Gå direkt till innehåll
​Pelargontips inför Mors Dag
​Pelargontips inför Mors Dag

Pressmeddelande -

​Pelargontips inför Mors Dag

På söndag firar vi Mors Dag och blommor är alltid en uppskattad present. Under sommarmånaderna är blomvilliga pelargoner bland de absoluta favoriterna. De är lättskötta och bjuder på makalös blomning. Samtidigt finns de i mängder av olika färger och med de mest skiftande bladverk, så det finns en sort för alla smaker.

Här bjuder vi på några presenttips med pelargoner:

Korg med doftande pelargoner

En korg full av pelargoner är en vacker och personlig presentidé inför Mors Dag. Om du väljer en doftande pelargon kommer den blommande presenten dessutom att tilltala doftsinnet. Korgar är dessutom ypperliga planteringskärl eftersom det blir naturlig dränering i botten så att överskottsvatten kan rinna av. 

Fyll en gammal plåtburk

Har du gamla plåtburkar, tex kakburkar i rejäl storlek kan dessa användas som planteringskärl och vips så har du en personlig present. Glöm inte att göra några hål i botten så att överskottsvatten kan rinna ut och välj inte för små burkar, då torkar jorden direkt.

Rensa i förrådet eller loppisfynda

Pelargoner passar fint i gamla föremål, som gamla sockerlådor, träkärror, resväskor och annat som kanske står och dammar på vinden eller väntar på närmsta loppis. Här är en gammal skrinda fylld med färgglada pelargoner. 

Ampel

Pelargoner gör sig ypperligt i ampel av två skäl, dels tål de torka relativt väl, dels bjuder de på en makalös blomning om de belönas med ett soligt läge. Det fungerar bra oavsett om pelargonerna har ett upprättväxande eller hängande växtsätt. De förstnämnda kan vara fina att samplantera med något mer hängande. Jordvolymen är ofta relativt liten i färdigplanterade amplar. Ju mer jord som ryms i ampeln desto bättre är förutsättningarna för blommorna att utveckla sina rötter och bjuda på rik blomning under lång tid. Det är också lättare att hålla större amplar fuktiga eftersom små jordvolymer torkar ut väldigt snabbt. Välj därför en ampel med så stor jordvolym som möjligt. Eller gör en egen ampel av en korg eller kruka som du binder upp.

Balkonglåda

Har din mamma en balkong eller terrass där det passar att hänga en balkonglåda är det en kul present. Precis som med ampeln är det viktigt att det ryms ordentligt med jord i balkonglådan så att växterna kan utveckla sig väl, 20cm x 20 cm är ett bra riktmärke. Fyll balkonglådan med pelargoner eller samplantera med någon annan sommarblomma. 

Sommarbukett med pelargoner

En färgglad bukett är en klassiker och är alltid ett bra val, oavsett vilken inredningsstil din mamma tycker om. Med sitt breda utbud av färger och former fungerar pelargoner jättebra som snittblommor i färgglada sommarbuketter.  Komplettera med det du har i trädgården eller köp några kvistar i närmsta blomsterbutik. 

Gör det själv idé: doftande pelargon i kruka av ull

Tycker du om att pyssla? Handgjorda presenter är personliga och innehåller en extra portion kärlek. Denna vackra DIY-presentidé visar hur ullfilt kan förvandla en enkel växtkruka till en riktig pärla. 

Om du vill göra den här ullkrukan själv behöver du:

1 pelargon, en kruka, hönsnät, filtull, grov ståltråd och en sekatör.

Så här gör du: Klipp först hönsnätet till önskad bredd och längd. För att uppskatta rätt storlek är det bäst att placera hönsnätet löst runt krukan i förväg. Tråda sedan ullremsorna genom nätet, en rad åt gången. Oregelbundet avstånd gör att resultatet ser mer livligt ut. När hela trådnätet är täckt med filtull, fogas de två ändarna av nätet samman. Slutligen, linda hönsnätet med ullfilten runt krukan och placera pelargonen inuti.

Klart!

Alla bilder i pressmeddelandet kommer från Pelargonium for Europe

Du hittar mer information och inspiration på www.pelargoniumforeurope.com.

Bilderna får användas gratis med byline “Pelargonium for Europe” och en kopia på artikel emottages tacksamt.

Pelargonium for Europe är marknadsföringsinitiativet för europeiska pelargonförädlare Dümmen Orange, Elsner PAC, Florensis / P. van der Haak Handelskwekerij, Geranien Endisch, Selecta One och Syngenta Flowers. Initiativet grundades 2016 med målet att främja och säkra långsiktig pelargonförsäljning i Europa.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Presskontakt

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare information, bilder 0736-585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Presstexter, hemsida 0708690567

Relaterat material

Relaterade nyheter