Gå direkt till innehåll
6 enkla pysseltips med hyacinter för vackra blomsterarrangemang

Pressmeddelande -

6 enkla pysseltips med hyacinter för vackra blomsterarrangemang

Här är tips på 6 fina och enkla blomsteruppsättningar som du kan göra själv med hyacinter! Extra mysigt att samla familj och vänner och adventspyssla tillsammans. Till varje tips finns minst 1 bild.

1. I glas


Du behöver:

glasvaser

hyacinter

Det finns vaser som är anpassade speciellt för hyacinter, så kallade hyacintvaser. Men många andra vaser och även glas fungerar också bra att använda till hyacinter. Det viktiga är att de inte är för vida upptill. Champagneglas brukar till exempel passa ypperligt.

Gör så här:

Ta upp hyacinterna ur plastkrukorna som de levereras i. Skaka försiktigt av jorden från rötterna. Skölj sedan bort resterande jord. Fyll hyacintvaserna med kallt vatten. Vattnet ska nå så högt att löken hålls torr men rötterna hamnar i vattnet.

Placera ut på önskad plats i hemmet! Ett par eller en grupp vaser tillsammans är extra tjusigt.

2. Samplantera i en vid kruka


Du behöver:

jord

hyacinter

en vid kruka

ljusslinga

Hyacinter är relativt små växter och de gör sig därför väldigt bra planterade tillsammans i grupp.

Gör så här:

Välj en kruka som inte är allt för djup. Grunda med jord. Ta upp hyacinterna ur plastkrukan som de levereras i och placera ut hyacinterna i krukan. Tryck ner hyacinterna lätt i jorden och fyll eventuellt på med mer jord. Täck jorden med mossa men låt lökarna synas. Om du tycker om att pynta kan du smycka mossan med tex kanelstänger, torkade apelsinskal, kottar eller som på bilden några hyacintblommor. En liten ljusslinga är också fint att lägga ovanpå.

3. Terrakottakruka på bordet




Du behöver:

terrakottakrukor

jord

mossa

hyacinter

Vanliga terrakottakrukor är alltid rätt!

Gör så här:

Börja med att hälla i jord i krukan. Ta därefter upp hyacinten ur dess plastkruka innan den placeras i terrakottakrukan. Fyll på med jord och avsluta med lite mossa. Väldigt enkelt, men så snyggt!

4. På bricka


Du behöver:

bricka

hyacinter

små krukor

Att placera några hyacinter på en bricka är både praktiskt och snyggt. Du skyddar underlaget mot väta samtidigt som installationen lätt kan flyttas runt i hemmet.

Gör så här:

Börja med att plocka upp hyacinterna från plastkrukorna som de har levererats i. Flytta därefter hyacinterna till valfria krukor som passar din smak och stil. Placera sedan ut krukorna på en bricka eller ett fat och vips har du ett vackert blickfång!

5. Vintage



Du behöver:

loppisfynd att plantera i

jord

hyacinter

Många är vi som har skåpen fyllda av loppisfynd, krukor och skålar. Botanisera bland det du redan har hemma och du hittar säkert något som fungerar som hyacintkruka.

Gör så här:

Kontrollera först om kärlet som du har tänkt att plantera i är tätt eller ej! Om det läcker behöver du ställa det på ett fat. Alternativt placera ett tätt kärl inne i ytterkrukan. Plocka därefter upp hyacinterna från sina plastkrukor. Fyll kärlet med jord och plantera därefter hyacinterna i krukan.

6. Samplantera


Du behöver:

zinkbalja

jord

hyacinter

andra växter som du tycker om

några kvistar

mossa

Hyacinter är fina för sig själva men passar också utmärkt i olika typer av julgrupper.

Gör så här:

Kontrollera först om kärlet som du har tänkt att plantera i är tätt eller ej! Om det läcker behöver du ställa det på ett fat. Alternativt plasta in eller placera ett tätt kärl inne i ytterkrukan. Plocka därefter upp hyacinterna och övriga växter från sina plastkrukor. Fyll kärlet med jord och plantera därefter växterna i krukan. Dekorera slutligen med mossa, barr och grenar.

När du handlar dina hyacinter tänk på:

Vissa älskar doften av utslagna hyacinter medan andra förknippar den med huvudvärk. För att hitta den hyacint som passar bäst har svenska odlare utvecklat doftkoder. Svenskodlade hyacinter är doftkods-märkta som berättar om doften hos den utslagna hyacinten är svag, medel eller fyllig. Det finns hyacinter med alltifrån intensiv doft till de som nästan inte doftar någonting alls. På senare år har det blivit populärt med sorter som doftar starkt.

Välj svenskodlade hyacinter

Det finns många duktiga trädgårdsmästare runt om i Sverige som driver hyacinter och genom att välja svenskodlade hyacinter hjälper du till att stödja svensk odling. Hyacinterna är av hög kvalitet och kortare transporter är positivt för växtens kvalité. Du känner igen de svenska hyacinterna på att de är märkta med ursprungsmärkningen Från Sverige.

Trädgårdsmästaren tipsar om hur du bäst sköter dina hyacinter

Björn Lagergren på Lagergrens Handelsträdgård i Lenhovda i Småland odlar hyacinter. Följ hans råd så kommer du att få njuta av dina hyacinter under hela advent.

1. Hyacinter i kruka bör vattnas sparsamt men regelbundet så att inte jorden torkar ut.

2. Undvik att vattna direkt på löken.

3. Ju svalare hyacinterna står desto längre håller de.

4. Långa hyacinter kan stöttas med en blompinne eller skäras av för att sättas som snitthyacint i vas.

Lycka till!

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden

Relaterat innehåll

Florist Sofie Danielsson Söhr delar med sig av sina bästa hyacinttips inför jul

Hyacinter - fakta, inspiration & skötselråd

Inför julen 2022 har svenska blomsterlöksodlare i samarbete med florist Sofie Danielsson Söhr tagit fram ett antal korta filmer för att sprida kunskap och inspiration om svenska hyacinter.

Karl Fredrik drar in doften av en god jul från svenskodlade hyacinter

Karl Fredriks bästa hyacinttips

Blomsterfrämjandet har besökt Karl Fredrik på hans gård på Österlen. Vi kommer i två inlägg att bjuda på inspiration från Karl Fredrik när det gäller hyacinter, Först ut är hyacinter till advent och jul, därefter kommer vårhyacinterna. Samma vackra växt, men beroende på årstid ger den helt olika uttryck. Karl Fredrik är lika förtjust i båda.

Upptäck hyacintens utveckling – ny film i fyra format av Christina Uhlin.

Skötsel och tips för hyacinter – från lök till blomma

Så får du hyacinterna att blomma längre! Plantera löken så att den syns ovanför jorden. Använd gärna ett lökglas med vatten, utan att löken rör vid det. Vattna sparsamt och ställ dem svalt för längre blomning. Om stängeln blir lång, använd den som snittblomma! Tänk på doftkoden – välj mellan svag, medel eller intensiv doft för rätt julstämning!