Gå direkt till innehåll
Komposition av svenskodlade växter. Foto: Ida Magntorn
Komposition av svenskodlade växter. Foto: Ida Magntorn

Pressmeddelande -

Vårplanteringar av Ida Magntorn

Ida Magntorn är författare till boken Ett hem med omtanke: hållbar och miljömedveten inredning och en fena på att skapa härliga miljöer. Blomsterfrämjandet har bett Ida att skapa vårplanteringar med utvalda svenska växter. Resultatet är vårens växter i naturliga material i mjuka färgtoner.

Ida har gjort planteringar med svenskodlad bukettranunkel i fokus. Penséer och kungsängsliljor finns med som komplement och skapar spännande skillnader i höjd. Samtliga växter har planterats i terrakottakrukor i olika storlekar. Genom att sedan placera ut dem på olika ställen; på ett bord, en stol i trädgården eller direkt i gräset skapar Ida fina små stilleben. Tomma krukor finns med för att skapa harmoni och lekfullhet.

Väggar av murgröna, gamla knotiga fruktträd och spirande grönska skapar lugna kulisser till Idas färgglada planteringar. Foto: Ida Magntorn

Fakta och skötsel av bukettranunkel

Det vetenskapliga namnet på bukettranunkel är Ranunculus asiaticus. Namnet Ranunculus kommer från latinets rana som betyder groda och skulle kunna syfta på att många arter lever i eller nära vatten. Med tanke på namnet är det inte så förvånade att bukettranunkel vill ha jämn vattning under blomningen.

Bukettranunkel finns i olika nyanser av rött, rosa, aprikos, vinrött, gult, vitt samt tvåfärgade. Bukettranunkel vill gärna stå ljust, men inte i direkt sol. De passar bra att samplantera på våren tillsammans med andra vårblommor och klarar någon enstaka minusgrad.

Det går att spara lökarna till kommande år och vill du göra det är det bra att även vattna planteringen med svag näringslösning. Plantera ut bukettranunkeln efter blomning på en ljus plats i trädgården. Gräv upp knölarna på hösten och förvara dem frostfritt. Ta fram dem tidigt på våren och starta drivning eller plantera ut dem direkt på önskad växtplats.

Tips! När du är färdig med din installation, sätt fat eller en bricka under krukorna så blir det enklare att vattna dem och du skyddar dessutom underlaget. Både ranunkler och penséer är känsliga för uttorkning. Speciellt viktigt är det om krukorna är små, eftersom den lilla jordvolymen då lätt torkar. Foto: Ida Magntorn

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden

Relaterat innehåll