Gå direkt till innehåll
Johan Munter på Floristkompaniet delar med sig av sina bästa julstjärnetips.  Foto: James Johansson
Johan Munter på Floristkompaniet delar med sig av sina bästa julstjärnetips. Foto: James Johansson

Pressmeddelande -

Mästerflorist Johan Munters bästa tips inför jul

Johan Munter på Floristkompaniet i Stockholm är känd från TV4 Nyhetsmorgon för sina fantastiska arrangemang och sin gedigna kunskap om växter. Han har ett säkert öga för estetik samtidigt som han är otroligt pedagogisk och duktig på att lära ut. Här kommer Johans bästa tips med julstjärnor.


Johan Munter på Floristkompaniet har helst sina julstjärnor i kruka men skapar också fantastiska kreationer med julstjärnor som snittblommor. Johan lärde känna julstjärnan redan som 3-åring så för honom är det en blomma som har varit med under största delen av livet. Foto: James Johansson

Låt julstjärnan stå som den är i en klassisk kruka

Johan tycker egentligen att julstjärnan är allra vackrast som krukväxt. Ta gärna upp färgen på julstjärnorna i krukan eller lek med kontraster. En röd stjärna i en röd kruka, en guldfärgad kruka tillsammans med guldiga pynt eller varför inte en julgransgrön kruka? Välj en kruka som passar din inredning och dina egna preferenser.


En färgstark hylla med olika klassiskt röda julstjärnor. Foto: James Johansson

Julstjärnan i en grupp

Medan många håller sig till traditionsenligt pynt till jul tycker Johan personligen om att variera sina blomsterarrangemang. Vissa jular har han massor av julstjärnor, andra jular nästan inga alls. 


Ett stämningsfullt och nästan sakralt sätt att arbeta med masseffekt är om du har ett litet bord som kan undvaras. Placera julstjärnor tätt på bordet och placera några stearinljus i matchande färger, det blir mycket stämningsfullt. Foto: James Johansson


Eller ställ en grupp på buffébordet. Några vackra bär, granatäpplen eller apelsinskivor blir pricken över i. Foto: James Johansson

Julstjärnan som snittblomma

Att använda julstjärnan som snittblomma ger oanade möjligheter. Den är fin som bas i en stor buskig bukett med grönt och andra blommor, men också väldigt vacker helt för sig själv. I en vas som bygger på höjden kommer den verkligen till sin rätt och är en perfekt installation för de som har höga fönster eller gott om plats. 


För att minska blödningen när du använder julstjärnor som snittblommor är det bra att doppa snittytan en stund i varmt vatten direkt efter att du har skurit av den. Foto: James Johansson

Krans av stjärnor

Kransar har fullständigt exploderat i popularitet de senaste åren. En krans av julstjärnor är otroligt enkel att göra och kräver egentligen inget expertkunnande alls. Julstjärnor är tacksamma att använda eftersom de ger mycket volym. I den här kransen har Johan använt sig av en form fylld med stickmassa. Därtill behövs ett antal buskiga julstjärnor. Hur många julstjärnor du behöver beror på kransens storlek. Stickmassan vattnas så att den blir mättad. Skär av sticklingar från julstjärnorna och placera i kransen. De gröna bladen kan också användas. Doppa gärna snittytan en kort stund i varmt vatten, eftersom det minskar blödningarna.

En krans som hängs upp på väggen håller ca 5 dagar. Placerar du kransen på bordet kan du lättare vattna den och öka hållbarheten. En julstjärna kan hålla flera veckor som snittblomma. Foto: James Johansson

Julstjärnan på en kvist eller i en julgran

Johan tipsar om att använda julstjärnorna som dekoration i julgranen eller på en gren. Att hänga små vaser i julgranen och placera julstjärnor i blir garanterat en succé. I advent är det också fint att ta in en gren eller en kvist och placera julstjärnor i den.

Stjärna i stjärna

Ett roligt pysseltips för den som tycker om att klippa och fixa. Ta en pappersstjärna och klipp ut en del ur dess mitt. Veckla ut stjärnan och placera en lite julstjärna i dess mitt. Den del som du klippt bort från pappersstjärnan veckla upp, limma ihop och hänga i granen.

Stjärna i stjärna gifter sig fint! Foto: James Johansson

Våga annat än rött

Johan berättar att det finns oerhört många olika julstjärnor i flera nyanser av gult, rosa, aprikos, kanel, vitt och inte minst flerfärgade. Han tycker att de är värda att prova och tipsar den som inte hittar sina favoriter att be butiken att ta hem dem. 

Änglaspel

En trevlig och mycket julig installation är att placera ett änglaspel tillsammans med sina julstjärnor. 


Charmigt änglaspel i ett hav av julstjärnor. 
Foto: James Johansson

Njut av den lilla pluggplantan

Det tar lång tid för trädgårdsmästarna att odla fram julstjärnor. Genom att försiktigt skölja bort jorden från julstjärnans fötter exponeras den lilla pluggplantan som utgör grunden för den växt som vi ser idag.


Julstjärnans rötter är också vackra. I en glaskruka syns de väl. Foto: James Johansson


Lär dig mer

Fler tips, ideér och högupplösta bilder för gratis nerladdning hittar du på Stars for Europes nya hemsida https://julstjarna.info/

Har du frågor eller vill veta mer är du mer än välkommen att kontakta projektledarna Malin Hidesäter och Erika Wallin.


Johan Munter på Floristkompaniet tillsammans med Erika Wallin och Malin Hidesäter på Blomsterfrämjandet. Foto: James Johansson


Stars for Europe

Stars for Europe (SfE) är ett marknadsföringsinitiativ grundat av de europeiska julstjärneförädlarna Dümmen Orange, Selecta One, Beekenkamp Plants och Syngenta Flowers. Initiativet inleddes under 2000 med målet att främja och säkra långsiktig försäljning av julstjärnor i Europa. Från 2021-2024 stöds Stars for Europe av EU-programmet Stars Unite Europe i sju länder: Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Polen, Spanien och Sverige.

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll