpaner på lök ökar i popularitet

Tulpaner odlas i lådor där tulpanlökarna står tätt i en sandblandad jord eller i modernare växthus, direkt i vatten. När det är dags att sälja tulpanen skärs stjälkarna vanligtvis av och lökarna slängs eller blir till kompost. Hos Målsta Blommor används lökarna som foder till rådjuren vintertid. Men Andreas har märkt att många blomsteraffärer gärna även vill exponera blomsterlökarna.

-Intresset för att exponera tulpaner med löken kvar har ökat hos oss. Framförallt är det butiker som ska ha ett speciellt arrangemang eller som vill göra en rolig skyltning. En av våra kunder inspirerades av My Feldt, som sålde tulpaner på lök som självplock i sitt konditori som en rolig happening, berättar Andreas.

Rådjuren kalasar på tulpanlökarna som blivit över.

Olika sorter för olika tillfällen

Förutom Alla Hjärtans Dag är Tulpanens Dag den 15 januari och påsk de tillfällen då allra flest tulpanbuketter säljs. Vilka sorter som finns att tillgå varierar, vissa sorter passar bättre i början av säsongen och andra i slutet.

– Vi har många udda sorter för att kunna särskilja oss och erbjuda våra kunder något extra. Trender med färger håller min fru och syster bra koll på, men det är en utmaning att hitta rätt odlingsvolymer av varje enskild sort och färg, avslutar Andreas.

Målsta Blommor driver ett fint instagramkonto, följ dem för mer inspiration! @malstablommor

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll