Pressmeddelande -
Kål – en vacker växt med gamla anor!
Enligt Wikipedia har kål odlats i Sverige åtminstone sedan Vikingatiden! De äldsta beläggen för kålodling härrör från Centraleuropa och yngre stenåldern, och troligtvis kom sedan kålen till Norden från England under vikingatiden. Grönkål, vitkål och rödkål blev en del av kosten under medeltiden, och senare under 1700 och 1800-talet introducerades även blomkål och brysselkål.
Kålen är, förutom att vara en gammal kulturväxt, också en ovanligt vackert grönsak. Speciellt grönkål och svartkål skänker mycket skönhet till trädgårdsland och pallkragar, och det finns både riktigt höga sorter som sticker upp som höga spiror och lägre, kompaktare sorter. Bladen är kraftiga, finns i olika gröna och purpurfärgade nyanser och för den som har tålamod står sig plantorna fina hela vintern.
Kål är inte bara vackert, det är också supernyttigt. Att hacka kål i sallad, använda några blad för att färgsätta smoothies, grilla chips i ugnen eller använda till soppor och gratänger är några utmärkta sätt att använda kål på.
Används som prydnadsväxt
Eftersom kål är så dekorativt har det blivit populärt att använda kålplantor i samplaneringar med sommarblommor. Nu på sensommaren finns det inte längre så många ätbara kålplantor att tillgå, däremot är det säsong för den vackra prydnadskålen. Prydnadskål, Brassica oleracea Prydnadskåls-Gruppen, är en färgglad, köldtålig ettåring som passar utmärkt att plantera hela hösten. Den är en betydligt nyare företeelse än ätbar kål och introducerades först 1992 av en odlare i Danmark. Numera finns det många svenska trädgårdsmästare som har den i sina odlingar.
Prydnadskålen har snabbt blivit mycket populär och idag säljs tusentals plantor. Prydnadskål är en mycket formstark växt som finns i olika färgtoner av vitt, purpur och grönt. Plantorna har en mycket tät bladrosett och bladformen varierar från helt släta till flikiga eller krusiga.
Planteringstips
Prydnadskål passar bra att plantera i kruka, korgar eller balkonglådor, men går också fint att plantera i rabatten. Det är fint att sätta en grupp av prydnadskål tillsammans, gärna i en lite större kruka eller låda där de vackra formerna kan ses. Plantera tätt, prydnadskålen kommer inte att växa mer. Det är också fint att blanda kål med andra växter, tex silverfärgade växter, cyklamen, alunrot och prydnadsgräs.
Hösten är en bra tid för kål eftersom färgerna blir intensivare när temperaturerna sjunker. Solljus gynnar också färgsättningen så placera gärna kålen i direkt solljus. I halvskugga och skugga klarar den sig också utmärkt, men färgerna kan bli något svagare. Prydnadskålen håller sig fin även om det är några minusgrader på natten men man kan behöva putsa bort vissna blad efter hand.
Prydnadskål ska användas för sitt utseende, inte för att ätas. Den går visserligen att äta, men smakar inte gott. Katter tar tex inte skada av att äta av prydnadskålen. Ett råd är att generellt undvika att äta växter som inte köps som livsmedel.
Prydnadskål passar bra att plantera i kruka, korgar eller balkonglådor. Foto: Linda Lomelino
Relaterade länkar
Ämnen
Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.
Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.