Gå direkt till innehåll
Att pyssla med växter och ägna sig åt trädgårdsarbete är bra för humöret, har en avstressande effekt och kan till och med få människor att känna sig mindre ensamma.
Att pyssla med växter och ägna sig åt trädgårdsarbete är bra för humöret, har en avstressande effekt och kan till och med få människor att känna sig mindre ensamma.

Pressmeddelande -

​Gör något positivt av din tid hemma!

Det är en mycket speciell tid vi befinner oss i. Vi översköljs av nyheter och information om covid-19 och vi gör vårt bästa för att ta till oss och bearbeta all ny kunskap. Vi försöker att anpassa oss till rådande situation och ibland är det både fysiskt och psykiskt påfrestande. Blomsterfrämjandet hoppas kunna erbjuda lite avkoppling och glädje mitt i allt, för vi vet att växter är som livsmedel för själen.

Att pyssla med växter och ägna sig åt trädgårdsarbete är bra för humöret, har en avstressande effekt och kan till och med få människor att känna sig mindre ensamma. Att hålla på med växter är dessutom fortfarande ett alternativ, även i karantän och med social distansering. För många som är tvingade att stanna hemma kan trädgården, balkongen och uteplatsen bli räddningen. För vissa blir det dessutom allra första gången som de planterar en blomma, sår ett frö eller skördar sina egenodlade favoritgrönsaker.

En växt som passar utmärkt både för erfarna och nybörjare är pelargoner. De är lättskötta samtidigt som de bjuder på massor av blommor och härlig sommarkänsla. Rejäla krukor eller planteringskärl, regelbunden vattning, gott om näring och tillräckligt med ljus är allt de behöver. Här bjuder vi på några enkla skötselråd.

Timing

Det börjar dyka upp pelargoner i affärerna redan nu och de går utmärkt att köpa och ta med sig hem. Att plantera ut dem redan nu fungerar dock inte! Det beror naturligtvis lite på var i Sverige man bor, men först i mitten av maj eller när risken för nattfrost är över är det en bra tid att plantera ut pelargonerna. Fram till dess trivs de bra i inglasade frostfria utrymmen eller inne på fönsterbrädan.

I väntan på att få komma ut i  trädgården trivs pelargoner fint på fönsterbänken och i inglasade frostfria utrymmen. 

Placering

Eftersom pelargoner ursprungligen kommer från Sydafrika älskar de sol och värme. Ju fler soltimmar de får, desto fler blommor bjuder de på. De flesta sorter fungerar även i halvskugga till skugga, men blommar då inte lika rikligt. Ett vindskyddat läge är att föredra och planteras pelargonen i en rabatt bör den vara väldränerad.

Vid samplantering av pelargoner tänk på att inte plantera dem för tätt, pelargoner vill ha ljus och växer med tiden, så låt det vara lite luft runt dem.

Fylldblommiga pelargoner trivs i regel bäst skyddade från regn, medan enkelblommande sorter även fungerar en blöt sommar.

Planteringskärl

Pelargoner som kommer från affären eller som övervintrat inomhus och som flyttas ut kan behöva planteras om. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Ju större kärl desto bättre för rötterna och desto mindre behöver du vattna. Dessutom blommar en pelargon med ett välutvecklat rotsystem bättre än en planta som har för litet utrymme.

När det gäller balkonglådor är riktmärket att de bör vara minst 20 x 20 cm. Plantera pelargonerna med ca 20 cm mellanrum.

Vatten

Varma soliga dagar trivs pelargonerna som bäst och då är det viktigt att vattna dem ordentligt. Pelargoner som står torrt och soligt mår bra av att vattnas varje dag. Allra bäst är det att vattna dem på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt.

Många tror att pelargoner klarar torka väldigt bra och det gör de också, men de utvecklas inte alls lika väl som när de vattnas regelbundet. Några dagar utan vatten klarar dock alla pelargoner galant och pelargoner ska alltid vattnas först när jorden hunnit torka upp.

Regniga perioder under sommaren kan det bli onödigt blött för pelargoner. Ta då bort faten under krukorna, så att inte överskottsvatten blir stående, utan kan rinna undan.

Visdomsord från en trädgårdsmästare: Man kan vattna ihjäl sina pelargoner, men knappast torka ihjäl dem!

Pelargoner ska vattnas regelbundet, speciellt när det är varmt och soligt, men aldrig innan jorden hunnit torka upp. 

Näring

Det är viktigt att du tillför näring i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Det enklaste sättet att tillföra näring är att regelbundet vattna med en svag näringslösning.

Ett alternativ är att blanda i långtidsverkande gödselmedel i jorden. Det löses ut efter hand och allt du behöver göra är att vattna. Ett dilemma är bara att veta hur länge näringen räcker. Gula blad och dålig blomning är tecken på att näringen i jorden har tagit slut!

Pelargoner behöver näring för att utvecklas väl!

Skötsel

Putsa pelargonerna efter hand så ser de fräschare ut och dessutom stimuleras utvecklingen av nya knoppar. Skaka också gärna bort de kronblad som trillar ner på underliggande blad. Vid regnigt och fuktigt väder kan annars kronbladen fastna på bladen och ge fläckar som orsakas av gråmögel.

Genom att putsa pelargonerna så ser de fräschare ut och dessutom stimuleras utvecklingen av nya knoppar.

Övervintring

När sommaren lider mot sitt slut och det är risk för nattfrost är det dags att plocka in de pelargoner som stått ute och som ska övervintras. Det florerar en hel del information om hur detta ska göras, men det som helt styr är tillgången av ljus. Finns det möjlighet att placera pelargonerna ljust, tex i ett isolerat uterum eller på en inglasad balkong kan de mycket väl blomma hela vintern igenom.

Bästa sättet att övervintra sina pelargoner är därför att placera dem på en så ljus och sval plats som möjligt. Hur mycket vatten pelargonen behöver styrs av temperaturen, står pelargonen svalt räcker det med ytterst lite vatten medan en varm placering kräver mer vatten. Pelargoner ska aldrig vattnas innan jorden har hunnit torka upp.

Tidigt på våren, när ljuset är på väg tillbaka, kan det många gånger vara läge att putsa pelargonerna samt beskära dem OM det behövs. Pelargoner som är skräpiga eller rangliga beskärs med fördel. Även den som föredrar kompakta plantor gör klokt i att beskära plantorna rejält. Är plantorna däremot fina finns ingen anledning att beskära dem eftersom det förlänger tiden tills de börjar blomma igen.

Det står ofta att pelargoner ska planteras om på vårvintern, men det behövs bara om pelargonen ser trött ut och rotsystemet fyller ut krukan. Välj då en krukväxtjord av hög kvalité. Därefter är det dags att börja vattna med svag näringslösning igen.

Pelargoner som står ljust och svalt i tex ett uterum kan även blomma under vinterhalvåret. Dock kanske inte så rikligt som på den här bilden, som är tagen på våren!


Pelargonium for Europe

Pelargonium for Europe är ett marknadsföringsinitiativ som grundades av de europeiska pelargonförädlarna Dümmen Orange, Elsner PAC, Florensis / P. van der Haak Handelskwekerij, Geranien Endisch, Selecta one och Syngenta Flowers.

Blomsterfrämjandet ansvarar för Pelargonium for Europes aktiviteter i Sverige.

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll