Gå direkt till innehåll
Stjärnöga Tropic Sun för tankarna till en citronglass på stranden.
Stjärnöga Tropic Sun för tankarna till en citronglass på stranden.

Pressmeddelande -

Tips på trevliga nyheter bland sommarblommorna 2020

Utbudet av sommarblommor är stort och svenska trädgårdsmästare erbjuder ett spännande och brett sortiment av olika växter. Det finns odlare i stora delar av Sverige så möjligheten att välja närodlat är god. Här har vi samlat lite tips på bra nyare sorter att inspireras av.

Petunia Sky-familjen har fått utökning

Sky-Serien föddes för fem år sedan. Först ut var Night Sky, som har himmelsblå blommor med vita fläckar och ett kraftigt och robust växtsätt. Det är fortfarande seriens storsäljare som charmar alla med sina underbara blommor.

Med tiden har fler och fler sorter tillkommit i serien. Alla i olika härliga färger och med de karaktäristiska vita färgskiftningarna. Nummer två var Baby Doll som växer mer kompakt och lite mjukare och med lite tunnare och lite fladdriga rosa-vita blommor. Därefter vinröd-vita Lightning Sky som något av ett mellanting av de båda, och starkväxande Glacier Sky i purpur med vita inslag.

Nu är det dags för ytterligare två familjemedlemmar.

Lavender Sky, ljust lavendelblå och precis som de övriga petuniorna i Skyfamiljen har den vackra vita punkter på blombladen, likt stjärnor. Medelstarkt växtsätt. En klar favorit och perfekt för alla som uppskattar milda toner.

Royal Sky, cerisefärgade blommor, också något svagare växtsätt än Night Sky. Lyser upp fint tillsammans med gröna växter i rabatten.

Petchoany korsning

En annan spännande nyhet är Petchoa BeautiCal. Det är en nyare korsning mellan petunia och småpetunia, därav namnet Pet- som i Petunia och -choa som i Calibrachoa. Resultatet påminner om hängpetunia men färgerna är dova och med vintagekänsla. Sorterna har underbara blommor likt petunia och underbara färger som småpetuniorna. Här är fyra härliga färger från Hörnhems French Vanilla, Sunray Pink, Caramel Yellow eller Premium Cinnamon.

Eftersom de tål regn och rusk och har en stor blomma i lite udda färger så är de välkomna nyheter. Inte så klibbiga blommor som vanlig petunia vilket också gör att det är lättare att putsa om man vill det. Håller sig fin hela sommaren.

Pelargoner

De bästa pelargonerna för utomhusplantering i Sverige är de så kallade hängzonalpelargonsorterna (också kallade interspecifika sorter). Det är korsningar mellan zonale- och hängpelargoner, vilket resulterat i sorter som växer fint och breder ut sig, är vind och regntåliga och har enkla blommor som är självrensande. Bra sorter finns i Caliente- och Marcada-Serien. 

Redan förra året kom mindre mängder av den vita sorten Marcada White och i år är volymerna större. Lyser upp redan på långt håll och blir en favorit! Serien har även sorter i ljusrosa, ceriserosa och rött.

En annan favorit är Pelargonium x hortorum ’Red Explosion’. Den är självrensande och håller igång sin blomning hela sommaren. Helt lysande röd färg gör att den verkligen syns men skriker inte på något sätt. Mycket bra tålighet för väder och vind.

De interspecifika sorterna är perfekta för balkonglådan och i utomhuskrukan!

En annan ljuvlig sort är Classic Dolce Vita. Underbar färg i ljuvlig aprikosrosa nyans. Blommar rikt och är tålig ute även om sommarvädret bjuder på regn och rusk.

Har du inte provat Årets Pelargon Tango Deep Rose With Eye är det också ett hett tips. En ljuvlig nästan självlysande blomma som blommar oförtröttligt. Fin i uterum och på inglasade balkonger.

