Gå direkt till innehåll
En trädgård är en perfekt plats att hitta balans och lugn i en orolig tid.
En trädgård är en perfekt plats att hitta balans och lugn i en orolig tid.

Pressmeddelande -

Skapa din egen oas med hjälp av blommor

Vilken stil gillar du? Klassisk, vintage eller romantisk?

När det gäller att skapa charmiga och blomstrande trädgårdar, balkonger och terrasser är pelargoner det bästa valet för soliga och halvskuggiga lägen. Denna vackra sydafrikanska skönhet bjuder på rik blomning, kräver lite skötsel och finns i mängder av färger, former och kvaliteter. Oavsett om stilen ska vara klassisk, romantisk, vintage eller modern finns det en pelargon som passar.

Här presenterar vi tre stilar; feel-good trädgårdar, färgglada urbana balkonger och gröna oaser, alla med pelargoner i centrum.

Hitta lugnet i en feel-good trädgård 

En trädgård är en perfekt plats att hitta balans och lugn i en orolig tid. Bland frodig grönska och färgglada blommor bjuder trädgårdar in till avslappning och mys. Pelargoner är otroligt rikblommande och bjuder hela sommaren på härlig färgprakt. Sommarens drottning bland sommarblommorna finns i många olika färger och former och är tacksamma eftersom de kräver så lite skötsel. Vid extra omvårdnad svarar de med än rikare blomning!

När du väljer en plats för din pelargon bör du ha i åtanke att alla pelargoner älskar sol och ljus. För att kunna blomma rikligt hela sommaren behöver pelargonen en plats i solen eller åtminstone en halvskuggig plats där solen lyser upp emellanåt.

Ett romantiskt blickfång i vintagestil blir den gamla shoppingväskan när den får nytt liv fylld av pelargoner. De mjukt rosafärgade pelargonerna utgör en fin kontrast till den i övrigt lummigt gröna trädgården.

Sitt ner och njut! I sommar finns det ingen plats som är bättre att pausa på än i trädgården. En blommande pelargon på fikabordet skapar en mysig atmosfär och passar fint till jordgubbstårtan och kaffetåren.

Fest för alla sinnen! Samplantera gärna pelargoner med kryddväxter, grönsaksplantor och sommarblommor som är rika på lättåtkomligt pollen och nektar så får även bin, humlor och fjärilar glädje av dina planteringar.

Tips! Har du gamla plåtburkar, tex kakburkar i rejäl storlek kan dessa användas som planteringskärl. Glöm inte att göra några hål i botten så att överskottsvatten kan rinna ut och välj inte för små burkar, då torkar jorden direkt.

Gröna drömmar på terrasser och balkonger

Växter kan förvandla trista och kalla ytor till gröna oaser där man gärna vill slå sig ner, drömma sig bort och ha det skönt. Pelargoner är ett utmärkt val för att piffa till uteplatser, eftersom de direkt skapar associationer till sommar och semester. De passar också mycket bra att använda på balkonger och terrasser eftersom de är så tåliga. Även den som är ovan att sköta blommor kan känna sig säker på att lyckas.

Omgiven av grönska och härliga pelargoner är den här hängstolen en perfekt plats att skärma av verkligheten på och samla tankarna en stund.

Pelargongrupp med tre korgar. Att placera en liten grupp med plantor tillsammans ger ett trevligt och ombonat intryck. Här är planteringen gjord i korgar, men krukor och andra planteringskärl fungerar lika bra. En grupp med växter kan både skärma av och pigga upp.

Ett andra vardagsrum ute på balkongen är en skön plats att hänga på. Tillsammans med en djungeltapet, massor av växter samt möbler i rotting och korg känns det nästan som att vara utomlands. Pelargoner i rödorange toner skapar härliga färgstarka kontraster till det gröna. 

En pelargonampel är en fin detalj. Tänk bara på att ampeln inte ska placeras för mörkt, pelargoner behöver solljus för att trivas!

Blommande glädje, pelargoner sätter färg på stan

Färgglada möbler och blommor sätter färg på balkongen och förvandlar den till en härlig oas att njuta på. Inredningen kan kompletteras med ätbara växter som tomat, chili, jordgubbar och kryddväxter. För att få in ännu mer semesterkänsla och även volym har oliv- och apelsinträd placerats längs väggen. Vips så har balkongen blivit en skön plats att njuta av sommaren på hemmaplan. Kanske drömma sig bort till en varm medelhavsö eller läsa en god bok.

Att placera en hylla längs väggen är ett annat sätt att skapa volym och bygga på höjden. Den ger extra utrymme och gör att det känns ombonat.

En annan idé är att skapa hemmagjorda möbler av tex gamla pallar. Dynor kan man sy själv av överblivna tyger och gamla uttjänta kuddar.

Pelargonium for Europe

Pelargonium for Europe är ett marknadsföringsinitiativ som grundades av de europeiska pelargonförädlarna Dümmen Orange, Elsner PAC, Florensis / P. van der Haak Handelskwekerij, Geranien Endisch, Selecta one och Syngenta Flowers.

Blomsterfrämjandet ansvarar för Pelargonium for Europes aktiviteter i Sverige.

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll