Gå direkt till innehåll
Krukväxter ger sundare inomhusmiljö

Pressmeddelande -

Krukväxter ger sundare inomhusmiljö

Efter den härliga sommaren och varma hösten börjar vi nu spendera allt mer tid inomhus. Vi sover, jobbar och umgås till stor del inomhus och det är därför viktigt att se till att inomhusmiljön blir så trevlig och hälsosam som möjligt.

Ett enkelt sätt att förbättra inomhusmiljön är att använda krukväxter. Både blommande och gröna krukväxter tillför luften det syre som vi så väl behöver samtidigt som de gör inomhusmiljön mjukare och mer estetiskt tilltalande. Alla växter tillför luften syre genom fotosyntesen, så det är bara att välja den krukväxt man själv tycker bäst om.

En annan fördel med krukväxter är att de genom fotosyntesen också tillför luften fuktighet. Genom sin luftfuktande förmåga förbättrar de luftkvalitén inomhus, vilket är speciellt viktigt under vinterhalvåret när många inomhusmiljöer är torra.

Förutom att krukväxter tillför syre och fuktighet till luften kan de även ta upp skadliga ämnen som finns i våra hem. Hortonom Maj-Lis Pettersson förklarar:

-Amerikanska rymdflygstyrelsen, NASA, har visat i vetenskapliga undersökningar att vanliga krukväxter kan rena inomhusluften. Den första upptäckten gjordes 1980 då man kunde visa att vissa växter kunde ta bort formaldehyd från luften i slutna rum. Fortsatta studier har visat att även vissa vanliga krukväxter har förmåga att minska halterna av t.ex. aceton, ammoniak, bensen, toluen och xylen.

Formaldehyd finns i bl.a. färgämnen, gardiner, golvmaterial och strykfria kläder. Till krukväxter som har förmåga att minska halten formaldehyd hör t.ex. spjutbräken (Nephrolepis exaltata), krysantemum, gerbera, doftdracena (Dracaena fragrans ’Janet Craig’), ormbunkar, fönsterfikus, benjaminfikus och murgröna.

Aceton finns i t.ex. nagellackborttagningsmedel, kosmetika och utandningsluft. Fredskallan är bra på att ta hand om bl.a. aceton.

Ammoniak finns t.ex. i produkter som används i fotolabb, i frisörsalongen, i skrivare och i olika rengöringsmedel. Bra på att minska halten av ammoniak är t.ex. buskpalm (Rhapis exelsa), rosenkalla (Anthurium Andraeanum-Gruppen), krysantemum, påfågelsblad (Calathea makoyana), Dendrobium sp. och tulpan.

Bensen finns i fibermaterial, klister, tapeter, tobaksrök och lösningsmedel. Bland annat murgröna, dracena, svärmors tunga och bergpalm (Chamaedorea elegans) har förmåga att minska halterna av bensen.

Xylen och toluen finns i kontorselektronik såsom dataskärmar och kopieringsmaskiner. Guldpalm (Dypsis lutescens) brudorkidé, prickblad och kantdracena (Dracaena marginata) har god förmåga att minska halterna av dessa ämnen.

Som du kan se av denna sammanställning så är det lämpligt att omge oss med flera olika krukväxter i våra hem och på våra arbetsplatser. Det finns nämligen inte en växt som har förmåga att minska halterna av alla otjänliga ämnen som kan finnas inomhus.

Maj-Lis påpekar också att eftersom NASA’s undersökningar gjordes för många år sedan är det mycket troligt att en del av nämnda ämnen är borttagna och ersatta av andra ämnen i olika produkter. Det är också troligt att inte alla av de krukväxter som används idag var med i försöken, varför det också kan finnas många fler växter med luftrenande förmåga än vad som framgått i försöken.

Så för att vara på de säkra sidan är det en god i idé att satsa på flera olika krukväxter i inomhusmiljöer. I sovrummet för att få bättre luftkvalité, i köksfönstret för att det ger positiv energi, bredvid datorn, TV-n och skrivaren för att ta hand om skadliga ämnen och inte minst i barnens rum där god luftkvalitet är viktigast av allt. 

Källa: Wolverton, B. C. 1997. Renare luft med växter. 50 rumsväxter som ger friskare inomhusmiljö. Wahlströms.


Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll