Gå direkt till innehåll
Vira har gjort sin arbetsplats hemma till en liten oas.
Vira har gjort sin arbetsplats hemma till en liten oas.

Pressmeddelande -

Gör livet hemma lite grönare och skönare!

Gör livet hemma lite grönare och skönare!

Precis när vi trodde att vi skulle kunna leva ett friare liv igen duggar nya restriktioner tätt. Att spendera betydligt mer tid hemma genom att exempelvis arbeta hemifrån är kanske något som vi helt enkelt måste vänja oss vid i perioder. Då är det viktigt att vi skapar en atmosfär där vi trivs. Ett enkelt sätt att göra hemmet mer levande och mysigt är att tillsätta gröna bladväxter. Komplettera dina möbler och textilier med olika gröna nyanser på växterna och blanda höjder och bladformer. Mixa exempelvis ormbunkarnas avlånga och flikiga blad med monsterans stora rundade och någon pilea med mindre blad. Ett annat stort plus att omge sig med gröna växter är att de tillför syre genom fotosyntesen men också fukt vilket är toppen för torr hud. Det vattnet vi vattnar med avdunstar nämligen med 90% vilket gör luften fuktigare. Man har också kunnat visa att växter renar luften från skadliga ämnen som formaldehyd, benzen och trikloretylen. Vill du främja miljön ytterligare, köp krukväxter som är odlade i Sverige och håll utkik efter märkningen "Från Sverige" som garanterar att växten är odlad, skördad eller hanterad, förpackad och kontrollerad i Sverige.


Bildtext: Vira jobbar som dansare och pluggar, nu i covidtider spenderar hon mycket tid hemma.

Så här lyckas du med dina gröna växter:

Många gröna växter trivs i ljusa lägen men undvik gassande solljus.

Spraya bladen några gånger i månaden och vattna en gång i veckan.

Plantera om dina gröna växter en gång per år och ge gärna växtnäring några gånger per månad från vår till höst.

Bildtext:

Vira har förvandlat sin lägenhet till en liten oas mitt i stan där alla ytor fått nytt liv genom växterna. Nu trivs hon så mycket bättre och det känns lättare att jobba hemifrån.



Skötselråd för de växter som Vira inredde med hemma:

Monstera

Monstera kan stå en bit in i rummet men även i ljusa fönster bara inte i skarp sol. Trivs i temperaturer kring 18-20°C året om.

Näringsvattna en gång i veckan med normal dos kalkfri näring från april till september. 

Paraplyaralia Schefflera arboricola

Paraplyaralia trivs i fönster mot öster eller väster, undvik direkt sol. Vill ha normal rumstemperatur året om.

Låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna och tillsätt halv dos näring i vattnet en gång per vecka från april till oktober. Trivs med hög luftfuktighet. 

Palmaralia Schefflera actinophylla:

Palmaralia trivs i fönster mot öster eller väster, undvik direkt sol. Vill ha normal rumstemperatur året om.

Låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna och tillsätt halv dos näring i vattnet en gång per vecka från april till oktober. Trivs med hög luftfuktighet. 

Ormbunkar

Det finns många olika sorters ormbunkar med olika behov. De flesta behöver vattnas regelbundet och får inte torka ut. Tillsätt näring i vatten varje vecka från vår till höst.

Ampellilja Chlorophytum

Trivs bäst på en halvskuggig till ljus plats. Skarp sol gör att bladen bleks, medan en mörk placering gör att de blir helt gröna. Rumstemperatur året om, dvs. 18 - 20°C är den bästa temperaturen för ampelliljan.

Vattnas rikligt men får torka upp däremellan. Näring ges i vattnet en gång i veckan från mars till oktober, under övrig tid behövs ingen näring. Om stänglarna med småplantor är för många, långa eller fula kan de klippas bort. Omplantering bör göras varje år. Torr luft och ojämn vattning ger torra bladspetsar, dessutom kan växten angripas av spinn och sköldlöss om det är för torrt i luften.

Peperomia

Växten trivs bäst på en ljus växtplats, men ska skyddas mot den starkaste solen. För stark sol gör att bladen blir bleka. Peperomia växer dock också bra där ljustillgången är mindre bra. Trivs i normal rumstemperatur, vintertid är 18-20 grader bäst.

Växten vattnas rikligt vid varje vattning och tillåts torka upp däremellan, särkilt viktigt är detta vintertid. Krukväxtnäring ges ungefär varannan vecka från vår till höst. Omplanteras på våren i krukväxtjord med sand i.

Cissus Ellen Danica

Cissus vill stå i ljusa fönster utan att starkt solljus kan nå plantan. Trivs i normal rumstemperatur sommartid och kan stå lite svalare, 16-18°C, vintertid.
Försök vattna jämnt så att jorden hålls lätt fuktig utan att bli för blöt. Tillsätt näring i vattnet en gång per vecka från april till september. 

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll