Gå direkt till innehåll
Trädgårdsfägring är växter i mustiga härliga färger perfekta att plantera på sensommaren och hösten.
Trädgårdsfägring är växter i mustiga härliga färger perfekta att plantera på sensommaren och hösten.

Pressmeddelande -

Trädgårdsfägring – när trädgårdsmästarna själva får välja

Många trädgårdar har fått ovanligt mycket omvårdnad i år, då fler än vanligt har varit hemma och pysslat med dem under sommaren. Men augusti har varit torr och varm och det finns också många planteringar som har blivit trötta och behöver piggas upp. Välkomna hösten genom att ersätta torra och risiga entrékrukor och balkonglådor med nya pigga växter i sköna hösttoner.

En favorit som vi vill tipsa om är de växter som säljs under namnet Trädgårdsfägring. Här blandar trädgårdsmästarna själva växter som passar ihop, och som konsument kan man välja att köpa färdigplanterade krukor alternativ ett brätte med olika växter som trädgårdsmästarna vet fungerar bra tillsammans. Mixerna innehåller ofta både gräs, bladväxter och blommande växter. Det kan vara både fler- och ettåriga växter, men alla är tåliga och fina sensommar- och höstväxter.

Många av växterna håller sig fina även efter att frosten har kommit. Genom att välja en bas av bladväxter och gräs bjuder planteringen på skönhet även under vintern. Växter som blommat över kan lätt ersättas med växter som kommer i säsong senare, som till exempel ljung, cyklamen och julrosor.

Så här gör du för att lyckas!

  • Välj växter som du tycker passar fint ihop eller köp en färdigkomponerad kruka. Gör du en egen blandning, ta gärna med något prydnadsgräs och växter som är vackra även utan blommor. Exempel på en bra stomme är alla typer av prydnadsgräs, alunrot, palettblad, lavendel och murgröna. Gråa växter lugnar ner planteringen och håller sig generellt också bra.
  • Om du planterar i en kruka eller balkonglåda där det tidigare har växt sommarblommor, börja då med att rensa bort överblommade växter. Ta även bort rötterna och blanda i lite ny planteringsjord. 
  • Plantera växterna så tätt att arrangemanget ser färdigt ut redan från början. Eftersom ljuset är svagare och temperaturerna lägre på hösten än på våren kommer växterna inte att utvecklas så mycket.
  • Vattna när jorden börjat torka ut. Även under hösten behöver växterna vatten, men inte lika mycket som under soliga sommardagar. Näring behövs inte. Se till att det finns hål i krukan så att överflödigt vatten kan rinna av.
  • Putsa bort överblommade växter efter hand, så håller sig planteringen fräsch längre.

Välkomna hösten med fina samplanteringar. Foto: Linda Lomelino

Exempel på växter i Trädgårdsfägring

Prydnadsgräs

Prydnadsgräs är extra vackra på hösten då flera av sorterna får fina vippor och ax. Vissa grässorter påverkas av den svalare temperaturen som gör att bladen kan börja skifta i olika färgnyanser. Prydnadsgräsen håller sig vackra hela vintern och är enormt dekorativa när snö och rimfrost fastnar i ax och vippor. Det finns både ettåriga och fleråriga gräs. Exempel på fina gräs i samplanteringar är svansfjädergräs, lampborstgräs, kopparstarr och blåsvingel. (Nassella tenuissima 'Pony Tails', Cenchrus alopecuroides, Carex buchananii och Festuca glauca).

Prydnadsgräsen är vackra på hösten när de får ax och vippor. Foto: Blomsterfrämjandet

Alunrot, Heuchera

Alunrot är en av de allra mest användbara växterna för höstplanteringar. Det finns ett enormt utbud av olika sorter av alunrot som har blad i gröna, limefärgade, bärnstensfärgade och olika nyanser av vinrött. Flera av sorterna har marmorerade blad med vackra teckningar i avvikande färg.

Alunrot håller sig fin hela hösten och det finns färgnyanser som matchar det mesta. Foto: Blomsterfrämjandet

Palettblad, Plectranthus scutellarioides

En växt som har blivit oerhört populär de senaste åren är palettblad. Växten används främst för sina vackra blads skull, och det finns sorter med allt ifrån nästan svarta till limegröna och starkt purpurfärgade blad. Liksom alunroten har flera av sorterna marmorerade blad med spännande färgteckningar. Vid samplanering plantera inte för tätt., eftersom palettblad trivs bäst om den står luftigt och får ljus ända ner. Palettblad trivs även på fönsterbrädan eller annan ljus placering inne.

Utbudet av palettblad i olika färger är stort. Foto: Blomsterfrämjandet

Växter med hängande växtsätt

Växter som hänger ner över krukkanten och döljer jorden är tacksamma. Exempel på tåliga växter är revsuga, penningblad, murgröna, gulplister och stor slideranka. (Ajuga reptans, Lysimachia nummularia, Hedera helix, Lamium galeobdolon och Muehlenbeckia complexa)

Blommande växter

Purpurfärgade, intensivt röda, varmt gula eller svalt blå - det finns färger för alla smaker. Hösten bjuder på mustiga nyanser, något som kan vara fint att plocka upp. Exempel på blommande växter som kan ingå i Trädgårdsfägring är rabattlobelia, höstaster, fingerborgsblomma, lavendel, kokardblomster, solhatt, hybridmejram, spetsmössa och astilbe. Eftersom utbudet varierar efter säsong är det praktiskt att vara flexibel i tanken och utgå från det sortiment som finns i butiken för tillfället.

De blommande växterna i Trädgårdsfägring varierar efter säsong. Foto: Linda Lomelino

Växter med silvriga blad

När färgstarka växter blandas kan det vara fint med något som lugnar ner och då är gråbladiga växter perfekta att använda. De grå bladen gör att starka och fler färger kan blandas och sättas ihop utan att planteringen upplevs som rörig. Gråbladiga växter som klarar sig bra på hösten är silverek, rabatteternell, silvergirland och grå helgonört. (Senecio cieraria, Helichrysum petiolare, Leucophyta brownii och Santolina chamaecyparissus.)

Silverfärgade växter ger planteringar lugn och harmoni. Foto: Görgen Persson

Hittar du inte Trädgårdsfägring i din trädgårdsbutik be dem att ta hem det. Det är svenskodlade växter som förutom att skänka färg och glädje på hösten, även gynnar de svenska odlarna.

Lycka till!

Trädgårdsmästare Neringa på Ingla Blommor tipsar om hur du lyckas med din kruka samt hur du gör för att få till en snygg komposition. 

Trädgårdsmästare Neringa på Ingla Blommor odlar Trädgårdsfägring. Ta del av hennes tips och råd i Blomsterfrämjandets korta filmer.  Foto: Blomsterfrämjandet

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll