Gå direkt till innehåll
Vi gillar begonia

Pressmeddelande -

Vi gillar begonia

Odling av moderna begonior började på 1950-talet och allt sedan dess har begoniorna haft en självklar plats på fönsterbrädan och i övrig inredning. Det finns en enorm bredd i begonia-sortimentet med arter och sorter för alla tillfällen. De bjuder på vackra blad och underbar blomning.

Nu på höstkanten väljer vi arter och sorter av begonia som trivs inne och som bidrar till att göra hemmet mysigt och ombonat. Begonior är fina på fönsterbrädan på klassiskt maner som på mormors tid. De fungerar också ypperligt en bit in i rummet, kanske på skrivbordet eller köksbordet. Bladbegoniorna är perfekta inredningsdetaljer i minimalistiska och moderna hem. För att blomningen ska vara så länge som möjligt vill de ha en ljus växtplats. Placerade långt inne i rummet är det bra att hjälpa till med en växtlampa.

Eftersom begonior blommar så rikligt kan en klase med blommor brytas av och sättas i en kopp eller ett glas med vatten; det är ett enkelt sätt att piffa upp hemma och skapa stämning.

De vanligaste begoniorna som vi använder under hösten är:

Höstbegonia, Begonia x hiemalis

Den färgglada och rikblommande höstbegonian är den art som de flesta förknippar med begonia.  Ursprungligen är den vinterblommande, vilket hiemalis också betyder, men moderna sorter och odlingsteknik gör att blommande plantor kan odlas fram i stort sett när som helst på året. Höstbegonia finns i otroligt många färgnyanser, allt ifrån klart rosa, mustigt rött, klassiskt vitt till påskigt gult och muntert orange.

Höstbegonian är att betrakta som alternativ till en blombukett. Ställ den så du kan se den och njut av den så länge den är fin!

Julbegonia, Begonia x cheimantha

I advent och inför julen är det dags för julbegonia, Begonia x cheimantha, som skapar en härlig julstämning med sitt skira och vackra utseende. Ett fint sätt att exponera julbegonian på är att placera den i en glasskål klädd med mossa. 

Julbegonian är en av våra allra äldsta krukväxter och finns i handeln från oktober till december.

Allra bäst trivs julbegonian vid lite svalare temperaturer. Placera den därför gärna vid ett fönster och undvik varma elelement.

Rexbegonia, Begonia Rex Cultorum-Gruppen

Rexbegonian introducerades redan under 1860-talet i Sverige och gjorde då stor succé eftersom växtens svulstiga utseende passade dåtidens inredningsmode. Nu, 150 år senare, passar rexbegonian fortfarande bra till såväl mer avskalade som ombonade miljöer. Utmärkande för rexbegonian är dess vackra bladverk som alltid är utsökt mönstrade och flerfärgade i olika nyanser av vitt, silver, grönt, rosa, violett och purpur. Även blommorna är fina, ofta är de små och skira och sitter på stänglar en bit över bladverket.

Skötsel

För att blomningen ska vara så länge som möjligt ska växtplatsen vara ljus. Rumstemperatur året om är lämpligt. Begonian ska placeras långt från fruktfatet eftersom etylen som avges av frukten kan orsaka knoppfall.

Begonian vill stå relativt torrt och jordytan ska torka upp lätt mellan vattningarna. Svag näring varannan vecka under blomningen ger bäst resultat. Krukan bör inte vridas för ofta eftersom detta kan orsaka knoppfall.

För att blomman ska vara riktigt snygg bör vissna blommor plockas bort. 


Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll