Pressmeddelande -
Årets pelargon 2022 är Calliope L `Soft Coral`
Med vackert korallfärgade blommor som är 50% större än en normal zonalepelargon och med sitt storvuxna, runda och buskiga växtsätt vann Calliope L `Soft Coral` juryns hjärtan. Foto: Linda Lomelino
Foto: Linda Lomelino
Foto: Linda Lomelino
Foto: Linda Lomelino
Foto: Linda Lomelino
Foto: Linda Lomelino
Foto: Linda Lomelino
Foto: Linda Lomelino
Foto: Linda Lomelino
Årets pelargon är ingen blyg viol. Tvärtom. Årets hedersutnämnande går till en pelargon som med sin storlek, explosivitet och sitt formspråk onekligen tar för sig.
Med vackert korallfärgade blommor som är 50% större än en normal zonalepelargon och med sitt storvuxna, runda och buskiga växtsätt vann Calliope L `Soft Coral` juryns hjärtan.
I juryn 2022 sitter Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representant för 30 trädgårdsmästare i 35 trädgårdar, Jesper Frandsen från Syngenta, företrädare för förädlarledet, Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård som representant för den svenska odlarkåren LRF Trädgård och Lotta Ahlvar, trendkännare med lång erfarenhet från mode- och inredningsbranschen.
JURYNS MOTIVERING:
Våra hårdgjorda utemiljöer blir till ytan allt större.
Stora sittplatser för samvaro, poolområden för relax och vidsträckta utekök för gemenskap lockar på många håll.
Kärlen, där växterna ska prunka och ståta, blir i paritet större och kräver därför ett växtmaterial, som med färgglada blommor och frodig grönska skapar en härlig upplevelse.
Årets hedersbetygelse går till en Pelargon, som med sin storlek, explosivitet och sitt formspråk onekligen tar för sig. Samtidigt går den hand i hand med
utelivstrenden och positionerar sig som en levande inredningsdetalj utomhus.
I den rena Nordiska stilens eller i den traditionella Röda Stugans sfär
- var du än lyfter fram Årets Pelargon passar den in och väcker uppseende.
Med sitt synnerligen stora, buskiga, välformade och klotrunda växtsätt bildar
Calliope L 'Soft Coral' charmigt stora buskar.
Där allt blir större, blir Calliope L 'Soft Coral' kronan på verket.
Arvidssons i Fjärås är en svensk odlare som drivit `Soft Coral` under några år och som tror att årets pelargon har stor möjlighet att bli en ny klassiker.
- `Soft Coral` är som en modern Mårbacka! Blommorna är fantastiskt vackra i både ton och form och växtsättet är mycket fint där korsningen med bland annat en hängpelargon avslöjas på ett fint sätt genom det fylliga växtsättet som tar för sig i krukan, menar Maria Lundgren.
`Soft Coral´ passar på såväl uteplatsen som i köksfönstret och kommer samspela fint med sin ljust korallfärgade ton som trendar i trädgården tillsammans med aprikos och korallfärgade dahlior, lejongap, flox och jätteeterneller.
Årets pelargon genom åren
För att synliggöra mångfalden hos pelargonsläktet utses varje år en pelargon eller en sortgrupp av pelargoner till hedersbetygelsen Årets Pelargon. För att få utmärkelsen ska det vara en frisk och livskraftig pelargon med ett stort skönhetsvärde. Dessutom ska sorten visa ett annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos pelargoner. Förra årets pelargon 2021 ´Astrid`och året dessförinnan var det `Tango Deep Rose With Eye.` Läs mer om årets pelargon på www.aretspelargon.se.
Pelargonens Historia
Pelargonen, Pelargonium x hortorum, härstammar från södra Afrikas slättland där den växer i buskageliknande former med tjocka, vattenfyllda stammar, som fungerar som reservoarer vid torka. Starkt solljus, värme och torr luft är bidragande orsaker till att den trivs bra just där. Den tillhör näveväxterna.
Pelargos kommer från grekiskan och ordet betyder ”stork” vilket syftar till pelargonens frökapsel. Frökapseln är lång och spetsig och liknar storkens näbb.
Pelargonen kom till Sverige på 1800-talet och blev snabbt en älskad blomma i hemmen. Den förknippas gärna med inredning från samma tidsepok, både i koja och på slott. Idag finns det tusentals korsningar av pelargoner på marknaden och det är bara att välja och vraka.
Skötsel
‘Soft Coral’ trivs både inne på fönsterbrädan och utomhus, till exempel i entrékrukan, balkonglådan eller planterad i rabatten. Fram tills dess att vädret är milt och nätterna frostfria ska sorten vara inne på fönsterbrädan, i uterummet eller på annan frostfri och ljus plats.
För att lyckas gör så här:
- När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Titta på rötterna och se hur de ser ut. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att näring tillförs i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Det enklaste är att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.
- Vattna regelbundet, men låt alltid jorden torka upp något mellan vattningarna. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Pelargoner klarar torka väldigt bra, men de utvecklas inte lika väl som när de vattnas regelbundet.
- Pelargoner älskar ljus och vill stå ljust och luftigt. Om du gör en samplantering av flera pelargoner eller planterar pelargoner tillsammans med andra växter – tänk på att inte plantera växterna för tätt. De växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början. Placera alltid pelargoner i ett ljust läge!
- Var flitig med att nypa bort vissna blommor, helst innan de sätter frö även om fröställningen i sig är en både vacker och lustig dekoration – den ser ut som en storknäbb. Pelargos betyder just storknäbb.
Relaterade länkar
Ämnen
Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.
Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.