Gå direkt till innehåll
Svenskodlade växter som höststjärna, kornettblomma och begonia skapar personliga hem i höst. Foto: Åsa Myrberg
Svenskodlade växter som höststjärna, kornettblomma och begonia skapar personliga hem i höst. Foto: Åsa Myrberg

Pressmeddelande -

Höstens bästa inredningstips – fyra profiler tipsar om sina favoriter

Att inreda utan växter är otänkbart hösten 2020. Många väljer grönt och lummigt, och bladväxter är både trevliga och mjukar upp inomhus. Det finns även många blommiga prydnadsväxter som ger hemmet personlighet. Blomsterfrämjandet har bett fyra profiler att berätta om sina favoriter.

My Feldt väljer färg

My Feldt är konditorn och författaren som älskar färg och form. Hennes val i höst är kornettblomma, eller Streptocarpus x hybridus, som dess vetenskapliga namn lyder. Kornettblomman är rikblommande och finns i färger från den mest intensiva blå över till puderdosa och alla blå, vita, rosa nyanser däremellan.

-Jag älskar färg, och för mig är blommor också förmedlare av känslor och minnen. Min mamma tyckte mycket om kornettblomma och när jag växte upp hade vi hela fönsterkarmen full av kornettblommor. Ibland såg de ganska tråkiga ut, men så plötsligt blommade de om med mängder av blommor. Det blev som en happening! Jag uppskattar mycket just att de blommar om, och den otroliga glädje och stolthet som det får mig att känna. Jag har lyckats! berättar My Feldt.

My Feldt känner både  glädje och stolthet när hon lyckas få sina kornettblommor att blomma om. Foto: Linda Lomelino

Åsa Myrberg plockar upp hösten naturliga toner

Åsa Myrberg är för många mer känd som signaturen @atmycasa. Hon bloggar för Sköna hem och jobbar med produktfotografering för bl.a. företag som Rörstrand och Cervera. Hennes känsla för inredning är fantastisk med en fingertoppskänsla för detaljer och färgkompositioner. En av Åsas höstfavoriter är den aprikosfärgade höststjärnan.

-Höststjärna finns i både vitt, rosa och sedan några år tillbaka även i aprikos. Jag tycker att den sistnämnda är mycket trevlig och lätt att inreda med på hösten. Färgtonen på högbladen tar upp många av de brända nyanser som finns i naturen på hösten. Den gifter sig fint med vissna blommor och löv och ger ett behagligt intryck i hemmet. Höststjärnan passar dessutom ypperligt tillsammans med pumpor, och blir därför perfekt till Halloween, berättar Åsa.

Höststjärnor passar fint till säsongens dova färger. Tillsammans med nyskördade pumpor och en liten ljusslinga piggar de upp. Foto: Åsa Myrberg

Maj-Lis Pettersson älskar det rent vita

Maj-Lis Pettersson är känd för många från Odla med P1 där hon är experten som svarar på lyssnarns frågor. Maj-Lis är en växtsamlare som tar med sig många växter från resor och besök, och hon har tar gärna egna sticklingar. En av Maj-Lis absoluta favoriter på hösten som hon gärna tipsar andra om är den vita knölbegonian ’Illumination White’, Begonia x tuberhybrida (Illumination-Serien) ’Illumination White’. Egentligen är det en sommarblomma, men den är mycket tacksam eftersom den håller sig fin långt, långt in på hösten.

-Jag tycker att det är en underbar växt! Den är rent vit och otroligt fräsch. Jag har den själv i amplar i mina äppleträd och har tagit massor av sticklingar av den. Illumination tillhör en serie av knölbegonia och det finns även fler färgnyanser i serien, men det är den vita som jag tycker är allra tjusigast! tipsar Maj-Lis.

Knölbegonia 'Illumination White' är en rent vit och hänger alltid amplar i Maj-Lis äppleträd.  Foto: Ibulb

Mark Levengood målande beskrivningar av vardagens glädje

Mark Levengood är ännu en person som vurmar för begonia som är en av hans höstfavoriter.

Här tycker vi hans härliga formulering på pricken beskriver begonians personlighet:

”Begonior ser man inte på bröllop och begravningar. Nej, begonian hör hemma i vardagen, där den i sin ändlösa variationsrikedom lyser upp den tristaste tisdag och torftigaste torsdag. Begonian är naturens sätt att säga att varje dag bär på sin egen skönhet och glädje.”

Det är en väldigt fin beskrivning av begonia tycker vi. Det finns dessutom många olika sorter och arter av begonia, många med vackra blad, andra med färgstarka blommor och vissa till och med doftande!

Mark tipsar vidare om att lyssna på sig själv och välja den sort som passar personligheten – färgstarka blommor, ludna mysiga blad eller dekorativa svulstiga blad. Det finns en begonia för alla!

Mark Levengood är en mästare på härliga citat och hans beskrivning av begonior är inget undantag! Foto: Helen Karlsson

Skötselråd

För skötselråd och mer information om de olika växterna besök Blomsterfrämjandets hemsida. 

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden

Relaterat innehåll