Fylldblommande småpetunia, Calibrachoa

Fylldblommande småpetunia finns nu i ett allt större färgspektrum. 

Ny för i år är Sweet Love. På håll ser det nästan ut som nejlikor med sin vita kant runt alla kronblad. Man får ett mer arbetat intryck, även om man bara skulle använda denna i en ampel eller urna.

En annan fin nyhet är Mini Famous Neo Double Orange, en härlig småpetunia i varma toner, med tidig blomning och stora blommor.

Småpetunia passar den som vill ha en lättskött trädgård då de inte behöver rensas. Hållbarheten är bra och växtsättet kompakt.

Batat, Ipomoea batatas Solar Power


Det är spännande med växter som helt plötsligt går att använda på ett nytt sätt som denna välkända typ som helt plötsligt kan klättra i bågar och på ställningar samtidigt som den kan användas för hängande planteringar från balkonglådor, broräcken, amplar eller i höga urnor. Fräsigt att blanda med någon blommande planta som blomman för dagen eller lejongapsranka.

Salvia

Salvia Mysty - Too Blue to be True är den slogan som har använts för att beskriva sorten. Vacker blå färg på korta blomspiror och en blomning som håller i sig gör att man kan lita på att den är fin hela sommaren. Fin att kombinera med andra utplanteringsväxter. Den blir lite lägre än föregångaren Mystic men är lika duktig i planteringar.

En annan favorit i salviasortimenet är Salvia Salgoon. Sorten är en favorit även hos våra bin och humlor då den doftar gott och är rik på nektar. Salvia Salgoon är populär i offentliga planeringar tack vare sitt robusta växtsätt, intensivt mörklila blomning och inte minst för dess förmåga att locka till sig pollinerare av alla de slag.

Dahlia x pinata Dalaya-Serien Dalaya Aruna


Dahlior har formligen exploderat i popularitet de senaste året och här är en färgstark nyhet. Redan förra året berättade vi att i en sortprovning som gjordes hos Sweed utanför Ängelholm i Skåne mottog den nya dahliasorten Dark Dalaya Amba många lovord från besökarna. Sorten har även vunnit pris för sin fina kombination av blom- och bladfärg. Blommorna har en vackert röd färg och de framhävs vackert mot det mörka bladverket. Rekommenderas!

Stjärnöga, Osteospermum

Två nya sorter som vi har bekantat oss med är:

Tropic Sun, en underbar stjärnöga i ljuvlig gul pastellton med lilavitt öga. För tankarna till en citronglass på stranden. En förtjusande sort för poolträdgårdar och andra ställen där man vill skapa sommarkänsla. 

Purple Sun, en färgstark nyhet för alla som tycker om intensiva växter. Sorten har orangelila blommor som nästan går i neonfärg. En perfekt färgklick på balkongen eller på uteplatsen. Passar i den urbana planteringen och gör sig bra mot smutsig betong och graffiti.

Stjärnöga trivs i soliga och varma lägen i väldränerad och näringsrik jord. Stjärnöga blommar rikt långt in på sensommaren, och tål till och med lätt frost.

Skötsel

Generellt för de allra flesta sommarblommor gäller att de trivs bäst när de placeras i sol till lätt skugga. Sommarblommor vill växa i rejäla planteringskärl där rötterna får plats att utveckla sig. Riktmärket för balkonglådor är att de ska vara minst 20 x 20 cm.

Välj alltid en jord av hög kvalitet. Blanda i långtidsverkande näring eller vattna med svag näringslösning under hela växtsäsongen. Håll jorden lätt fuktig och vattna inte på redan våt jord. Sörj för god dränering genom att lägga krukkross eller lekakulor i botten av planteringskärlet samt förvissa dig om att det finns hål i botten. Fat under krukorna vid torr väderlek, och fat bort vid flerdagsregn! Växter som placeras i blåsiga lägen torkar ut snabbt. 

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll