Gå direkt till innehåll
Pelargoner fungerar också utmärkt i rabatten. Foto: Pelargonium for Europe
Pelargoner fungerar också utmärkt i rabatten. Foto: Pelargonium for Europe

Pressmeddelande -

Pelargoner - inte bara i kruka

Se till att jorden är lucker så att rötterna trivs och frodas. Foto: Pelargoner for Europe

Flerfärgade pelargonblommor skapar ett härligt blickfång. Foto: Pelargoner for Europe

Färgkick i rabatten! Foto: Pelargoner for Europe

Plantera dina pelargoner i ett soligt läge! Foto: Pelargoner for Europe

Sätt pelargonerna med ett avstånd på 30 cm, de kan breda ut sig rejält när rötterna får fritt spelrum i rabatten. Foto Pelargonium for Europe. 


Pelargoner - inte bara i kruka!

Pelargoner är en riktig sommarfavorit som bjuder på ett överdåd av blommor och vackra blad hela sommaren. Vi planterar dem i lådor, krukor och amplar som förvandlar våra trädgårdar, balkonger, uterum och terrasser till blommande oaser. Men pelargoner är inte bara fina i krukor utan även i rabatter som kan förvandlas till färgglada blomstermattor. Experterna på Pelargonium for Europe berättar vad vi ska tänka på när vi använder pelargonerna som utplanteringsväxter.

Plantering

Oavsett om du planterar pelargoner i en balkonglåda, kruka, ampel eller i en rabatt är kraven för att få våra sydafrikanska vänner att trivas desamma. Ljus, näring, värme och utrymme för rötterna att breda ut sig. Välj en solig plats för din pelargonrabatt. Ju mer ljus dina blommor får desto frodiga blir plantorna. Vänta att plantera ut tills frostrisken är över där du bor. Se till att jorden är lucker och blanda gärna ner kompost vid planteringen. Håll ett avstånd på cirka 30-40 centimeter eftersom pelargoner växer snabbt och buskigt.

Lämpliga sorter

Pelargoner som växer upprätt är idealiska som rabattväxter. Pelargoner med små, enkla blommor klarar sig i allmänhet sämre i regnigt och blåsigt sommarväder än de med stora fyllda blommor. Av alla pelargoner är zonalpelargonerna de med störst variation med ett färgspektrum i många olika nyanser. Från vitaste vitt till rosa, lila, violett och till lax, orange och gult. Dessutom finns det ett stort antal nyanser av rött, från klarrött till nästan svart och vinrött men även tvåfärgade eller mönstrade varianter med vackra färgövergångar, ränder eller fläckar. Blommorna kan vara enkla, fyllda, stora, medelstora eller små. Även utseendet på pelargonbladen varierar mycket. Från långa och smala till breda och runda, flikiga eller hjärtformade. Tänk vilka oändliga variationer du kan skapa med pelargoner i rabatten!

Skötsel

Pelargoner som planteras i rabatten behöver inte vattnas lika ofta som sina kompisar i kruka. Har du bra trädgårdsjord och blandar upp med lite kompost vid plantering klarar de sig fint men är man osäker på jordkvalitén kan man gödsla lite när man planterar eller vattna med blomsternäring några gånger i månaden. Ta bort överblommade stänglar genom att bryta av dem vid basen. Låt inga kronblad ligga kvar på bladen eftersom det vid minsta fuktighet bildas gråmögelsvamp och det blir en död fläck på bladet.

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Presskontakt

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll